CHP'li Umut Oran: Şuanda yaşanan bir sivil darbe, bunun ayak sesleridir

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, bu tür yasakların genelde hep darbe dönemlerinde görüldüğünü belirterek şu anda da yaşanan esasında bir sivil darbe, bunun ayak sesleri olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Umut Oran: Şuanda yaşanan bir sivil darbe, bunun ayak sesleridir

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, bu tür yasakların genelde hep darbe dönemlerinde görüldüğünü belirterek şu anda da yaşanan esasında bir sivil darbe, bunun ayak sesleri olduğunu söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, internet yasasına ilişkin görüşmeler devam ediyor. Meclis Başkanvekili Meral Akşener'in yönettiği birleşimde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, interneti Türkiye'de Başbakanlığın portalına çeviren bir öneri olduğunu vurguladı.

İnternet sitelerini yargıdan alıp tamamen yürütme organına bağlayan veya yürütme organının bürokrasisine bağlayan bir teklif ve dört saatte de istediği siteyi engelleyecek, kaldırabileceğini dile getiren Oran, "Özel hayatın gizliliği artık ortadan kalkacak. İnternet trafiği ve içeriğinin iki yıl saklanması zorunluluğu bir anlamda Facebook'ta ne yazsanız veya herhangi bir sitede ne yazsanız bürokrasi onu görebilecek, anında görebilecek, izleyebilecek, kaydedecek, fişleyecek yani sizinle ilgili her şeyi orada elinde bulundurabilecek, gerektiği zamanda önünüze koyabilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliğinin kurulmasıyla aslında erişim sansür birliği de kurulmuş olacak. Bir de bu birliğe verilen zorunluluklar sebebiyle erişim sağlayıcıların maliyeti artacak. Özellikle, gençlerin duyması için söylüyorum: Bu yasayla beraber, iktidar İnterneti daha pahalı hâle getirecek, çok daha pahalı hâle getirecek. İçerik sağlayıcılara özel bilgileri toplama görevi aslında verilemez, Anayasa'ya aykırıdır." dedi.

Bu tür yasaların kamu yararına, millet yararına olabilmesi için ortak akla, katılımcılığa, çoğulculuğa ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Oran, şu anda, internet kullanıcılarının hiçbirisinin bu yasanın geçmesini doğru bulmadığını vurguladı.

Dünyanın da bunu doğru bulmadığını anlatan Oran, şöyle devam etti: "Eminim, sizler buradan çıkıp -bugün başladık görüşmeye- evinize gittiğiniz zaman veya telefonlarınızı açtığınız zaman çocuklarınız, gençler bu yasayı geçirdiniz diye, bu yasayı çıkardınız diye sizi 'spam'layacaklar. Bu tür yasaklar esasında bugüne kadar hiçbir gerçeği gizleyememiş ve bu tür yasaklar geçmişte de hiçbir yolsuzluğu gizleyememiş, hiçbir yolsuzluğun üstünü örtememiş, hiçbir özgürlüğü kısıtlayamamış. Bu tür yasakları genelde hep darbe dönemlerinde görüyoruz, şu anda da yaşanan esasında bir sivil darbe, bunun ayak sesleri; basın özgürlüğü, İnternet özgürlüğü, toplantı özgürlüğü, yürüyüş özgürlüğü." CİHAN

Yorumlar