CHP’li Umut Oran: ‘Hırsız var sloganları’ arttı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 2013 yılının ekonomide kayıp yılı olduğunu, 2014’ün ise belirsizliklerle dolu bir yıl olacağının şimdiden ortaya çıktığını belirterek, “Türkiye’de hükümet yolsuzluğa bulaşmıştır, yapılan hırsızlık artık ortadadır.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Umut Oran: ‘Hırsız var sloganları’ arttı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 2013 yılının ekonomide kayıp yılı olduğunu, 2014’ün ise belirsizliklerle dolu bir yıl olacağının şimdiden ortaya çıktığını belirterek, “Türkiye’de hükümet yolsuzluğa bulaşmıştır, yapılan hırsızlık artık ortadadır. Denetlenmeyi kabul etmeyen, Sayıştay denetiminden kaçırılarak, bütçesini kendi kendine onaylayan bir hükümet vardır.” dedi. Oran, hükümete eleştirisini, “Yolsuzluk boru hattı patlamıştır. Saadet zinciri kopuyor.” ifadeleriyle anlattı.

ABD eski Başkanı Abraham Lincoln’ün 'Bazı insanları her zaman, tüm insanları da bazen kandırabilirsiniz ama tüm insanları her zaman kandıramazsınız' sözüne işaret eden Umut Oran, gündemdeki gelişmelerle ilgili değerlendirmesinde, Türkiye’de yurttaşların sokaklarda ve sosyal platformlarda 'hırsız var' sloganları attığına dikkat çekti.

Oran, vergi toplayan ama hesap veremeyen, vermeyi reddeden bir hükümet olduğunu belirterek, “Yolsuzluğun yerleşik olduğu, vergi ve diğer fonların şahsi çıkarlar doğrultusunda halkın zararına kullanıldığı bu yönetim biçiminin adı ‘kleptokrasidir’ ve Türkiye artık bunu kaldıramaz. Yeni yılda yeni bir hükümete ve yeni bir ekonomi politikasına ihtiyaç vardır. AKP hükümeti derhal istifa etmeli, Türkiye ekonomisi emin ellere teslim edilmelidir. 2014’te ekonomide ülkeyi bekleyen felakete karşı acil önlemler alınmalıdır. Başbakan, ilgili bakanlar ve yolsuzluğa bulaşmış tüm kişiler, talan ve soygunların hesabını vermelidir." dedi.

"YOLSUZLUK BORU HATTI PATLADI"

CHP’li Oran, 10 yılı aşan iktidarında, züccaciye dükkanına girmiş fil sürüsü gibi ülkeyi tarumar eden, kamu kaynaklarını, artık hortum kesmediği için adeta ‘Yolsuzluk Boru Hattı’ ile kendine bağlayıp, eşine, dostuna, yandaşlarına peşkeş çeken AKP’nin yolsuzluklarının bir bir ortaya döküldüğünü belirterek,
“Siyaset cephesi yolsuzluk operasyonlarıyla sarsılıyor. Gırtlağına kadar yolsuzluk batağına batmış AKP ise ipliği pazara çıktığı halde, hakkındaki suçlamaları ekonomideki sözde başarılarını çekemeyen hayali dış mihraklar ve ‘faiz lobisi’ne yıkarak kendini aklamaya çalışıyor. Oysa ‘faiz lobisi’ yalan, ‘dış mihraklar’ hayali…” diye konuştu.

"SADAKA POLİTİKALARI UYGULANDI"

AKP’nin uyguladığı ekonomik politikaların ülkede gelir uçurumunu ve ekonomik alanda kutuplaşmayı artırdığını dile getiren Oran, şöyle dedi: "Sosyal devlet desteği yerine sadaka politikaları uygulandı. Kamu rantını yandaşlara dağıtan AKP, bir yandan kendi türedi zengin sınıfını yaratırken, piramidin en altını oluşturan alt tabaka giderek daha da yoksullaştı ve sayıca hızla büyüdü. Geniş halk kitleleri giderek yoksullaşmasına rağmen, borçla tüketim sayesinde sanal ve geçici bir refah dönemi yaşadı. AKP döneminde sıcak para, yabancı sermaye ve kredi olarak gelen yoğun dış kaynak daha çok ithalata bağımlı üretime ve ithal tüketim malına akarken, tüketici kredileri ve kredi kartları pompalanarak iç talep yaratıldı. Söz konusu kesim, sürekli borçla tüketime teşvik edildi. Bu yolla ekonomi çarkının dönmesini sağlayan dar gelirli geniş halk kitleleri, AKP dönemine damgasını vuran, ekonomide kağıt üzerindeki büyümenin ana unsuru oldu. Tüketime dayalı büyüme, istihdam yaratmadığı gibi Türkiye’yi ciddi dış açık sorunuyla karşı karşıya bıraktı. Ancak FED’in parasal sıkılaştırma kararının 2013 ortalarında netleşmesiyle Türkiye’ye sıcak para akımları yavaşladı. FED’in 2014 başından itibaren sıkılaştırmayı başlatması ile ‘saadet zinciri’ kopuyor."

Oran, AKP hükümetinin derhal istifa etmesi gerektiğini tekrarlatarak, "Türkiye ekonomisi emin ellere teslim edilmelidir. 2014’te ekonomide ülkeyi bekleyen felakete karşı acil önlemler alınmalıdır. Başbakan, ilgili bakanlar ve yolsuzluğa bulaşmış tüm kişiler, talan ve soygunların hesabını vermelidir." dedi.



CİHAN

Yorumlar