CHP’li Toprak: AKP, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu feda etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “AKP, Zonguldak’ı cezalandırıyor, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) feda etti, en az 20 bin kişilik bir kitleyi açlığa mahkum etti.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Toprak: AKP, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu feda etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “AKP, Zonguldak’ı cezalandırıyor, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) feda etti, en az 20 bin kişilik bir kitleyi açlığa mahkum etti.” dedi.

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda rekor zarar ve rekor üretim düşüşüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 14 bin olan norm kadronun, 9619’da tutulduğunu belirtti

    Enerji Bakanı'nın da itiraf ettiği gibi, 2010 yılında 1 milyon 708 bin ton olan TTK’nın satılabilir üretiminin, 2013 yılında yaklaşık 300 bin tonluk düşüşle, 1 milyon 369 bin tona gerilediğini kaydeden Toprak, şöyle devam etti:
“Üretim düşüşü AKP iktidarı süresince, kronik hale gelmiş ve her yıl artarak devam eden bir duruma dönüşmüştür. Zonguldak ilinin ve bütün bir çevrenin ekonomisini ayakta tutan, batı Karadeniz Bölgesi açısından hayati öneme sahip TTK işletmeleri, siyasi iktidarın ihmal ve istismarıyla, kaderine terk edilmiştir. Enerji Bakanı Yıldız, TTK’nın norm kadrosunun, gerçekte, yeraltında 11 bin 500, yer üstünde 2500 olmak üzere toplam 14 bin işçi olmasına karşın, mevcut istihdamın 9.619 kişi olduğunu söylemektedir. Bu ise, kurumda üretim artışını sağlayabilecek yaklaşık 5 bin kişinin norm kadroya rağmen işe alınmadığını, istihdam açığının bilinçli olarak sürdürüldüğünü göstermektedir. Oysa, TTK’da tam istihdama geçilmesi durumunda, ilave 5 bine yakın işçinin daha işe alınması halinde, aileleriyle birlikte 20 binden fazla insanımızın ekonomik anlamda geleceği kurtulmuş olacağı gibi, Zonguldak ve çevre illerin, Batı Karadeniz ekonomisinin de canlanmasına katkı verilmiş olacaktır.”

    “KURUM ZARARINA GÖZ YUMMAK ANLAMINA GELİYOR”

    CHP’li Toprak, TTK’da coğrafi koşullar ve Zonguldak Kömür Havzası’nın jeolojik yapısı nedeniyle mekanize üretime geçilemediği, emek yoğun üretimin zorunlu olduğu bilinmesine karşın, 5 bin kişilik kadronun açıkta tutulması, kullanılmamasının bilerek ve isteyerek üretim düşüşüne ve kurum zararına göz yummak anlamına geldiğini ifade etti.

    “Madem Zonguldak havzasında tam mekanize üretime geçilemiyor. Madem jeolojik yapı, emek yoğun üretime elverişli. O zaman neden norm kadronun altında istihdam inatla sürdürülüyor?” diye soran Toprak, sözlerini şöyle tamamladı: “Hazine kadro talebini neden karşılamıyor? Buna karşılık aynı hazine, her yıl en çok görev zararı olan kurumların başına TTK’yı koyuyor. Üretim yetersizliği ve sürekli üretim düşüşü nedeniyle, TTK’nın yanı başındaki ERDEMİR işletmeleri, her yıl milyarlarca dolar ödeyerek, yurt dışından milyonlarca ton taş kömürü ithal etmek zorunda kalıyor. 5 bin kişilik istihdam olanağının kullanılması, üretim artışını, kâr artışını, verimliliği beraberinde getireceği gibi, ülke kaynaklarının ithalata gidişini de azaltacaktır. Oy uğruna, bugüne kadar 17,2 milyon ton bedava kömür dağıtarak, görev zararını katmerli bir şekilde katlayan iktidar, işçi alımına, öğretmen alımına ayak sürürken, yandaş müteahhitlere, işadamlarına ihale havuzlarında, döviz havuzlarında milyarlarca dolar, Euro aktarmaktadır. Bir yandan, kamunun en köklü kuruluşları siyasi amaçlar uğruna iktidar eliyle batırılmakta, bir yandan da yandaş olmayan işadamlarına, işletmelerine boykot çağrısı yapılarak, bu kişiler batırılmaya çalışılmaktadır. Bunun adı ekonomik faşizmdir! Siyasi ikbal ve çıkarlar için, iktidarını sürdürebilmek uğruna, ülkenin ve insanlarının geleceğinin pervasızca yok edilmesidir.” CİHAN

Yorumlar