CHP’li Topal: İddia edilen yolsuzluk miktarı ile 6 GAP yapılabilir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Amasya Milletvekili Ramis Topal, 17 Aralık'ta başlayan ‘Yolsuzluk operasyonu’na ilişkin yazılı değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Topal: İddia edilen yolsuzluk miktarı ile 6 GAP yapılabilir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Amasya Milletvekili Ramis Topal, 17 Aralık'ta başlayan ‘Yolsuzluk operasyonu’na ilişkin yazılı değerlendirmelerde bulundu.
Topal, “İddia edilen yolsuzluk operasyonunun tahmin edilen maddi miktarı 243 milyar liradır. Şimdi bu rakamın nelere tekabül ettiğini anlamaya çalışırsak, Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan GAP’ın toplam maliyeti 43 milyar liraydı. Yani iddia edilen yolsuzluk miktarı ile 6 GAP yapılabilir.” dedi.

Yapılan ‘Yolsuzluk operasyonu’nun tüm Türkiye’yi derinden sarstığını söyleyen Milletvekili Topal, Ergenekon, Balyoz, Fenerbahçe ve darbe eylem planları da dahil olmak üzere birçok davada hükümetin takındığı tavrı Cumhuriyet Halk Partisi olarak takınmayacaklarını belirtti. Elinde devlet imkanı olan hükümetin tüm davaların dosyalarını en ince ayrıntısına kadar bilmekte olduğunu ve bunun üzerinden siyaset yaptığını kaydeden Topal, “O dönemde bu davaların ‘savcısı’ olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan günümüzdeki ‘Yolsuzluk operasyonu’ savcısı olan Zekeriya Öz’ü sonuna kadar savunmuş, bırakın bu iş nereye varacaksa varsın demişti. Aynı operasyonlarda sabah 5’te gözaltılar olmuş, hukuki birçok ihlaller yaşanmış, ancak bir tek polis memuru bile görevden alınmamıştı. Kanserli hastalar, ülkenin yakından tanıdığı aydınlar, vatanseverler ve komutanlar sabah 5’lerde kapıları çalınmış apar topar karakollara götürülmüştü. Şimdi aynı savcı ve aynı uygulama ile karşı karşıyayız, ancak ne yazık ki o süreçlerde ortaya konan tavır ile ‘Yolsuzluk operasyonu’ndaki tavır arasında dağlar kadar fark görüyoruz.” diye kaydetti.

Emniyet Müdürlüğü personelinin görevden alınmasını da eleştiren Ramis Topal, sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul Emniyet Müdürü de dahil olmak üzere 10’larca Emniyet Müdürü görevden alınmış, soruşturmaya 2 adet savcı atanmış yetmemiş peşine alınacak kararların 2’ye 1 olması gerektiği yazısı iletilmiştir. Kuvvetler ayrılığı ilkesine ters olması ve daha önemlisi soruşturmanın ileriki safhalarını kontrol altına alması için adli kontrol yönetmeliği değiştirilmiş, emniyet müdürlüklerine gazetecilerin alınması yasaklanmış, hatta Maliye ve TRT’de bile değişiklikle olmuştur. Şimdi tüm bu değişiklikler ve olup bitenlerin karışında ismi geçen şahısların masum olduğuna inanmamız gittikçe güçleşmektedir. İddia edilen yolsuzluk operasyonun tahmin edilen maddi miktarı 243 milyar liradır. Şimdi bu rakamın nelere tekabül ettiğini anlamaya çalışırsak, Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan GAP’ın toplam maliyeti 43 milyar liraydı. Yani iddia edilen yolsuzluk miktarı ile 6 GAP yapılabilirmiş. 2013 rakamları henüz belli olmadığı için 2012 rakamlarını bakarak yaptığımız araştırmada Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre 2012’de Amasya’da devlet tarafından yapılan kamu yatırımının miktarı 116 milyon lira civarında. Aynı verilere göre devletin Amasyalı'dan topladığı vergi tutarı 200 milyon liradır. Yani Amasyalı ortalama kişi başına 618 lira vergi öderken 363 lira yatırım almakta. Peki, aradaki bu kişi başına devlete ödenen 255 liralık fark nereye gitmektedir? Amasya’nın bitmeyen çevre yolu, delik deşik durumda köy yolları, 21 yüzyılda hala içme suyu bulunmayan köyler, işsizlikten çaresiz durumda olan gençler, cazibesini kaybedip hızla kasaba konumuna dönüştürülmeye çalışan ilçeler, yatırım olarak görülen termik santraller, HES’ler var. Diğer yanda ise ayakkabı kutularından çıkan milyon dolarlar, bankalarda bile bulunmayan ama evde bulunan para kasaları, uçak dolusu altınlar ve cabası. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler için yolsuzluğu kimin yaptığı önemli değildir. Bakan, bakan oğlu, özel kalem müdürü, belediye başkanı, yandaş iş adamı veya normal vatandaş her kim olursa olsun Amasya’nın ve Amasya halkının tek bir kuruşu bile eksiltilmiş ise bu işin hesabını sormak bizim boynumuzun borcudur.” CİHAN

Yorumlar