CHP'li Tekin: Türkiye seçim sınavını hala geçemedi bu demokrasi ayıbı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Türkiye'nin seçim sınavından halen geçemediğini belirterek," Bu da demokrasi ayıbıdır.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Tekin: Türkiye seçim sınavını hala geçemedi bu demokrasi ayıbı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Türkiye'nin seçim sınavından halen geçemediğini belirterek," Bu da demokrasi ayıbıdır. Bütün dünya basınına bakın maskaralık haline dönmüşüz. İlk kez Cumhuriyet tarihimizden bu yana yüzde 90'in üstünde yurttaşımız duyarlı davranmıştır ve gitmişler oy kullanmışlardır. Sedyelerden gidip, oy kullanan yurttaşlarımızın oylarını çalmak o para kasalarındaki yurttaşımızın hazinedeki paralarını çalmaktan daha kötü olduğunu bütün kamuoyunun bilmesi gerekiyor." dedi. Tekin, Hatay'da yapılan tüm itirazlara karşın Büyükşehir Belediyesi'ni CHP olarak kazandıklarını da açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu kesinleşmemiş sonuçlara göre Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan Lütfü Savaş ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

"YA KEDİ BAŞKA BİR YERİNİZE GİRSİN"

Hatay'da yapılan itirazların sonucu etkilemeyeceğini söyleyen Gürsel Tekin, CHP adayı Savaş'ı kutladı. Gündemle ilgili soruları da yanıtlayan Tekin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın seçim günü yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili trafoya kedi girdiği yönündeki açıklamasını eleştirdi. " Ya kedi başka bir yerinize girsin" diyen Tekin şöyle konuştu: " Enerji Bakanı sözde o kabine daha mülayim davranan, insanların 'evet bu daha inançlı çocuktur' denilen bir bakanın, demeci var 'kedi şeye girmiş' trafoya. Ya kedi başka bir yerinize girsin, Allah aşkına ayıptır ya, bu ne rezilliktir ya. Yani en kritik seçim döneminde, bütün dünya gözünü Türkiye'ye dikmiş seçime bakıyor, pazar günü Enerji Bakanı sanki Türkiye çaresiz, niye jeneratör koymuyorsunuz oralara."

"AA GENEL MÜDÜRÜ PROBLEM YERLERLE İLGİLİ ÖNLEM ALINMASI İÇİN AKP'YE GİTTİ"

Demokrasilerin vazgeçilmez unsurunun seçimler olduğunu her seçimin demokrasiyi güçlendirdiğini söyleyen Tekin Türkiye'de 2002'den sonra bütün seçimlerin tartışılır hale geldiğini iddia etti. Anadolu Ajansı'nın seçim günü yaşananlara rağmen ajansın genel müdürünün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşması öncesinde genel merkeze gelerek bilgi verdiği iddiasını yineleyen Tekin şöyle konuştu: "76 milyon yurttaşımızın ödemiş olduğu vergilerle yayın hayatını sürdüren Anadolu Ajansı, tüm kirli haberlere rağmen en son gece saat 11'de meşhur balkon konuşmasından önce genel müdürün AKP Genel Merkezi'nde üçüncü katta Türkiye'deki sonuçları AKP'lilere bilgi vererek sonuçlandırdı. Eğer kamu adına görev yapıyorsa, o genel müdür, bütün siyasi partilere bilgi veriyorsa hiç itiraz yok. Ama sadece iktidar partisine gidip, özellikle Hatay'ın özellikle Ankara'nın ve benzer yerlerle ilgili iktidarı uyarıp, iktidarında bu kritik yerlerde devletin organlarını her türlü baskı kurduğunu çok iyi biliyoruz".

"KULLANILAN OYLAR NAMUSUMUZDUR"

Seçimler sonrasında itirazların olabileceğini bunun doğal olduğunu söyleyen Tekin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Elbette itirazlar olacaktır. 1 reyin bile çok önemi vardır. Her yurttaşımızın kullanmış olduğu reylerin çok önemli olduğunu ve kendi namusunun olduğunu devletinde bu yurttaşlarımızın namuslarını koruma gibi bir görevi olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor. Böylesi bir seçim ortamında Cumhuriyet Halk Partisi'nin en temek projesi kritik Hatay bugün geçmiş dönemlere baktığınızda barışın sembolu olmuş bir ilde, bir barış sürecinin bozulması için burada çeşitli oyunların oynanabilmesi için her türlü rezalet oynandı. Bunun bütün kamuoyunun bilmesi gerekiyor. Ama buna rağmen, sağduyulu Hataylılar bunun gereğini yaptı. Ve Cumhuriyet Halk Partisi adayımız 4 bin 660 oy hatta arkadaşlarımızın bir kısmının itirazlarına rağmen sayılmış olsa 10-12 bin civarına çıkabileceğini ifade ediyorlar. Milli irade Hatay'da tecelli etmiştir. Milli iradeye devlet baskısıyla değiştirmek için ciddi çaba sarf edilmiştir. Nafile tabi burada da başarılı olamamıştır. Önümüzdeki saatlerde Hatay'a benzer Ankara'daki uygulamalarla ilgili de inşallah bir sonuç bekliyoruz. Yüksek Seçim Kurulu bu konuda çok duyarlı olmak zorunda. Ne yazık ki yurttaşlarımızın beklentilerine halen cevap verilebilmiş değildir. Oyların çöp sepetinde olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Hadi tamam paralarımızı sepete kutuya koydunuz da, hiç olmazsa oylarımıza el atmayın. Oylar bir namustur. Namusumuzu bütün yurttaşlarımızın korumasını talep ediyorum. İktidarda ya da hükümetten maalesef bir şey bekleyecek durumda değiliz. Hiç mi Rahmanı birşey düşünmezsiniz? Birazda Rahmani düşünürseniz inanıyorum ki, her halde sizde Türkiye'de rahat etmiş olacak diye düşünüyorum."

Kesinleşmeyen sonuçlara göre Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Lütfü Savaş'ı kutlayan Tekin "Hatay'ın tercihi CHP'li başkandan yana olmuştur" dedi. Tekin şöyle konuştu; "Kutluyoruz Sayın Başkanımızı çok önemli bir başarıdır. Bu başarıyı biz bekliyorduk özellikle Genel Merkez olarak Sayın Genel Başkanımızın basın toplantısında ifade etmiş olduğu "En çok neye sevindiniz? Hatay'a sevindim" demişti. Hatay bizim için önemliydi. Çok kritik bir il. Özellikle yanı başımızda, iktidarın kirli oyunlarının oynandığı bir yerdir. Suriye ile savaş operasyonlarının kirli savaş operasyonlarının nasıl olduğunu, kamuoyu duymuş oldu bu vesile ile. Hatay çok önemli. Hataylılarda bu duyarlılık içinde Cumhuriyet Halk Partisi Belediye başkanını tercih etmiştir."

"HER İTİRAZ DEĞERLENDİRİLMELİ^"

Her itirazın mutlaka ve mutlaka değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Tekin " Bir oyda olsa. Hiç önemli değil. Sonucu değiştirmiş mi, değiştirmemiş mi? En azından seçilende, kaybeden de bir huzur içinde kaygıların giderilmiş olduğu bir süreci yaşamış olacak. Sadece şuanda Reyhanlı'da galiba bir itiraz var. Büyük olasılıkla 5-10 dakika onun da kararı verilecek. Ama nasıl bir karar verilirse verilsin. Sonucu değiştirecek bir karar değil. Türkiye'nin dört bir yanında itirazlar var. Maalesef bu sadece Adana'ya, Hatay'a mahsus değil. Örneğin İstanbul'da 99 yılında da sayın belediye başkanı adayımız ihsan hoca, belediye başkanıydı maalesef, 100 oyla seçilmiş olduğu halde sandıkta elinden aldılar. Şimdi aynı manzarayla sevgili başkanımız karşı karşıya, Üsküdar'da itirazlar kabul edildi. Önümüzdeki saatlerde Üsküdar'da, hayırlı sonuçlar bekliyoruz. Özellikle Ankara merkezde açmış olduğumuz Türkiye'nin dört bir yanında belgelerin, bilgilerin akışlarına baktığımızda, doğrusu hepimizi şaşırtan belgeler bilgiler geldi. Biraz önce bir arkadaşımız, belde başkanımızla görüştü, belde başkanımızın oy kullanmış olduğu sandıkta sıfır çıkmışız, yani düşünebiliyor musunuz biz bir yurttaşımızın vermediğini düşünseniz, belde başkanımız ve belde başkanımızın bile oyları başka bir siyasi partiye yazılmış, Keza Ankara'da da benzer olaylar var. Ne yazık ki maalesef, Türkiye bu seçim sınavından halen geçebilmiş değildir. Bu da demokrasi ayıbıdır. Bütün dünya basınına bakın maskaralık haline dönmüşüz. İlk kez Cumhuriyet tarihimizden bu yana yüzde 90'in üstünde yurttaşımız duyarlı davranmıştır ve gitmişler oy kullanmışlardır. Sedyelerden gidip, oy kullanan yurttaşlarımızın oylarını çalmak o para kasalarındaki yurttaşımızın hazinedeki paralarını çalmaktan daha kötü olduğunu bütün kamuoyunun bilmesi gerekiyor. Kesinlikle, aslında tabi her türlü itirazlar yapılabilir son derece doğaldır, yani bu her yurttaşımızın, her partinin en doğal hakkıdır yapılabilir ama sorun şurada 'Avukatın düşkünü derdini mübaşire anlatır' derler ya hadi muhalefetin itirazını hepimiz anlarız. İktidar, devletin bütün gücünü elinde tutan, her türlü pis organizasyonları yapanlar neye göre itiraz edecekler çok merak ediyorum" ifadelerini kullandı.
Tekin basın toplantısının ardından CHP Hatya Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a sarılarak kutladı. CİHAN

Yorumlar