CHP'li Tanrıkulu: Türkiye’den Suriye’ye kaç IŞİD militanı geçiş yapmıştır?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, "Türkiye’den Suriye’ye kaç IŞİD militanı geçiş yapmıştır?" diye sordu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na,...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Tanrıkulu: Türkiye’den Suriye’ye kaç IŞİD militanı geçiş yapmıştır?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, "Türkiye’den Suriye’ye kaç IŞİD militanı geçiş yapmıştır?" diye sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na, Arınç'ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Tanrıkulu, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren Irak-Şam İslam Devleti örgütünün son olarak Musul’u ele geçirdiğini ve yüz binlerce sivilin, topraklarını terk etmek zorunda bıraktığını ifade etti. Suriye’de kadın-çocuk demeden sivillere yönelik katliamlarıyla adını duyuran bu örgütün, Türkiye’nin terör listesinde yer aldığını hatırlatan Tanrıkulu, ancak insan haklarına yönelik saldırılarına rağmen bu örgütün militanlarının özellikle Suriye’ye Türkiye üzerinden geçiş yaptığı ve bu sırada herhangi bir müdahaleyle karşılaşmadığı iddialarının çeşitli raporlara, belgelere konu olduğunu söyledi.

TANRIKULU ŞU SORULARI YÖNELTTİ

- Son üç yıl içinde Türkiye’den Suriye’ye kaç IŞİD militanı geçiş yapmıştır?

- Son üç yılda kaç IŞİD üyesi gözaltına alınmış veya tutuklanmıştır?

- İstihbarat verilerine göre Türkiye sınırları içinde kaç IŞİD üyesi bulunmaktadır? Bunların yürüttükleri faaliyetler nelerdir?

- IŞİD’e son üç yıl içinde herhangi bir destek verilmiş midir?

- Türkiye’nin IŞİD’i örtülü bir biçimde desteklediği iddiaları doğru mudur?

- IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi ve gerek Irak gerekse Suriye’de sivilleri hedef alan eylemlerinin önlenmesine yönelik herhangi bir çalışma var mıdır, varsa bu çalışmalar nelerdir?

- Türkiye’nin Güney sınırında IŞİD militanlarının etkinliğini sürdürmesine göz yumduğu iddiaları doğru mudur?

- IŞİD militanlarının Türkiye’de de zaman zaman bazı saldırılara karıştıkları iddiaları doğru mudur? Doğruysa muhtemel saldırılara karşı ne tür tedbirler alınmaktadır?

- Milli İstihbarat Teşkilatı dâhil olmak üzere devletin bazı güvenlik ve istihbarat birimlerinin IŞİD’e destek verdiği iddiaları doğru mudur?

- IŞİD’e karşı uluslararası düzlemde ortak tutum alınması konusunda herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir? Bu çalışmaları kamuoyuyla ne zaman paylaşacaktır?

CİHAN

Yorumlar