CHP'li Tanrıkulu: MİT belgelerindeki filigran uygulamasına son verildi mi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan'a MİT evraklarındaki filigran uygulamasına son verilip verilmediğini sordu.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Tanrıkulu: MİT belgelerindeki filigran uygulamasına son verildi mi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan'a MİT evraklarındaki filigran uygulamasına son verilip verilmediğini sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) Başbakanın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi veren Tanrıkulu, Paris cinayetlerinin organizasyonuyla ilgili hazırlık belgesi olduğu ve MİT tarafından hazırlandığı iddia edilen bir belgenin geçtiğimiz günlerde basına yansıdığını hatırlattı.

Söz konusu belgede suikastların önceden planlandığına ilişkin ayrıntılı değerlendirmelere yer verildiğini belirten Tanrıkulu, bu belgenin ortaya çıkmasından sonra MİT'in belgelerdeki filigran uygulamasına son verdiğinin iddia edildiğini kaydetti.

MİT'in uzun yıllardır uyguladığı filigran uygulamasının, sahte belgelerin üretilmesini engelleyen bir yöntemken, şimdi bu uygulamanın kaldırılmış olmasının dikkat çekici olduğunu belirten Tanrıkulu, "MİT evraklarının üzerinde yer alan filigran ve printer kodu, dokümanı kimin hazırladığı ve nereden printer alındığını gösteren bir tür parmak izi işlevi görmekteydi. Basında yer alan iddialara göre filigran uygulamasından dolayı son dönemde ortaya çıkan fişleme, illegal talimatlar, suikast evrakı gibi belgelerin yalanlanması söz konusu olamıyordu. 17 Ocak tarihinden itibaren son verilen bu uygulamayla, her türlü illegal işlemlerle ilgili belgeler anonimleşecek ve böylece MİT’in yasadışı uygulamalarının tespiti zorlaşacaktır." dedi.

Tanrıkulu, Başbakana şu soruları sordu:

MİT evraklarındaki filigran uygulamasına son verildiği doğru mudur?

Paris cinayetleriyle ilgili ortaya çıkan belgenin MİT’te kim veya kimler tarafından hazırlandığı tespit edilmiş midir? Tespit edilmişse, bu suikast planını yapan kimlerdir?

Paris cinayetleriyle ilgili MİT’e ait olduğu ileri sürülen belgeyle ilgili gerekli bilgiler, davayı yürüten Paris Savcılığına iletilmiş midir?

MİT evraklarında, bir nevi evrakların parmak izi sayılabilecek filigran uygulamasına son verilmesi, illegal işlemlerin gizlenmesi maksadından mı kaynaklanmaktadır? CİHAN

Yorumlar