CHP'li Sakine Öz: Soma kömürüne yeni bir siyasi gölge indi

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Resmi Gazete'de yayımlanan üçlü kararnameyle Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyeliğine, 2011 AKP Gaziantep milletvekili adayı, yakın zamana kadar MTA Genel Müdür...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Sakine Öz: Soma kömürüne yeni bir siyasi gölge indi

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Resmi Gazete'de yayımlanan üçlü kararnameyle Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyeliğine, 2011 AKP Gaziantep milletvekili adayı, yakın zamana kadar MTA Genel Müdür Yardımcılığı da yapmış olan ve 'AK Parti misyonuna uygunum' diyen Abdullah Tombul'un getirildiğini ifade etti.

Özellikle Soma madenlerinde 'asıl işveren' olduğu için faciadaki sorumluluğuyla gündeme yerleşen, TKİ'nin yeni yönetim kurulu üyesi Abdullah Tombul'a ait olduğu iddia edilen twitter hesabında (https://twitter.com/ATombul), cumhurbaşkanı adayları hakkında yazılan ve paylaşılan tweetlerin ise bu yükselişin nasıl bir 'siyasi yakınlık' üzerinden geldiğini gösterir nitelikte olduğunu belirten Öz, 'AKP-şirket-siyaset' ilişkisi üzerinden kurulan rödovans ve hizmet alım sözleşmeleriyle gündeme yerleşen TKİ'deki kadrolaşmada son halkanın bu atama olduğunu savundu.

Milletvekili Öz, "Biz, 'TKİ, asıl işveren olarak Soma’nın hesabını bu hükümetle beraber vermeli, Soma’da şirket kadar bu siyasi çark da sorumlu' derken, yönetici kadrolaşmalarına, üst düzey atamalardaki garip bağlantılara da dikkat çekmiştik. TKİ Yönetim Kurulu üyeliği atama kararı, Soma başta olmak üzere, kömüre bulaşan siyasi ilişkileri bir kez daha sergiledi. Bakalım, MTA'da görev yaptığını belirten Sayın Abdullah Tombul’un sosyal medya paylaşımları için TKİ, MTA ve Bakanlık ne yapacak? Sayın Abdullah Tombul MTA’dan ayrıldıysa, kurumun adını kişisel hesabında kullanması karşısında Bakanlık nasıl bir yol izleyecek? Bu sosyal medya hesabı, yeni yönetim kurulu üyesi olan Abdullah Tombul’a ait ise yetkililer nasıl bir işlem yürütecek? Açığa alınan, fişlenen, sürülen bu kadar kamu görevlisi varken, kömürün yönetimindeki bu siyasi ilişkileri ağı hakkında yürütülecek işlemi merak ediyoruz. Bakan Sayın Taner Yıldız'dan bir açıklama bekliyorum. Bu sosyal medya hesabı, TKİ'nin yeni yönetim kurulu üyesine aitse, gereğini yapacak mı? Biz, Soma'nın ve tüm maden emekçilerinin hakkını savunmaya, Soma'da açıkça ortaya çıkan ve kömür üzerinden yürüyen siyasi-ticari ilişkilerin, şahsi kariyer planlarının hesabını sormaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi veren Öz, şu soruları yöneltti:

TKİ Yönetim Kurulu üyeliğine atanan Sayın Abdullah Tombul, sosyal medyada https://twitter.com/ATombul adresine sahip olan şahıs mıdır?

TKİ Yönetim Kurulu üyeliğine atanmak için ne gibi siyasi bağlantılar yeterli sayılıyor, hangi şartlar aranıyor, ne kadar aylık ödeniyor?

TKİ Yönetim Kurulu üyeliğine atanma kararında, AKP’ye siyasi bağlılık da bir kriter midir?

Bahse konu üye, sosyal medya hesabındaki Abdullah Tombul ise sosyal medyadaki cumhurbaşkanı adayları ve parti liderleri hakkındaki paylaşımları için bir soruşturma yürütülecek mi?

MTA Genel Müdürlüğü resmi sitesinde genel müdür yardımcıları arasında görünmeyen TKİ Yönetim Kurulu yeni üyesi Sayın Abdullah Tombul, aynı zamanda hangi görevlerini sürdürecektir? Abdullah Tombul, twitter’da ‘MTA Genel Müdür Yardımcısı’ unvanını neye dayanarak kullanmaya devam ediyor? Bakanlık, bu konuda da bir işlem başlatacak mı?

CİHAN

Yorumlar