CHP'li Ören'den, maden işçi yakınlarına maaş bağlanması için kanun teklifi

CHP Manisa Milletvekil Hasan Ören, Soma'da hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına maaş bağlanması amacıyla kanun teklifi verdi. Soma’da meydana gelen kazada hayatını kaybeden işçilerin geride kalan yakınlarının hayatın gerçekleri ile...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Ören'den, maden işçi yakınlarına maaş bağlanması için kanun teklifi

CHP Manisa Milletvekil Hasan Ören, Soma'da hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına maaş bağlanması amacıyla kanun teklifi verdi.

Soma’da meydana gelen kazada hayatını kaybeden işçilerin geride kalan yakınlarının hayatın gerçekleri ile baş başa kalmaması için üzerlerine düşeni yapmak zorunda olduklarını vurgulayan Ören, her ne kadar ölen tüm işçi yakınlarına ölüm aylığı bağlanacağı söylense de, sigortalılık süresi ve ödenen primleri yetmediği için bazı işçi yakınlarına ölüm aylığı bağlanmayacağının belirtildiğini ifade etti.

Soma’da hayatını kaybeden tüm işçilerin eşlerine, çocuklarına aylık bağlanabilmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdiğini belirten CHP Manisa Milletvekil Hasan Ören, "Kanun teklifimiz ile Soma maden kazaları ile birlikte meydana gelen iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerimizin yakınlarına sigortalılık sürelerine ve bildirilmiş prim sürelerine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanması sağlanmış olacaktır." dedi.

İŞTE KANUN TEKLİFİ

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun teklifim gerekçeleri ile birlikte şöyle:

MADDE 1- 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

EK MADDE 9- İş kazalarında ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanması için gerekli olan kanunun 32 nci maddesinin 2 nci fıkrasının a bendindeki şartlar aranmaz.

MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer

MADDE 3-Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu Yürütür.

GENEL GEREKÇE

"Soma’da meydana gelen iş kazasından 301 işçi hayatını kaybetmiştir. İşçilerin bir kısmının sigortalılık süreleri ve ödenmiş primlerinin ölüm aylığı bağlanması için yeterli olmadığı belirtilmektedir.

Kanunda ölüm aylığı bağlanabilmesi için 1800 gün sigortalılık süresi ve en az 900 gün sigorta pirim ödenmesi şartı bulunmaktadır.

Kanun teklifimiz ile Soma maden kazaları ile birlikte meydana gelen iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerimizin yakınlarına sigortalılık sürelerine ve bildirilmiş prim sürelerine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanması sağlanmış olacaktır."

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Kanuna eklene ek madde ile iş kazalarında ölen sigortalılara sigortalılık süreleri ve bildirilmiş primlerine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanması sağlanacaktır.

MADDE 2- Bu madde yürürlük maddesidir

MADDE 3- Bu madde yürütme maddesidir.

CİHAN

Yorumlar