CHP'li Ören'den AK Partili vekillere: Ne olur aklınızı kiraya vermeyin

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, AK Partili milletvekillerine seslenerek "Ne olur aklınızı kiraya vermeyin, aklınızı kiraya verecek iseniz vicdanlarınıza verin. Eğer aklınızı Başbakan'a ipotek edecek iseniz bu olayları gerçekleştiremezsiniz."...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Ören'den AK Partili vekillere: Ne olur aklınızı kiraya vermeyin

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, AK Partili milletvekillerine seslenerek "Ne olur aklınızı kiraya vermeyin, aklınızı kiraya verecek iseniz vicdanlarınıza verin. Eğer aklınızı Başbakan'a ipotek edecek iseniz bu olayları gerçekleştiremezsiniz." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun perşembe günlü 92. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Meclis Genel Kurulu'nda CHP ve HDP'nin Soma'daki maden faciası sebebiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensoru görüşülmeye başlandı. Gensoruda bakanlar hakkında, Soma'daki maden ocağında gerekli 'kontrol ve denetim görevlerini yerine getirmeyerek maden emekçilerinin ölümlerine yol açtığı' belirtiliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşan Manisa Milletvekili Hasan Ören, "İki üç gündür Parlamento'da bu gensorunun dışında, diğer ülkelerde olduğu gibi, kusuru olan bakanlar, geleneklerin oluşturulduğu, bizden daha geride olan ülkelerdeki gibi davranır mı diye bekledik. Yani Enerji Bakanıyla Çalışma Bakanı, 301 işçinin öldüğü, her iki bakanın da bu ölümlerin ardında kusur olabileceğini, kusursuz bu ölümlerin gerçekleşmeyeceğini söylemesine rağmen koltuklarında çakılı kalması, koltuklarıyla ilgili istenilen düzeyde halkın beklentisini karşılayacak olayı gerçekleştirmediklerinden dolayı, Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer muhalefet partileriyle birlikte her iki bakan hakkında gensoru verdik." diye konuştu.

'VİCDANINIZLA AKLINIZ ARASINA SOMA MADEN OCAĞININ ÖNÜNE ÖRÜLEN DUVAR GİBİ BİR DUVAR MI ÖRÜLMÜŞ?'

"301 insanın canını teslim ettiği Soma maden ocağında, oradan bizi seyredenler en fazla şu mesajı atıyorlar: Türkiye'nin böylesine hassas günlerinde, bu acının paylaşıldığı bir günde, halk tabiriyle 'O ceylan derili koltuklarda oturan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin milletvekilleri nerede?' diye soruyorlar." diyen Ören, şöyle devam etti: "Biraz sonra gensoruyla ilgili, görüşülüp görüşülmemesiyle ilgili oylama yapacağız. Ben biliyorum ki o oylamada bu boş olan koltukları dolduracaksınız ama böylesine önemli bir konu, böylesine ortak acıların yaşandığı bir ülkede nasıl bu kadar duyarsız olabilirsiniz? Gerçekten vicdanınızla aklınızın arasına Soma'da maden ocağının önüne örülen duvar gibi bir duvar mı örülmüş?"

'VİCDANLARINIZLA AKLINIZIN ARASINDA BİR KÖPRÜ KURUN'

"Her iki bakan da gerçekten bu konuyla ilgili kusurlarının olduğunda, denetimle ilgili gerekli olan çalışmaların yapılmadığında, işveren ve sanayici ilişkisinin Soma'da getirdiği noktanın bu olduğunda birleşiyorlar ise istifa etmeleri kadar doğal bir ortam olamaz." diyen Ören, sözlerine şöyle devam etti: "Sayın Bakanım, bir yıl kaldı, hepsi bir yıl. Bir yılı bakan olmadan geçirseniz acaba çok şey mi kaybetmiş olursunuz? Ama ben Sayın Taner Yıldız'ı da tanıyorum, Sayın Faruk Çelik'i de tanıyorum, eğer kendi akıllarını kullansa idiler kesinlikle istifa etmeyi düşüneceklerdi. Dünkü konuşmada söyledim, ne olur aklınızı kiraya vermeyin, aklınızı kiraya verecek iseniz vicdanlarınıza verin. Eğer aklınızı Başbakan'a ipotek edecek iseniz bu olayları gerçekleştiremezsiniz. Şimdi gensoru geldi, bu gensoruyla ilgili ben sizden rica ediyorum, vicdanlarınızla aklınızın arasında bir köprü kurun, o vicdanınızın söylediğini aklınız kaldıracağınız parmaklara göndersin. Gensoruyla ilgili görüşmeyi açacağız. Gensorunun kabulüne oy verin, görüşmenin devamını sağlayalım. Eğer biz Türkiye'deki 301 insanın yasını tutuyor isek Türkiye'deki madenlerle ilgili sorunların halledilmesini istiyor isek kesinlikle bu gensorunun görüşülmesine Adalet ve Kalkınma Partisi'nin değerli milletvekilleri oy versinler. Görüşülmesi kabulü anlamına gelmiyor ama ne olursunuz, yukarıdan birilerinin söylediği şekilde 'Biz onu bunu anlamayız, bize yukarıdan ne söylerse Başbakan, biz onu yaparız.' mantığıyla hareket eder iseniz doğru bir anlam taşımaz." CİHAN

Yorumlar