CHP'li Oran, rehineler için DDK ile BTK Başkanlığı'na başvurdu

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, IŞİD'in elindeki Türk rehineler için Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ile Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) Başkanlığı'na başvurdu. Görev ihmali olanların tespit edilmesi ve ilgililer hakkında...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Oran, rehineler için DDK ile BTK Başkanlığı'na başvurdu

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, IŞİD'in elindeki Türk rehineler için Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ile Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) Başkanlığı'na başvurdu. Görev ihmali olanların tespit edilmesi ve ilgililer hakkında soruşturma başlatılmasını isteyen Oran, gizlilik kararının kaldırılması için de yarın Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunacak.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Oran, "Başbakan Erdoğan, Musul'da rehin olan vatandaşlarımızın ailelerinin çığlığını duymak zorunda. 49 vatandaştan daha önemli gündem ve önceliği ne olabilir? Bu ortamda cumhurbaşkanlığı seçiminin bile yapılması abesle iştigal." ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'na başvurduğunu dile getiren Oran, "Bu konunun acilen ele alınmasıyla ilgili çünkü hükümet bir şey yapmıyor. Aynı zamanda Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'na da dilekçe vereceğim bugün. Aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'ne de bu gizlilik kararının kaldırılması konusunda bireysel başvurumu yapacağım." diye konuştu.

Göstere göstere olayın geldiğini söyleyen Oran, MİT'in uyarıda bulunduğunu ama bu konuda Dışişleri Bakanı'nın ihmal ettiğini, burada kusurlu olduğunu kaydetti. Rehinelerin sayısının da belli olmadığını anlatan Oran, rehinelerle ilgili tam bir bilgi verilmediğini söyledi. İki tane bebek olduğunu dile getiren Oran, "İki bebekle ilgili Dışişleri Bakanlığı doktor gönderiyor, hastalanmış bebeklerden biri. İki aile de perişan, bizim çocuğumuz mu diye. Dışişleri Bakanı'ndan tık yok. Hangisi hasta, bu konuda bilgi yok." şeklinde konuştu.

Hükümetin gündeminde bu konunun olmadığını belirten Oran, "Dış politikamız Allah'a emanet. Kılavuzu karga olanın maalesef başı beladan da pislikten de kurtulmaz. İşte kılavuzu Davutoğlu, Başbakan'ın da durumu ortada. Başbakan, cumhurbaşkanlığı sevdasında." ifadelerini kullandı.

"İstediği kadar yasak getirsin, biz yasak tanımıyoruz." diyen Oran, hazırladığı tablolarla Başbakan'ın 37 gündeki gündemini anlattı. "Başbakan miting yapıyor, iftarlara gidiyor. İftar ayı Ramazan ayı iftira ayı oldu, herkese iftira atıyor, laf atıyor, nerede 49 vatandaş, gündemde yok." diyen Oran, hükümetin gündeminde IŞİD'in elindeki rehineler olmadığını, Başbakan'ın üç maymunu oynadığını savundu.

Ailelerle zaman zaman görüştüğünü ifade eden Oran, "Endişe içindeler. Kuzey Deniz bebeğin annesi orada, babası orada, çocuk da orada, aile perişan, amcasıyla, dayısıyla beraber geldim, Muammer Taşdelen." diye konuştu.

Rehinelerden Nermin Taşdelen Yıldız'ın ağabeyi ve 11 aylık Kuzey Deniz'in dayısı Muammer Taşdelen ise "Bize en kısa zaman diliminde getirilecekleri söyleniyor. 11 aylık bebek için en kısa zaman dilimi bir gün, bir saat, belki bir dakikadır. 37 gün, 11 aylık bebek için çok büyük zaman dilimidir. Sayın Davutoğlu, 'kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye kalmasın' demişti. 37 gündür sayın Davutoğlu bizim sabrımızı test ediyor. Artık biz bu testten usandık. Bir an önce kardeşlerimizin, çocuklarımızın yanımıza gelmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar