CHP’li Koç’tan Erdoğan’a: Er geç bu sorumluluklarının bedelini ödeyeceksin

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma’da yaşanan maden faciasında hükümetin tavrını sert dille eleştirdi. Genel Başkan Yardımcısı Koç, hükümetin maden faciası karşısında...

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Koç’tan Erdoğan’a: Er geç bu sorumluluklarının bedelini ödeyeceksin

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma’da yaşanan maden faciasında hükümetin tavrını sert dille eleştirdi. Genel Başkan Yardımcısı Koç, hükümetin maden faciası karşısında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini ve yaptıkları açıklamalarla toplumda ayrışmaya neden olduğunu ifade etti. Koç, "Eline geçince millete edep dersi vereceksin, şu söylediklerine, yaptıklarına bak! Hiçbir vicdan muhasebesi yapmayacaksın. Acılı insanların önüne çıkıp kaba kuvvet kullanacaksın, tehdit edecek, hakaret edeceksin, dövecek ve dövdürteceksin. Senin Yatacak yerin yok. Er geç bu sorumluluklarının bedelini ödeyeceksin. Bundan hiç kurtuluş yok. Sizin ve sebep olduğunuz katliamları tarih de bu halk da asla affetmeyecek." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, partinin Merkez Yönetim Kurulu(MYK) toplantısı öncesi Genel Merkez’de basın toplantısı düzenledi. Soma’da yaşanan ve 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına değinen Genel Başkan Yardımcısı Koç, hükümeti sert sözlerle eleştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın maden faciası sonrası yaptığı açıklamalara tepki gösteren Koç, "O acılı insanların önünde literatürde ‘iş kazası’ denilen bir kavram vardır. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok diye buyurabilmektedir. Yani geçen 4 yıl boyunca bu kişinin ilkel zihniyetinde hiçbir şeyin değişmediğini, değişme ihtimalinin de olmadığını kanıtlayan sözlerdir. Fıtrattan bahsederek geleneksel kaderciliğe sığınıyor. O zaman şunu sormak lazım. Madem bu işin fıtratında sana göre bunlar var. Peki senin sorumlu olduğun yöneticilik makamında, Başbakanlık makamında bu noktanın görev ve sorumlulukları fıtratında bilimsel gerçeklikler yok mu kardeşim?" dedi.

Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilgili hükümete düşen sorumluklar olduğunu ve bunların yerine getirilmediğine değinen Genel Başkan Yardımcısı Koç, "Al takke ver külah yaptığı ihalesiz özelleştirmelerin işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili evrensel kuralların göz ardı edilmesinde, ilgili sözleşmelerin imzalanmamasını, taşeronlaştırma ve göstermelik sarı sendika teslimiyetçiliğinin ve denetim eksikliğinin, sana ve partine sağladığı siyasi desteğin sorgulanmasının, bu kişilerin oluşturduğun rüşvet ve yağma havuzlarına para aktarmalarına, senin siyasi faaliyetlerini finanse etmeleri, kar hırsı uğruna karşılıklı çıkar ilişkilerinin tarafına kurulmasını, bu düzenin bozulmaması için polis şiddeti oluşturduğun polis devletinin, yargı kurumunun ortaya çıkan Ak Parti faşizminin tüm yönleriyle sorumluluklarının payı yok mu? Senin fıtratına bunlara yer yok mu? Ne utanmaz, arlanmaz adamsın sen. Eline geçince millete edep dersi vereceksin, şu söylediklerine, yaptıklarına bak. Hiçbir vicdan muhasebesi yapmayacaksın. Acılı insanların önüne çıkıp kaba kuvvet kullanacaksın, tehdit edecek, hakaret edeceksin, dövecek ve dövdürteceksin. Senin Yatacak yerin yok senin." açıklamalarında bulundu.

Hükümete yönelik yapılan eleştiriler karşısında Başbakan Erdoğan’ın verdiği tepkileri eleştiren Koç şöyle devam etti: "Tekme tokat her yola başvuruyor. Sorun sensin. Hiç başka yerde sorumlu arama. Bu çetenin başı sensin. Bu işin vebali de günahı da yasal sorumluluğu da en başta senin omuzlarındadır. Sen herkesi korkutacaksın. Herkese üst perdeden ayar vermeye çalışacaksın. Kimsin sen? Milletin başına bela olmaya mı geldin. Hiç güvenme bugün oluşturduğun o medya havuzundaki vicdanı körleşmiş yandaş papağanlarına, istediğin algıyı oluşturmaya çalışırsan çalış. Sorumluluktan uzaklaşamazsın. Affedilmez hataları kader diye, fıtratta bunlar var diye örtemezsin. Eli kanlı temel sorun AK Parti’nin uygulamaları ve başındaki diktatördür. Demokrasiden ve olmadığından bahsediyoruz. Baskıdan, şiddetten bahsediyoruz. Bu acımasız bir sömürü düzeni. Er geç bu sorumluluklarının bedelini ödeyeceksin. Bundan hiç kurtuluş yok. Sizin ve sebep olduğunuz katliamları tarih de bu halk da asla affetmeyecek. Hiçbir zaman rahat uyuyamayacaksın bundan sonra. Herkesten korkuyorsun. Kendinizden bile çekinir haldesiniz. Bundan sonra daha da saldırgan olacaksın, zulmünü ve baskını artıracaksın. Bu milletin başına musallat olan küfürleriniz, yumruklarınız ve tekmelerinizle beraber sonuçta hepiniz defolup gideceksiniz."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yönelik de eleştirilerini ifade eden Koç, yapılan denetimlerin sonuçsuz kaldığını ve bundan herkesin sorumlu olduğuna işaret etti. Genel Başkan Yardımcısı Koç, "Bu yaşanan felaketten önce Cumhurbaşkanı 3 yıl önce Devlet Denetleme Kurulu’na kömür işletmeleri için bir denetim araştırması yaptırıyor. Bu raporda Soma’da dahil çeşitli maden işletmelerindeki tehlikelere dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı her zamanki gibi ne kokuyorsun ne bulaşıyorsun. Böyle bir araştırma yaptırdın ama zahmet edip bunun sonuçları nedir, uygulamalarda neler geçirildi baktın mı? Noterlik yapmaktan zamanın yok. Hepiniz aynı kumaşın parçasısınız. Hiçbirinizin bir farkı yok. Sayıştay raporlarında aksaklıklardan bahsediliyor. Sayıştan raporlarının kaçırarak Meclis denetiminden uzakta tuttular. En son mart ayında esas görevi olan Enerji Bakanlığı bir denetim yaptırıyor. Nerede bu denetim raporu? İki gündür aynı gömleği giyinip simit yemekle övünen ve 301 kişinin karşısında utanmazca tavır alan Enerji Bakanı bu raporun sonuçları nerede? Mayıs ayı başında Manisa Milletvekilimizin Soma’da yaşanan küçük çaplı kazalarda can kayıpları ortaya çıktığı için bu konuda bir Meclis Araştırma Önergesi veriyor. Utanmadan AK Parti sözcüleri ve bizzat hükümetin başındaki gözü kararmış kişi, ‘Gündem oyalamak için vermişler’ diyebildi." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar