CHP’li Koç: IŞİD’ın elindeki Türkler canlı kalkan olarak mı tutuluyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, IŞİD’in elinde bulunan 80’e yakın Türk vatandaşının durumu hakkında kapsamlı bir açıklama yapılması gerektiğini söyledi. Koç, “IŞİD’in elinde bulunan konsolosluk...

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Koç: IŞİD’ın elindeki Türkler canlı kalkan olarak mı tutuluyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, IŞİD’in elinde bulunan 80’e yakın Türk vatandaşının durumu hakkında kapsamlı bir açıklama yapılması gerektiğini söyledi. Koç, “IŞİD’in elinde bulunan konsolosluk mensupları dâhil 80’e yakın vatandaşın durumu nedir? Hükümet sus pus. Bu 80 kişiyi IŞİD’in, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine müdahil olmaması için canlı kalkan olarak kullandığına dair iddialar doğru mudur? IŞİD, Musul konsolosluğundakileri mi rehin almıştır, Türkiye Cumhuriyeti’ni mi rehin almıştır?” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin dış politikada en itibarsız dönemini yaşadığına değinen Koç; Irak, Mısır ve Suriye’den sonra Libya’da da Türk vatandaşlarının can güvenliği tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna değindi. Koç, “Libya’da devam eden iç karışıklık sürecinde Türk yurttaşlar ülkeye dönmeye başladılar. Gelinen noktada Türkiye’nin bütün Arap coğrafyasında nasıl yalnızlaştığının bir başka göstergesi. Ortadoğu’yu ve oradaki gelişmeleri incelediğimizde oradaki mezhep çatışmalarının Türkiye’ye sıçrama riskinin bulunduğu bir dönemden geçiyoruz. Yanlış politikadaki ısrar Türkiye’yi böylesi bir riskin içine çekmektedir. Sorumluların başında Erdoğan ve Davutoğlu vardır. Bu, hiçbir zaman gözden uzak tutulmamalıdır. IŞİD terör örgütünün, Suriye’den sonra Irak’ta giriştiği ilkel kıyım, bütün bu sürecin incelemesi yapıldığında arkasında Türkiye’nin yanlış tercihi ve yanlış dış politikası olduğunu görebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Kerkük’te, Türkmen lider öldürülmesinin ardından bölgedeki çatışmaların da devam ettiğini ve Kerkük’te büyük bir insanlık dramı yaşandığına dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, “İktidar ve başındaki kişi başka dünyalarda. Bugünkü konuşmasında uhrevi konulara girmiş durumda. Her gün insaf, edep ve izan dışı suçlamalarla muhalefete saldırmaya devam ediyor. Elle tutar bir şey yok. Yalan, yanlış iddialar ve ifadeler. Kaçırılan Türklerin akıbetiyle ilgili bir gelişme söz konusu değildir. Bu konuda talimatla getirilen yayın yasağı da bu acizliği örtmeye yetmemektedir. Ne tereyağından ne de kıldan bahsetmemektedir. Terörist diyemediği grupların oyuncağı olmuş, danışmanlar eline ne yazarsa, bunları kendi belagatıyla süsleyerek ifade etmektedir.” şeklinde konuştu.

IŞİD’in elinde bulunan konsolosluk mensupları dahil 80’e yakın vatandaşın durumu hakkında hükümetin kapsamlı açıklama yapmasını isteyen Koç, şöyle devam etti: “Bu 80 kişiyi, IŞİD’in, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine müdahil olmaması için canlı kalkan olarak kullandığına dair iddialar doğru mudur? Kriz masası kurdunuz. Bu millete açıklama yapın. IŞİD, Türkiye’nin başta Türkmenler olmak üzere bölgeden tamamen kovulmasına ve etkisiz kalmasına bu rehin alma mı etkili olmuştur? Nedir süreç? IŞİD, Musul konsolosluğundakileri mi rehin almıştır, Türkiye Cumhuriyeti’ni mi rehin almıştır?”

"KÜRT KARDEŞLERİMİZ SAMİMİYET SORGULAMASI YAPMALI"

Hükümetin, çözüm süreci konusunda Meclis'e sunacağı yeni çözüm paketiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Koç, şöyle devam etti: "CHP, başından itibaren demokrasi ve özgürlüklerin yanında. Yine seçim aşaması geliyor ve yine gizli pazarlıklarla oluşmuş önerilerle ortaya çıkarılıyor. Bunu, 11 Haziran öncesi yaşadık. Ondan sonra söylem nasıl değişti, onu da hatırlıyoruz. Tayyip Erdoğan ile bu sorunun çözümü, kişisel çıkarların pazarlık noktasına taşınmasıyla mümkün değildir. Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği AK Parti'yle demokrasi olmaz. Seçim öncesinde ifade edilir, sonra çok farklı boyuta gelir. Bu konuda mert olan, açık olan kişi meşru zeminde Türkiye'de yaşayan hangi kökten, hangi mezhepten olursa olsun, herkesin eşit hukuku paylaşan eşit birer Cumhuriyet yurttaşı olarak kucaklayacak, demokratikleşmenin tüm kademelerini sağlayacak, insan hakları ihlallerinin önüne geçecek adımlar atar. Şu ana kadar elini kolunu tutan yoktu. Neden getirmedi. Onun için bu samimiyet sorgulamasını kürt kardeşlerimizin yapacağına eminim." CİHAN

Yorumlar