CHP'li Koç: HSYK'da, Hakimler ve Savcılar Kurulu ayrılmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, hükümetin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) düzenlemesini yeniden gündeme getireceği yönündeki açıklamaları için "HSYK konusunda bizim tutumumuz çok açık ve net.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Koç: HSYK'da, Hakimler ve Savcılar Kurulu ayrılmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, hükümetin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) düzenlemesini yeniden gündeme getireceği yönündeki açıklamaları için "HSYK konusunda bizim tutumumuz çok açık ve net. Açık, seçik ve net bunu hep söylüyoruz. Söylediğimiz şu; Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun oluşmasında, Hakimler ve Savcılar Kurulu ayrılmalı. AB ilerleme raporlarında yargının bağımsızlığı, yargıç teminatı, adil yargılanma hakkı, bütün bunları kapsayan değişiklikler o standartlar içinde ele alınmalı. Adalet Bakanı, Müsteşarı bu kurumların içerisinde karar alıcı mekanizmalarda bulunmamalı. Böyle bir kapsamda anayasa değişikliği olacak ise olur, buyurun gelin hep beraber yapalım." dedi.

CHP MYK toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. MYK toplantısı sürürken Parti Sözcüsü Koç, basın toplantısı düzenledi. Koç, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, daha önce tartışmalara neden olan ve Adalet Bakanı'nın açıklamasıyla cuma günü tekrar Genel Kurul'un gündemine gelecek olan HSYK düzenlemesine ilişkin CHP'nin tavrında değişiklik olup olmadığının sorulması üzerine Koç, "HSYK konusunda bizim tutumumuz çok açık ve net. Açık, seçik ve net bunu hep söylüyoruz. Söylediğimiz şu; Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun oluşmasında, Hakimler ve Savcılar Kurulu ayrılmalı. AB ilerleme raporlarında yargının bağımsızlığı, yargıç teminatı, adil yargılanma hakkı, bütün bunları kapsayan değişiklikler o standartlar içinde ele alınmalı. Adalet Bakanı, Müsteşarı bu kurumların içerisinde karar alıcı mekanizmalarda bulunmamalı. Böyle bir kapsamda anayasa değişikliği olacak ise olur, buyurun gelin hep beraber yapalım. Benim niyetim o değil diyor Başbakan. Benim niyetim ne şekilde olursa olsun ya yasayla, ya anayasa değişikliğiyle HSYK'da kendi talimatlarımı uygulamaya sokturacak parmak çoğunluğu lazım bana. Anayasa değişikliği konusunda açık, net tutarlıyız. HSYK yasasını getirsinler, çoğunlukları var. Şuanda HSYK'yı ele geçirmiş durumdalar. CHP'nin tutumu açık net. Söylediğim koşullarda anayasa değişikliği ise evet, söylediğimiz koşullarınız dışında Başbakan'ın dayatmalarıysa hayır." şeklinde cevap verdi.

BELEDİYE BAŞKANLIĞI ADAY BELİRLEME SÜRECİ

30 Mart seçimlerine belediye başkan adaylarına son şeklinin verilip verilmediği şeklinde bir soru üzerine de Koç, şöyle konuştu: "Bir kısmı ortak çalışmayla açıklandı. Bin 390 küsur seçim bölgesinde aday belirleme süreci yaşandı. Henüz tamamlanmadı bir iki yer dışında. Değişik tartışmaların olması doğaldır. Eksikler, hatalar olması doğaldır. Belli dengelerin gözetilmesi durumu doğaldır. Her seçim bölgesinin kendine özgü özelliklerinin dikkate alınması doğaldır. Herkesin gönlünde bir aslan yatıyor. Benim de tercihlerim olabilir ama bütün bunlar dengeler içerisinde bir son noktaya taşınıyor. Burada herkesin aynı anda mutlu olabileceği bir sona ulaşmak mümkün değildir. Bunu takdir edersiniz.”
CİHAN

Yorumlar