CHP'li Kart seçim suçlarına muhalefetten açılan soruşturmaları sordu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, seçim suçlarına muhalefetten dolayı cumhuriyet savcıları tarafından Türkiye genelinde açılan soruşturmaların sayısını ve akıbetini sordu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Kart seçim suçlarına muhalefetten açılan soruşturmaları sordu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, seçim suçlarına muhalefetten dolayı cumhuriyet savcıları tarafından Türkiye genelinde açılan soruşturmaların sayısını ve akıbetini sordu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi veren Kart, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 133 ila 172. maddeleri arasında 'Seçim Suçları ve Cezaları'nın düzenlendiğini ifade etti.

Aynı yasanın 180/1. maddesine göre; seçim suçlarından doğan kamu davalarında, seçimin bittiği tarihten itibaren 2 yıl içinde dava açılmadığı takdirde kovuşturma yapılamayacağını dile getiren Kart, bu durumda, davanın zaman aşımına uğrayacağına dikkat çekti.

Siyasi iktidarın zaman aşımı süresini 6 aya düşürmek için 9 Mayıs 2012 tarihinde, 6304 sayılı Yasa'nın görüşmeleri esnasında teklif getirmişse de muhalefetin itirazları üzerine ve bu itirazları haklı bularak bu yöndeki maddeyi geri çektiğini anlatan Kart, şöyle devam etti: "Ancak, aynı AKP Grubu, 4 Temmuz 2012 tarihinde 6353 sayılı Torba Kanun görüşmelerinde getirdiği düzenleme ile zaman aşımı süresini 6 aya indirmiştir. Böylece; 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu'nda ve 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri'nde seçim suçu işleyenlerle ilgili soruşturma ve yargılama dosyalarına 'fiilen örtülü af' getirilmiştir. Bu nitelikte bir düzenlemenin hukuk devletinde yeri olamaz. Zira, getirilen bu yasal düzenlemeyle seçim suçu işleyenler himaye edildiği gibi, bu suçları işleyenlerin 'Kanunsuz Emir ve Talimat' yoluyla, seçim öncesinde teşvik edilmelerinin önü açılmış olmaktadır. Seçim güvenliğini ve daha da ötesi diğer unsurlarla biraraya geldiği zaman seçimin meşruiyetini doğrudan etkileyecek bu konudaki iddia ve gelişmelerin açıklık kazanması amacıyla, iş bu önergenin düzenlenmesi zorunluluğu doğmuştur."

Kart, Bakan Bozdağ'a şu soruları yöneltti:

12 Eylül 2010 tarihi ile – 12 Haziran 2013 tarihleri arasında; 298 sayılı yasada düzenlenmiş olan seçim suçlarına muhalefetten dolayı, cumhuriyet savcıları tarafından Türkiye genelinde açılan soruşturmaların sayısı ve akıbeti nedir?

Haklarında soruşturma yapılanların kaçı AKP üyesi, kaçı kamu görevlisidir?

CİHAN

Yorumlar