CHP'li Kaleli, 'Zerrab'ın 'Cari açığı ben kapattım' sözünü bakanlara sordu

CHP Parti Meclis (PM) Üyesi ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Türkiye'yi sarsan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuklandıktan sonra tahliye edilen Reza Zerrab’ın, geçtiğimiz hafta bazı gazete ve televizyonlarda yer alan röportajını.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Kaleli, 'Zerrab'ın 'Cari açığı ben kapattım' sözünü bakanlara sordu

CHP Parti Meclis (PM) Üyesi ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Türkiye'yi sarsan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuklandıktan sonra tahliye edilen Reza Zerrab’ın, geçtiğimiz hafta bazı gazete ve televizyonlarda yer alan röportajını TBMM gündemine taşıdı. Kaleli Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergelerinde, 2 bakana Zerrab'ın ticari faaliyetlerinin cari açığın kapatılmasına yönelik etkisinin boyutunu sordu.

    Kaleli, rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan İranlı işadamı Reza Zerrab’ın Sabah Gazetesi’ndeki röportajında kullandığı, "200 ton altın ihraç edip Türkiye’ye 25 milyar TL gelir sağladım. Cari açığın yüzde 15’ini ben kapattım" ifadelerini ve Zerrab’ın Türkiye’deki ekonomik faaliyetlerini Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye sordu. Sena Kaleli’nin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in cevaplandırması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergelerinde, şu sorular yer alıyor: "17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun bir numaralı sanığı Reza Zerrab, Sabah Gazetesi’nde yer alan röportajında ‘200 ton altın ihraç edip Türkiye’ye 25 milyar TL gelir sağladım. Cari açığın yüzde 15’ini ben kapattım’ ifadesini kullanmıştır. Bu bağlamda; Reza Zerrab’ın ‘200 ton altın ihraç edip Türkiye’ye 25 milyar TL gelir sağladım. Cari açığın yüzde 15’ini ben kapattım’ ifadesi reel anlamda ne kadar gerçektir? Son 5 yılda ülkemizin cari açığı yıllar itibarıyla ne kadardır? Ekonominin denge içinde yürümesinde ve cari açığın kapatılmasında Reza Zerrab’ın yürüttüğü ticari faaliyetlerin etkisi yüzde kaçtır? Son 10 yılda ülkemizde üretilen altın miktarı yıllık olarak kaç tondur? Aynı sürede ithal edilen altın miktarı yıllar itibarıyla kaç tondur?"

    ZERRAB CARİ AÇIĞININ YÜZDE KAÇINI KAPATMIŞTIR

    Zerrab’ın ihraç ettiğini söylediği 200 ton altının, Türkiye’nin enerji ithalatı nedeniyle İran’a ödemesi gereken borçları için biriken parayla ithal edilen altın olup olmadığını da soran Kaleli, "Bu işlem sürecinde Reza Zerrab’a resmi ya da gayrı resmi bir görev verilmiş midir? Reza Zerrab’ın kendi ifadesiyle de doğruladığı 200 ton altın hangi tarihlerde nereden temin edilmiş ve hangi zamanlarda nereye ihraç edilmiştir? Cari açığın ancak ülkede üretilen, katma değeri olan bir malın döviz karşılığı satışı ile azaltılabileceği ekonomik bir gerçeklik olarak kabul edilmekteyken, ithale dayalı altın ihracıyla cari açığın kapatılması mümkün müdür? Reza Zerrab’ın Türkiye sınırları içindeki ekonomik faaliyetleriyle ilgili mali kayıt tutulmakta mıdır? Bu faaliyetler doğrultusunda Reza Zerrab’ın Türk vatandaşlığına geçtiği tarih olan 2006 yılından bugüne ödediği vergi miktarı ne kadardır? Ülkemizin cari açığının yüzde 15’i 200 ton altın ihraç edilerek kapatılabiliyorsa, Türkiye cari açığının tamamını kapatma gücüne sahip değil midir? Türkiye’nin altın ithalatının 2011 yılından itibaren hızla artmasının nedenleri nedir? Altın ithalatı iç piyasadan doğan talep karşılığı mı hız kazanmıştır? Ödemeler dengesinin düzeltme kalemi olarak bilinen 'Net Hata Noksan' kaleminin ana kalem olan 'sermaye ve finans' kalemini geçecek derecede artmış olmasının Reza Zerrab’ın altın ithal ve ihraç faaliyetiyle bir ilgisi var mıdır?" sorularını yöneltti. Sena Kaleli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye de aynı soruları yöneltti. CİHAN

Yorumlar