CHP'li Havutça, Ayvalık'taki müfettiş sorgularını Meclis'e taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde dershane öğrencilerinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfettişleri tarafından siyasi sorguya çekildiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Havutça, Ayvalık'taki müfettiş sorgularını Meclis'e taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde dershane öğrencilerinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfettişleri tarafından siyasi sorguya çekildiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Havutça, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya yönelttiği soru önergeleri ile 30 Mart yerel seçimleri öncesi Ayvalık'ta yaşanan iddiaların yanıtlanmasını istedi.

CHP Balıkesir Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Havutça, Bakanı Nabi Avcı'ya yönelttiği sorularda da Bakanlık müfettişlerinin Atatürk ile Recep Tayyip Erdoğan'ı kıyaslayan sorularının hangi amaca hizmet ettiğini sordu.

Havutça'nın dikkat çeken sorusunda şu ifadeler yer aldı: "Bildiğiniz üzere; Anadolu ve Rumeli Müdafaayı Hukuk Cemiyeti Heyeti Başkanı, Erzurum Milletvekili, Büyük Millet Meclisi Başkanı, Büyük Millet Meclisi'nde Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Grubu Başkanı, mareşal ve gazi olarak Büyük Taarruz'un, Dumlupınar Başkumandanlık Meydan Savaşı'nın, Türk ordusunun başkumandanı, 2. Büyük Millet Meclisi Başkanı, özgür Türkiye'nin doğması yeni Türkiye'nin özgürlük ve bağımsızlığını onurlu bir mücadele ve halkıyla beraber kazanan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1., 2. 3. ve 4. Cumhurbaşkanı, dünya lideri, laik, demokratik, çağdaş, halkçı Türkiye'nin en büyük devrimcisi, devlet adamı ve başöğretmen yüce gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kıyaslayan sorular yönelten bakanlık müfettişleri, bu soruları öğrencilere hangi amaçlarla yöneltmişlerdir? Aldıkları yanıtlar karşısında müfettişler ne yapmıştır?"

Havutça, önergesinde Balıkesir başta olmak üzere yurdun dört bir yanında valiliklere MEB tarafından gönderilen talimat ile öğretmenler ve idareciler hakkında "devlet erkanına yönelik propaganda yaptığı" gerekçesi ile inceleme başlatılması emri verildiğini, yapılan çalışmaların da fişleme olduğunu anımsattı. "Kanunsuz emrin, fişleme çalışmalarının son örneği Balıkesir Ayvalık ilçesinde yaşanmıştır" diyen Havutça, anayasaya ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi hükümleri ile Türk Ceza Kanununa aykırı davranıldığını vurguladı.

Kanunsuz emrin Başbakan mı yoksa Bakanın kendisinin mi verdiğini soran CHP Milletvekili Namık Havutça, önergesinde şu görüş ve sorulara yer verdi: "Anayasaya aykırı kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve benzeri isimler altında hukuki metinler çıkarılamayacağı gibi tüzük, yönetmelik ve benzeri isimler altında hukuki metinler de kanuna aykırı çıkarılamazlar.

Fişleme de hukuka aykırı olarak kişisel veri elde etme ve kaydetmedir. Fişleme, TCK'nın 135. maddesinin 1. fıkrasına göre suç teşkil etmektedir. Aynı maddenin 2. fıkrasına göre de kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Burada yapılanların hepsi kanunsuzdur, suçtur. Buna göre de bunları yapan ve uygulayanlar hapis cezasıyla yargılanır.

Balıkesir başta olmak üzere yurdun dört bir yanında valiliklere, Bakanlığınız tarafından gönderilen talimat ile öğretmenlerin ve idarecilerin hakkında “devlet erkanına yönelik propaganda yaptığı” gerekçesi ile valilik tarafından ivedilikle inceleme başlatılması emri verilmiştir. Bu kanunsuz emrin, fişleme çalışmalarının son örneği Balıkesir Ayvalık'ta yaşanmıştır. Buna göre; siyasi propaganda yapıldığını gerekçe göstererek valiliklerden özel öğretim kurumlarına inceleme başlatmaları için talimatı siz mi yoksa Başbakan mı verdi? Bu talimat hangi kanun ve anayasa hükmüne göre verildi?

Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerince özel okul, yurt ve dershanelerde, veli ve öğrencilerin oluşturulan sorgu odalarında ifadelerini almasının anayasal bir suç ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 16. maddesinin "Hiçbir çocuğun özel yaşantısına, aile, konut ve iletişimine keyfi ya da haksız bir biçimde müdahele yapılamayacağı gibi, onur ve itibarına da haksız saldırılamaz” hükmüne aykırı olduğunu biliyor musunuz?

Ayvalık Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Tümen'in dershane müdürlerini toplayarak, "Öğretmenlerinizin bazı velilerin evlerine gidip hükümet aleyhine propaganda yapılması engellensin” şeklinde telkinde bulunması ile ilgili hangi hukuki talimatı verdiniz?"

CİHAN

Yorumlar