CHP'li Günaydın:'Sandıkta moral bozma' seçim sonuçlarını ve güvenliğini ihlaldir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, AKP'nin seçimlere hile karıştırarak 'sandıkta moral bozma' çabası içinde olacağı iddialarıyla ilgili kendilerinin de duyumları olduğunu belirterek, gerçekleşmesi halinde bunu seçim sonuçlarının ve seçim güvenl.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Günaydın:'Sandıkta moral bozma' seçim sonuçlarını ve güvenliğini ihlaldir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, AKP'nin seçimlere hile karıştırarak 'sandıkta moral bozma' çabası içinde olacağı iddialarıyla ilgili kendilerinin de duyumları olduğunu belirterek, gerçekleşmesi halinde bunu seçim sonuçlarının ve seçim güvenliğinin ihlali olacağının altını çizdi. Günaydın, seçim sonuçlarının sadece, devlet kurumu olan Anadolu Ajansı'na (AA) verilmesi yönünde Emniyet'in talimat vermeyeceğini vurgulayarak, "Kimse böyle bir talimat veremez, böyle talimatın Türkiye'nin yerleşik anayasal düzenine uygun olmadığının altını çizelim." dedi. Günaydın, "Islak imzalı sonuç tutanakları çıktıktan sonra bu alenidir ve herkesin buradan haber almak ve haber yaymak özgürlüğü vardır. Kimsenin bu alanda bir önceliği olamaz." hatırlatmasında bulundu.

Antalya'da partisinin il teşkilatı tarafından düzenlenen ve adayların da iştirak ettiği yürüyüşe katılan Gökhan Günaydın, kulislerde konuşulan 'sandıkta moral bozma' iddialarıyla ilgili konuştu. Bir Emniyet Müdür Yardımcısı'nın dün tüm il emniyet müdürlerini arayarak sandık sonuçlarının sadece AA personeline verilmesi için uyarıda bulunduğu, bu yıl ilk kez sandık sonuçlarını iletecek olan AA'nın da ilk etapta yüksek oy oranlarını kamuoyuna duyurarak muhalefet partileri üzerinde moral bozukluğu oluşturarak sandık başlarını terk etmelerinin sağlanacağı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Günaydın, "AA, üzülerek söylüyorum iktidarın borazanı haline gelmiştir. Bunu ifade etmek bizim için mutluluk kaynağı değildir ama bu bir durumun saptanması niteliğindedir. Sandık sonuç tutanakları ortaya çıktığı andan itibaren bunlar alenidir ve bütün ajansların bunu eşit bir şekilde kullanabilme, hak ve özgürlüğü vardır. Emniyet'in bu ajanslardan her hangi birisine öncelik, bir diğerine de zorluk çıkartması demokratik hukuk devletlerinin gereklerine aykırıdır. Eğer böyle bir uygulama görürsek bu uygulamayı ortadan kaldırmak için CHP örgütü olarak gerekli her türlü çabayı göstereceğiz. Türkiye'deki bütün haber ajanslarının, yaygın medyanın, yerel medyanın eşit bir şekilde haber alma özgürlüğü ve yurttaşa haber verme özgürlüğünü sağlamak kamu idaresinin temel görevi halindedir." diye konuştu.

"SEÇİM SONUÇLARI EV GÜVENLİĞİNİ İHLALDİR"

Günaydın şöyle devam etti: "Kimse böyle bir talimat veremez. Böyle talimatın Türkiye'nin yerleşik anayasal düzenine uygun olmadığının altını çizelim. Böyle bir talimatın verildiğine ilişkin duyum alıyoruz ancak elimizde kanıt yoktur. Eğer bu uygulamaya geçerse, birine öncelik birine zorluk çıkartılması gibi bir durum söz konusu olursa, bunun seçim sonuçlarının etkilenmesine ve seçim güvenliğine ilişkin ciddi bir ihlal olduğunun altını şimdiden çizeriz. Gerekli herkesi uyarıyoruz."

POLİSİN GÖREVİ DEĞİL

Seçim sonuçlarını duyurulması noktasında polisin hiçbir ajansa öncelik tanımasının mümkün olmadığının altını çizen Günaydın, "Islak imzalı sonuç tutanakları çıktıktan sonra bu alenidir ve herkesin buradan haber almak ve haber yaymak özgürlüğü vardır. Kimsenin bu alanda bir önceliği olamaz." dedi. Oy verme işlemi sırasında görevliler dışında sandık başında beklemenin yasak olmasına karşın, sayım esnasında herkesin sayım sonuçlarına tanıklık etme hakkı olduğu bilgisini veren Günaydın, şu ikazda bulundu: " Islak imzalı tutanaklar zaten asılacaktır ve parti yetkililerine verilecektir. Eğer 'sandık çevresini terk etmek zorundasınız' diye bir talimat gelirse, hangi merciden olursa olsun bu yasa dışı bir talimattır. Sadece güvenliğin alınmasından emniyet elbette sorumludur. Ancak sonuçların ortaya çıkmasına müdahale, milletin iradesine müdahale şeklindeki her şey bizden de çok sert bir şekilde karşılık bulacaktır."

MÜDAHALE ANAYASAL SUÇTUR

Partisi tarafından yeniden aday gösterilen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, seçim sonuçlarının sadece AA'ya verilmesinin basın özgürlüğüne müdahale olacağı ikazında bulunarak, "Anayasal suçtur bu." hatırlatmasında bulundu. Akaydın, iddiaların gerçek çıkmasının seçim güvenliği açısından olumsuzluk olacağını vurgulayarak, "Emniyetten böyle bir talimat verilmemesi lazım. Hiçbir yerden verilmemesi lazım. Yüksek Seçim Kuruludur (YSK) bunun muhatabı. Onun da vermemesi lazım." ifadesini kullandı.
CİHAN

Yorumlar