CHP'li Engin Altay: Yaptığınız yasalar yarın size silah olarak dönecektir

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "İnterneti Cemalettin, Yargıyı Bekir, istihbaratı Hakan üzerinden kontrol etmek istiyor Başbakan.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Engin Altay: Yaptığınız yasalar yarın size silah olarak dönecektir

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "İnterneti Cemalettin, Yargıyı Bekir, istihbaratı Hakan üzerinden kontrol etmek istiyor Başbakan. Her ne yapıyorsanız yapın hesabını vereceksiniz. Getirdiğiniz yasa her şeyden önce hesap verebilirliği ortadan kaldıran bir yasadır. Bu yaptığınız yasalar yarın size silah olarak dönecektir." dedi.

AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ile AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına verdiği, "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" İçişleri Komisyonunda görüşülmeye devam ediyor. Komisyonda teklifin bütünü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birinci madde üzerindeki görüşmeler başladı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, teklifi sert sözlerle eleştirdi. Teklifte devletin aklının ve bilgisinin bulunmadığını vurgulayan Vural, bu sebeple teklifin görüşülmesinin doğru olmadığını vurgluadı. "Bilgi olmadan fikir olmaz; fikir olmadan da egemenlik olmaz." diyen Vural, devletin hiçbir kurumunun teklife yönelik görüşlerinin bulunmadığını kaydetti.

"ÇEÇENLERİ ÖLDÜREN RUS AJANLARI İADE ETMEK İÇİN Mİ BU YASA ÇIKARILIYOR?"

"Niye 17 Aralık'tan sonra bugün geldi? Bir ay önce veya sonrasında olmasının getireceği, götüreceği nedir?" diye soran Vural, "Bu teklifin nereden gelmiş, nasıl gelmiş; bu şekilde Meclise gelmesi bile zuldür." ifadelerini kullandı. Vural, "Gece yarısı ne olacağını bilmiyoruz, Genel Kurul'da ne olacağını da bilmiyoruz. Böyle kanun yapılmaz. Yazıktır, günahtır, sağlıklı olmaz. Bir ay sonra olsa ne olacak; Türkiye ne zarar görecek?" şeklinde konuştu.

"Çeçenleri öldüren Rus ajanları iade etmek için mi bu yasa çıkarılıyor? Türkiye'de kaç ajan vardır?" diye soran Vural, hukuka aykırı iş ve işlem yapılamayacağının altını çizdi. Oslo ve İmralı görüşmelerinin Anayasaya aykırı yapıldığını belirten Vural, "Bunların meşrulaştırılmak isteniyor. İrtibat kurulur deniyor; irtibat dediğiniz nedir? Bu görüşmeler Anayasa ve hukuka aykırı yapılmıştır." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "İnterneti Cemalettin, Yargıyı Bekir, istihbaratı Hakan üzerinden kontrol etmek istiyor Başbakan. Her ne yapıyorsanız yapın hesabını vereceksiniz. Getirdiğiniz yasa her şeyden önce hesap verebilirliği ortadan kaldıran bir yasadır." dedi.

MİT'in içeride oparesyon yapma yetkisinin olmaması gerektiğini vurgulayan Altay, bunun devlet içinde yeni bir mekanizma demek olduğunu kaydetti. "Polis jandarmanın dışında yürütmeye bağlı, Başbakan yarın orada olmayacak, yarın CHP orada olsa bu yetki doğru değildir." diyen Altay, şöyle devam etti: "Bu dokunulmazlıklarla birlikte. Verilen yetkiler ve yargı muafiyeti kabul edilmez. Yarın şikayet ettiğiniz camia gibi bumerang gibi size döndüyse bu size döner. AKP iktidarı 20 sene kalacak 2 senede o mit öyle bir hale gelir ki o MİT'in Başbakanın'ın üzerinde gücü olur. Fidan'ın öldüğünü düşürün, yerine de birini atadınız ama paralel devlet deyip yanlış adamı atadınız Marsa kaçacak yer ararsınız. Hakime vermediğiniz yetkiyi MİT'e veriyorsunuz. MİT'ten sızmış bir belgeyi yayınlayan gazetecinin hayatını söndürüyorsunzu. Milli irade yetki verdi diye bunu sınırsız kullanamazsınız. Bu yaptığınız yasalar yarın size silah olarak dönecektir. Yarın şikayetçi olup tekrar değiştirmek için yasayı tekrar Meclis'e getireceğinize eminim. Bu yetkiler ve art niyetli olarak kullanılması türkiyede iç savaş ortamına zemin hazırlar."

"HAKAN FİDAN POLAT ALEMDAR İLE AYNI KONUMA GETİRİLİYOR"

"Kurtlar Vadisini izliyorum. Hakan Fidan Polat Alemdar'la aynı konuma getiriliyor." diyen Altay, devlet içinden devletten güçlü bir yapıya yetki verildiğini kaydetti. MİT'i en dokunulmaz kurumu, Müsteşarını da en dokunulmaz kişi kılındığını anlatan Vural, "MİT Müsteşarını cb daha dokunulmaz kılıyorsunuz. Yasayla ÖYM'leri daha yeni kaldırdık. Ama siz yasayla MİT'e özel yetkili mahkeme kuruyorsunuz. Başbakan Fidan'a güveniyorur, ama yarın Fidan'dan sonra başka biri göreve geldiğinde bu yetkiyle donatıldığında nasıl güveneceksiniz? En büyük zararı ileride siz göreceksiniz." ifadelerini kullandı.

"PKK BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın "PKK bir terör örgütüdür" demesi üzerine BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan tepki gösterdi. Kaplan, "Git bunu Şırmak'ta konuş, alnından öpeyim." diye karşılık verdi. Altay, "Şırnak'ta sen konuş, ben niye konuşayım. Sen gel Sinop'ta konuş." ifadelerini kullandı. Bu diyaloglar kısa süreli tartışmaya yol açtı.
CİHAN

Yorumlar