CHP'li Aydın Ayaydın: AA Sayıştay denetiminden kurtarılmak isteniyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayaydın, Anadolu Ajansı'nı (AA) Sayıştay denetiminden kurtarmak için Anadolu Ajansı'nın paralarının nereye gittiğinin hesabını vermemek için sermayesinin yüzde 50'nin altında tutmaya çalışıld.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Aydın Ayaydın: AA Sayıştay denetiminden kurtarılmak isteniyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayaydın, Anadolu Ajansı'nı (AA) Sayıştay denetiminden kurtarmak için Anadolu Ajansı'nın paralarının nereye gittiğinin hesabını vermemek için sermayesinin yüzde 50'nin altında tutmaya çalışıldığını savundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda CHP Grubu adına konuşan Ayaydın, iktidar sayesinde torba kanunlara alıştıklarını ifade etti. Artık torba kanun deyince akıllara AK Parti iktidarının geldiğini belirten Ayaydın, Plan ve Bütçe Komisyonu'na bir torba kanun getirildiğini ve ne varsa, hangi kanun varsa o torbanın içerisine konulduğunu kaydetti.

"AKP İKTİDARININ SESİ HALİNE GELEN BİR AJANS"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın teşkilatıyla ilgili kanun hükmünde kararnamede değişiklik öngören bu yasa tasarısının 1'inci ve 30'uncu maddeyi kapsayan birinci bölümün, daha ziyade Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın teşkilat yasasıyla ilgili maddeleri ve en önemlisi Anadolu Ajansı'yla ilgili maddeleri içerdiğini hatırlatan Ayaydın, Anadolu Ajansı'nın 1920 yılında Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından bir genelgeyle kurulduğunu dile getirdi.

Ajansın, daha sonra 1925 yılında 44 ortaklı bir anonim şirketi hâline dönüştürüldüğünü ve amacın gerçekten haber üretmek, doğru haber üretmek, kamuoyunu bilgilendirmek açısından kurulmuş olan bir ajans olduğunu anlattı. Ayaydın, şöyle devam etti: "Bugünkü Anadolu Ajansı'na baktığımızda, bugünkü Anadolu Ajansı bağımsız haber üretme, gazete ve televizyon kuruluşlarına bağımsız haber sunma özelliğini bir tarafa bırakmış, âdeta AKP iktidarının sesi hâline gelen bir ajans olarak karşımızda durmakta. Sadece AKP'nin söylemlerini, arzu ve isteklerini gerçekleştiren bir ajans hüviyetindedir."

"ÖZEL ŞİRKETTE ÇALIŞAN NASIL DEVLET MEMURU OLUYOR?

Anadolu Ajansı'nın aslında, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş özel bir şirket olduğunu dile getiren Ayaydın, ama çalıştırdığı personelin giderlerinin yüzde 96'sının ücretleri Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün bütçesinden yani Hazine'den oraya para aktarıldığını ifade etti. Ayaydın, şöyle dedi:

"Sözde özel bir ajans ama hem yatırımlarının parasını hem çalışanlarının parasını ne yazık ki Hazine'den yani Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü bütçesinden, bu paraları oradan aktarmaktadır. Bir taraftan, diyorsunuz ki Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş bir anonim şirket; öte taraftan, sanki özel hukuk hükümleriyle kurulmuş bir şirket değil, kamu hukukuna göre kurulmuş, kamu iktisadi devlet teşekkülüymüş gibi muamele görmektedir. Anadolu Ajansı'nda çalışanlar kanunla devlet memuru statüsünde oluyor. Peki, özel bir şirkette çalışan birisi nasıl devlet memuru oluyor? Hem özel şirket diyeceksiniz hem çalışanları devlet memuru olacak. Hem özel şirket diyeceksiniz hem kamu hüviyetinde olacak diyeceksiniz. İhale yasasından muaf diyeceksiniz, her türlü devlet kaynaklarından faydalandıracaksınız. Böyle bir şirketin ben dünyada bir benzeri olduğuna inanmıyorum, görmedim, duymadım, okumadım; sadece Türkiye'ye özgü."

"DEVLET BÜTÇESİNDEN 130 MİLYON LİRA AKTARILDI"

Ayaydın, "Şimdi, madem devletten, devletin bütçesinden Anadolu Ajansı'na para aktarıyorsanız, Anadolu Ajansı gibi -hem de bağımsız haber üreten, bağımsız haber kaynağı olan, daha nice, diğer ajanslar vardır- İhlas Haber Ajansı vardır, Cihan Haber Ajansı vardır, Ajans Habertürk vardır, Doğan Haber Ajansı vardır, ANKA Haber Ajansı vardır, UBA Ajansı vardı, bunlara da o zaman kaynak aktaralım. Madem, eğer Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş özel bir şirket iseniz, bunlar da Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş şirkettir, bunlara da kamu kaynağı aktaralım. Sadece 2012 yılında Anadolu Ajansı'na devletin bütçesinden 130 milyon Türk lirası para aktarılmıştır. Peki, özel bir şirketse devletin bütçesinden nasıl para aktarıyorsunuz? Eğer kamu ise o zaman sermayesinin yüzde 51'inden yukarısı… Ki bugün sermayesinin yüzde 75'i devletin kontrolünde. Sermayesinin yüzde 75'i hazinenin kontrolünde olan bir şirket nasıl özel şirket oluyor? Amaç Sayıştay denetiminden kurtarmak, çünkü sermayesi yüzde 50'nin üzerinde olduğu vakit Sayıştay denetimine tabi olacak. Öyle yapıyorlar ki sermayesini yüzde 50'nin altına indirince Sayıştay denetiminden kurtuluyor ve Anadolu Ajansı bir çiftlik hâline geliyor. Bugün Anadolu Ajansı AKP iktidarının çiftliği ve borazanı hâline gelmiştir." şeklinde konuştu.

"ANADOLU AJANSI'NIN GENEL MÜDÜRÜ YÜZDE 25 HİSSE SAHİBİ OLACAK"

Ayaydın, şöyle devam etti: "Şimdi bu yasayla ne oluyor? Bu yasa diyor ki Anadolu Ajansı'nın içerisindeki kamu hissesi yüzde 47,75, yüzde 41,25 de uzun süreden beri sahipleri belli olmayan kişilere ait ve yüzde 11'i de sahipleri bilinen kişilere ait. Şimdi deniliyor ki 'Bu, sahipleri belli olmayanları 2012 yılındaki bir yönetim kurulu kararıyla genel müdürün adına alalım, parasını devlet versin, şirketin yüzde 25'i genel müdürünün şahsi malı olsun.' Bu yasa onu getiriyor. Yani Anadolu Ajansı Genel Müdürü, Anadolu Ajansı'nın yüzde 25 hissesine sahip olacak ve bu hisselerin parasını da devletin hazinesinden verecek. Şimdi, deniliyor ki 'Efendim, genel müdür bir taahhütname verecek, benim bu hisselerimi, ben görevden ayrıldıktan sonra hazineye devredeceğim.' Tek taraflı bir irade beyanı olur mu? Yarın öbür gün genel müdürün görev süresi bittikten sonra, genel müdür, "Ben bu hisseleri devretmiyorum." derse onun elinden bunları nasıl alacaksınız? Eğer amacınız Anadolu Ajansı'na Hazine'den kaynak aktarmak ise gelin, arkadan dolanmayalım, direkt hazine Anadolu Ajansı'na para aktarsın ve o hisseler devletin, yani devlet hazinesinin hisseleri olsun. Ama onu yapmıyorsunuz, Sayıştay denetiminden kurtarmak için Anadolu Ajansı'nın paralarının nereye gittiğinin hesabını vermemek için yüzde 50'nin altında tutmaya çalışıyorsunuz ki orada sizin çiftliğiniz olsun, istediğiniz haberleri yapsın, istediğiniz haberleri yapmasın."

"ANADOLU AJANSI BAĞIMSIZ BİR AJANS DEĞİLDİR"

Anadolu Ajansı'nın özgür ve bağımsız bir ajans olmadığını söyleyen Ayaydın, bağımsız ve özgür olan birçok çalışanını bir gecede kapının önüne koyduğunu söyledi. "Neden koydu? Çünkü yandaşlarına yer açmak için o kadroları boşalttı." diyen Ayaydın, bugün birçok gazetecinin sokakta boş, işsiz olduğunu ama Anadolu Ajansı'nda çok yüksek miktarlarda para alan ve hiç iş yapmayan, iktidara yakın gazeteciler bulunduğunu savundu.

Bunun doğru olmadığını dile getiren Ayaydın, "Bu düzenleme doğru değildir. Gelin, birlikte, bu para aktarılması gerekiyorsa Anadolu Ajansı'na, direkt Hazine'den Anadolu Ajansı'na aktaralım. Genel müdür nasıl bu yüzde 25'in sahibi olacak?" dedi.

CİHAN

Yorumlar