CHP'li Atilla Kart: TSK'da Kasım ayında 7 intihar, 6 tasfiye yaşandı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) kasım ayı içerisinde 7 intihar vakası ve 6 tasfiye gerçekleştiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Atilla Kart: TSK'da Kasım ayında 7 intihar, 6 tasfiye yaşandı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) kasım ayı içerisinde 7 intihar vakası ve 6 tasfiye gerçekleştiğini söyledi.

Atilla Kart, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ağırlıklı olarak, özel hayatlar ve mezhepler üzerinden sürdürülen tasfiye sürecini, Şubat 2013 tarihinden bu yana belge ve bilgileriyle dile getirdiklerine işaret ederek, "Kararlı takiplerimiz üzerine, Milli Savunma Bakanlığı, 2013 yılının ilk 6 ayında 674 subay-astsubayın emeklilik ya da istifa yoluyla görevlerinden ayrıldıklarını tevilli olarak açıkladı. Silahlı Kuvvetler'in işlevini etkileyecek boyutlara ulaşan ideolojik saldırıların dışında, özel hayatlar ve mezhep ayrımcılığı üzerinden sürdürülen tasfiyeler, artık kıyım ve insanlık dramlarına, insanlık facialarına dönmüş durumdadır.“ dedi.

Kart, kendilerine ulaşan somut bilgilere göre; Kasım 2013 ayı içinde Çiğli 2. Ana Jet Üssü'nde 6 Astsubay hakkında istifa işlemi gerçekleştirildiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Özel hayatları üzerinden suçlamalar getirilmiş, karalamalar yapılmıştır. Daha da vahim ve dramatik olan ise yine kasım ayı içinde 7 astsubay intihar etmiştir. İntihar eden astsubayların isimlerini, görev yerlerini, intihar tarihlerini liste halinde ilişikte sunuyoruz. Türkiye’nin muhtelif illerinde vuku bulan intiharların mobbing, baskı, ekonomik yetersizlikler, mesleki tatminsizlik ve yasa dışı ayrımcı uygulamalardan kaynaklandığı görülmektedir.”

İntiharla ilgili konuların CHP’ye mensup milletvekilleri tarafından 15 gün kadar evvel yazılı soru önergesiyle dile getirildiğini belirten Kart, “İntihar ve istifaya ilişkin bu bilgiler, bize ulaşan ya da kamuoyuna yansıyan bilgilerdir. Bilgimiz dahilinde olmayan gerçek sayıların daha da yüksek olduğundan kaygı duyulmaktadır.” dedi.

ASTSUBAYLARIN SORUNLARI

Astsubayların; temsil, görev, makam, kadrosuzluk, komutanlık, komutanlık kursu, tazminat başta olmak üzere pek çok özlük sorunları olduğunu söyleyen Kart, CHP olarak; 22. Yasama Dönemi'nden bu yana, bu sorunları kararlı bir şekilde takip ettiklerini vurguladı. CHP’li Kart, muhtelif soru önergeleri yanında araştırma önergeleriyle de konuyu hep gündemde tuttuklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Ancak, son 2-3 yılda olay artık özlük hakları sorunu olmaktan çıkmıştır. Silahlı Kuvvetler bünyesinde ağırlıklı olarak astsubay kitlesini hedef alan ayırımcı bir tasfiye süreci başlamıştır. Öyle ki disiplin soruşturmaları istihbarat birimleri tarafından yapılır hale gelmiştir. ‘Hangarın Sesi, Bulutaltı Siteleri’ adı altında yayın yapan bazı internet siteleri; Silahlı Kuvvetler bünyesinde özel hayatlar ve mezhepler üzerinden insanları hedef alan karalamalar yapmakta, dijital yollarla delil üretmektedirler. Hava Kuvvetleri bünyesindeki istihbarat birimleri, çoğu zaman bu sitelerdeki yayınları esas alarak soruşturma yapmaktadır. Hava Kuvvetleri bünyesindeki istihbarat birimlerinin, MİT ve diğer ilgili birimlerden aldığı istihbari bilgileri soruşturmaya esas aldıkları bilinmektedir. Olayın salt bu yönü bile başlı başına anayasal ihlâl boyutlarına ulaşmış durumdadır. Durum böylesine açık olmasına rağmen; Genelkurmay, bu listelere yönelik olarak yasal süreci başlatmadığı gibi, disiplin işlemi adı altında kendi personeli hakkında ayrımcı tasfiye sürecini kararlılıkla sürdürdü. Bu siteleri kim, kimler yayınlıyor, nereden haber atılıyor, neden sorumlular bulunamıyor.”

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'Nİ YÖNETENLER SORULARA CEVAP BULMALI"

Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetenlerin bu soruların cevabını bulmak durumunda olduğunu dile getiren Atilla Kart, “Mesleki olarak ciddi sorunlar yaşayan bu insanlar, yasaya aykırı yaklaşımlarla ayrıca özel hayatları ve mezhepleri üzerinden ayrımcı yöntemlerle tasfiyeye tabi tutulduklarından, intihar boyutlarına ulaşan insanlık faciaları yaşanmaya başlanmıştır. Emekli Astsubaylar Derneği yönetimi de doğal olarak, bu gelişmeler karşısında mensuplarının hak ve hukukuna sahip çıkmış ve tepkisini ortaya koymuştur. Ancak tepkilerini ortaya koyan dernek yönetimine karşı, Genelkurmay Başkanlığı, bu kişiler hakkında '6 ay süreyle orduevlerine girme yasağı' cezasını uygulama yoluna başvurmuştur. İnsani olarak da yasal olarak da kabul ve tasavvur edilemez keyfi ve sorumsuz bir uygulamayla karşı karşıyayız. Hak ve özgürlüklere yönelik olarak AKP’nin uyguladığı baskıcı ve antidemokratik anlayışı, Genelkurmay da aynen sergilemiştir.” şeklinde ifade etti.

“GENELKURMAY TEPKİLERDEN RAHATSIZ”

CHP’li Kart, bu sorunlara çözüm getirmesi, gelişmeler hakkında aileleri ve kamuoyunu bilgilendirmesi gereken Genelkurmay Başkanlığı’nın, bu gerçeklerin ve insani tepkilerin dile getirilmesinden rahatsız olduğunu, dernek yönetimlerini kendince sindireceğini zannettiğini öne sürdü.

“İnsanlar ölüyor… İnsanlar toplu halde intihara sürükleniyor…” diyen Kart, “Bu insanların ölümlerinden yönetim birimleri doğrudan sorumludur. Hem yasal olarak ve hem de vicdanen sorumludur. Genelkurmay Başkanlığı'nda disiplin soruşturmalarını istihbarat birimleri yapar hale gelmiştir. Kendi mensuplarının hukukunu korumakla sorumlu olan Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı ise bu tabloya seyircidir. Bu tablo hukuk ve demokrasi adına utanç tablosudur. İnsan hayatına kasteden, toplumsal barışı tehdit eden, kurumların işlevini kaybetmesine yol açan, Silahlı Kuvvetler'in misyonunu felce uğratan bu vahim ve kritik tabloyu hem adli boyutuyla ve hem de yasama boyutuyla takip etmeye ve sorgulamaya devam edeceğiz.” dedi.
CİHAN

Yorumlar