CHP'li Altay: Cumhurbaşkanı onaylar onaylamaz, başvurumuzu tazeleyeceğiz

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nda değişiklik öngören düzenlemenin iptal istemini, Resmi Gazete'de yayımlanmadığı gerekçesiyle reddetti.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Altay: Cumhurbaşkanı onaylar onaylamaz, başvurumuzu tazeleyeceğiz

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nda değişiklik öngören düzenlemenin iptal istemini, Resmi Gazete'de yayımlanmadığı gerekçesiyle reddetti. Kararı değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kararın yayınlanmadan Yüksek Mahkeme'ye götürmelerinin bir sebebi olduğunu ifade etti.

Çok kuvvetli yetki gaspı olduğu için yok hükmünde ısrar ettiklerini dile getiren Altay, kendince bu kanunlaşmadığı için Anayasa Mahkemesi'nin reddettiğine dikkat çekti. Olası bir iptal kararını etkisizleştirmeye yönelik bir düzenleme olduğunu dile getiren Altay, Köşk'te onaylanmasıyla birlikte HSYK'nın yapısının tarumar edileceğini vurguladı. Her bakımdan yargının yürütmeye bağlanacağını anlatan Altay, sosyolojik bakımdan da yaklaşık 700'e yakın insanın işinden edileceğini kaydetti.

Kendilerinin de bu sebeple böyle bir hamle yaptıklarını belirten Altay, yaptıklarının doğru olduğunu vurguladı. Ancak mahkemenin kararına saygı duymaktan başka elden birşey gelmeyeceğini ifade eden Altay, kararın eleştirilebileceğini söyleyerek "Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu kararı onaylayacağını beyan etti. Yanlış olduğunu bile bile topu kornere attı, taça atmadı. Onaylasa bir dert, onaylamasa iki dert. Köşk'te bu onaylanır onaylanmaz, biz başvurumuzu doğal olarak tazeleyeceğiz. Yok hükmünde, ısrar etmemiz lazım. Mahkemenin de umarım, yok hükmündeki kararımızı onaylaması lazım." dedi.

Mahkemenin yasayı iptal edeceğine emin olduklarını dile getiren Altay, Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru işlemeyeceği için bu arada alınan kararların telafisi mümkün olmayan sorunlar ve sonuçlar doğuracağına dikkat çekti. Gayelerinin de bu olduğunu anlatan Altay, geçmişte onaylanmadan mahkemeye götürme olayının örnekleri bulunduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı'nın hukuk adamı duyarlılığı içinde, oturduğu makamın Türkiye için değer ve önemini kavrayan bir mantık içinde bu onaylama kararını yeniden gözden geçirmesini istedi. En azından bir kaç maddesini Meclis'e göndermesinin Türkiye'nin geleceği için çok doğru olduğunu belirtti. İç barış ulusal bütünlüğün bunu gerektirdiğini anlatan Altay, aksi takdirde Anayasa'nın Cumhurbaşkanı'na verdiği yetkilerin kötüye kullanılması anlamına geleceğini söyledi. Çıkarılan bütün kanun ve tekliflerin ise zaten 17 Aralık'ı örtmeye yönelik olduğunun altını çizdi.

Anayasa'ya aykırı olan bir kanunun Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması halinde ise artık bu Parlamento'ya ihtiyaç olmayacağını belirten Altay, Parlamento'nun kapatılması gerektiğini kaydetti.

"Mahkeme kendince prosedür kararı verdi diye düşünüyorum." diyen Altay, mahkemenin bunu 'yok' hükmünde saymamasının mümkün olmadığını belirterek, "Bu kararın 'yok' hükmünde olduğu çok açık. Olası bir iptal kararını etkisizleştirir aksi taktirde. Köşk karar değiştirebilir, bu da bir ihtimaldir. Ama Köşk onaylarsa aynı gün belki bir sonraki gün mahkemenin kapısını tekrar çalarız." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar