CHP'li Altay, Bakan Avcı'ya YGS sonuçlarını sordu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya ÖSYM’nin YGS sonuçlarıyla ilgili yeni uygulamalarını sordu.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Altay, Bakan Avcı'ya YGS sonuçlarını sordu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya ÖSYM’nin YGS sonuçlarıyla ilgili yeni uygulamalarını sordu.

Nabi Avcı’nın yazılı olarak yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Engin Altay, "ÖSYM bu yıl Yükseköğretime Giriş Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra adayların optik sınav kâğıdının internet ortamına koyması ve sadece hangi seçeneği işaretlediğinin görünmesi gibi bilimsellikten ve şeffaflıktan son derece uzak lakayıt bir yöntem izlemiştir. Soruların bilgi edinme hakkı kanunda yapılan değişiklikle yayınlanmaması, kamuoyunda ve eğitim camiamızda tartışılmasına yol açmıştır. Son yıllarda ilk kez bir sınavda soru iptali yaşanmaması bile soruların doğruluğunun tartışılmamasından kaynaklıdır. ÖSYM gibi köklü ve üzerinde toplumsal güveni uzlaşısının yüksek olduğu bir kurumun 2012 yılından bu yan yaptığı sınavlarda sürekli şaibelerin olması sınavların güvenirliği hakkında kuşkular oluşturmaktadır." diye konuştu.

CHP’li Altay, Bakan Avcı’ya şu soruları yöneltti:
Sınav sorularının yayınlanmamasının gerekçesi nedir?
Türk Eğitim sistemi 750 bin öğretmeni ile yeni sorular üretememekte midir?
YGS Sonuçlarının itirazı için sadece optik sınav kâğıdının seçeneklerinin yayınlanması itiraz için geçerli bir veri midir?
Aday soruyu ve doğruluğunu hangi ölçme değerlendirme kriterine göre değerlendirecektir?
2012 yılından bu yana ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavlarda itiraz nedeniyle puanı ve sınav sonucu değişen kaç aday olmuştur?
Bu sınavlarda kaç soru yanlışlığı nedeniyle iptal edilmiştir?
Soruların yayınlanmaması, kamuoyundan gizlenmesi, itirazların yok sayılır derecede görülmesi gibi durumlar ile soruların açıklanması ve yayınlanmasının devlet sırrı gibi değerlendirilmesi şeffaflıktan uzak, hesap vermeyen bir yönetim anlayışından bakan olarak rahatsız olmuyor musunuz?
YGS ücretinin 40 TL olduğu bu yıl sınava itiraz ücretinin 50 TL olmasının mantığı nedir?
CİHAN

Yorumlar