CHP'li Ali Serindağ: Devleti parti devleti haline getirmek istiyorsunuz

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, devletin parti devleti haline getirilmek istendiğini belirterek "Diğer kurumları da bunun bir aracı haline getirmek yanlıştır.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Ali Serindağ: Devleti parti devleti haline getirmek istiyorsunuz

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, devletin parti devleti haline getirilmek istendiğini belirterek "Diğer kurumları da bunun bir aracı haline getirmek yanlıştır. O kurumları yıpratır, eleştirilir hale getirir." dedi.

AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ile AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına verdiği, "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" İçişleri Komisyonunda görüşülmeye devam ediyor. Komisyonda teklifin bütünü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birinci madde üzerindeki görüşmeler başladı.

"OSLO'YA GÖNDERENDEN ALLAH RAZI OLSUN"

AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, verdikleri tekliflerini savundu. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, TIR hadisesinin yanlış olduğunu ve kelepçeleme hadisesinin yaşandığını söyledi. MİT'e verilecek yetkilerin dünya ülkelerinde kendi istihbarat örgütlerine verdikleri yetkilerden bir farkı bulunmadığını ileri sürdü. Hukuken ve hukuku uygun yapıldığını belirten Akış, "Oslo'ya gönderenden de görüşenden de Allah razı olsun. Çünkü 13 aydır bir şehit gelmiyor." dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, "Kimse, bizden duymak istediklerini duymayı beklemesin." diye konuştu. Teklif değil, kanun teklifi olması gerektiğini vurgulayan Serindağ, önemli bir konu olduğunun altını çizdi. Bu kadar önemli olan konulara karşı bir Başbakan Yardımcısının kulak misafiri olacak kadar bilgisinin olmasının doğru olmadığını dile getiren Serindağ, komisyona bakanın gelmemesini eleştirdi.

"KURUMLARIN BİRBİRİNE GÜVENİ KALMADI, HERKES BİRBİRİNDEN ŞÜPHELENİR HALE GELDİ"

Kurumların birbirine güveninin kalmadığını ve hepsinin birbirinden şüphelenir hale geldiğini dile getiren Serindağ, hükümetin kurumlar arasında ayrım yapmaması gerektiğini vurguladı. Her kurumun görevleri kapsamında koordinasyon içinde görevlerini yürüteceğini anlatan Serindağ, TIR hadisesinin de bundan kaynaklandığını ifade etti. İnsani yardımı MİT'in değil Kızılay'ın yapması gerektiğini belirten Serindağ, MİT'in bu konuda nede tartışılır hale getirildiğini sordu. Sorunun yönetimin beceriksizliğinden kaynaklandığını savunan Serindağ, "Kişilerin kusurlarını kurumlara yüklersek hata yapmış oluruz." ifadelerini kullandı.

"PARALEL YAPI NEDİR; İN MİDİR CİN MİDİR?"

"Siz devleti parti devleti haline getirmek istiyorsunuz. Diğer kurumları da bunun bir aracı haline getirmek yanlıştır. O, kurumları yıpratır, eleştirilir hale getirir." diyen Serindağ, bir kuruma çok yetki vermekle, hesap verilebilirlikten kurtarmakla o kurumun güçlendirilmeyeceğini vurguladı. Bu teklifin daha olgunlaşması için bir alt komisyonun kurulması gerektiğini kaydetti. AK Parti'nin değişiklik için verdiği iki önergenin kendilerine geldiğini ve elle tutulur birşey olmadığını dile getiren Serindağ, ucu ve sınırları belli olmayan bir görev tanımı yapılamayacağını kaydetti. "Paralel yapı nedir; in midir, cin midir; nedir bilelim." diye sordu. Devlet kurumlarının yıpratılmasını istemediklerini dile getiren Serindağ, MİT'in bu düzenlemeyle güçlenmediğini, ilerde olası yanlışların sorumlusu haline getirilmek istendiğine dikkat çekti.
CİHAN

Yorumlar