CHP'li Aksünger: Türkiye yarı diktadan tam dikta rejimine gidiyor

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından görevden alınan dört bakan hakkında yürütülen soruşturmayı araştırmakla görevli Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Türkiye'de hukuk...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Aksünger: Türkiye yarı diktadan tam dikta rejimine gidiyor

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından görevden alınan dört bakan hakkında yürütülen soruşturmayı araştırmakla görevli Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Türkiye'de hukuk güvenliğinin kalmadığını söyledi. Söz konusu operasyonları yürüten polislere yönelik sahur vaktinde düzenlenen operasyonu değerlendiren Aksünger, "Türkiye'de yargının, yürütmenin, yasamanın bağımsızlıkları, ayrılıkları ilkesi tamamen ortadan kaldırıldı. Ülke kurumları, kişilerin insiyatiflerine göre yönetilmeye başlandı. Devlet, devletin bekasından ziyade yukarıdaki cinnet geçiren bir vatandaşın bekasıyla ilgilenir vaziyete getirildi." dedi.

Cumhuriyet savcılarının talimatıyla 17 ve 25 Aralık operasyonlarını yapan polislerin gözaltına alınmasını, "Mahkemeler, kurum olmaktan ziyade kişiselleştiriliyor." şeklinde değerlendiren Aksünger, ülke kurumlarının kişilerin insiyatifine göre yönetilmeye başlandığını söyledi. Ülkedeki kritik kurumlar olan MİT, Emniyet, TİB, EPDK gibi kurumların tamamının keyfi uygulamalarla yönetildiğini ifade eden Aksünger, "Bundan sonraki süreçte yapılan, demokrasinin olmazsa olmazı olan yargının, yürütmenin, yasamanın bağımsızlığı, ayrılıkları ilkesi ortadan tamamen kaldırıldı. Türkiye, sahte bir demokrasiyle yönetiliyor. Türkiye, yarı dikta rejimden tam dikta rejimine gidiyor." diye konuştu.

HSYK SEÇİMLERİNE HAKİM OLMA SEVDALARI

İktidarın önümüzdeki ekim ayında yapılacak HSYK seçimlerine hakim olma sevdası içinde olduğunu vurgulayan Erdal Aksünger, "HSYK seçimlerine hakim olma sevdaları, iyice bu işi sivil dikta rejimine göre götürmektedir. Şunu göremiyorlar, ülkedeki kurumları şahsi egolarıyla yönetmeye çalışanlar, yarın başkasına iktidarı bıraktıklarında onlara da aynı yolu açtıklarını düşünmüyor." dedi. Husumetle devletin yönetilemeyeceğini aktaran Aksünger, "Özellikle yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını gerçekleştiren polisler üzerinde kurulacak olan baskılar, aslında husumetin bir intikamı olarak görünüyor ama bugün bütün bu delilleri yok etme operasyonları, intikam alma çabaları, mahkeme kadıya hiçbir zaman mülk olmamış. Bu memlekette yazık ki en büyük problem adalet artık. Demokrasinin olmazsa olmazıdır bu." şeklinde konuştu.

Bugün ülkede yaşananların, adaletin problemli olduğunu gösterdiğine değinen CHP Milletvekili Aksünger, "Adaleti olmayan bir devlet olmaz. Kendisini demokrasiyle idare ettiğini iddia eden bir devlette, adalet mülkün temelidir. Adalet ortadan kalkarsa devletin normal işlevi ortadan kalkar. Tehlikeli oyunlar oynanıyor. Mahkemeler, kurum olmaktan ziyade kişiselleştiriliyor. Mahkeme diye bütün kurumsallığı varken kendine yakın olan yargıçları ve hakimleri tek bir kişinin insiyatifine bırakır bir hale getiriyor. Adalet çıkmaz buradan. Bunun temelindeki, aslında kendilerine ayakbağı gibi gördüğü her kurumu tarumar etme sevdasıdır. Bu ülkede artık adaletli kararlar verilmez." dedi. CİHAN

Yorumlar