CHP'li 14 ilçede cemevleri ibadethane statüsünde

İstanbul'daki CHP'li 14 belediyeden cemevleriyle ilgili çok kritik bir karar...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li 14 ilçede cemevleri ibadethane statüsünde

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, CHP'li 14 belediyenin meclis kararlarıyla umumi merkezin talimatının gereğini yerine getirdiğini belirterek "Bugün nedeni ile İstanbul'da 14 belediyemizin sınırları arasında cemevleri ibadethanedir" dedi.

Karayalçın, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda, 14 belediye başkanının katılımıyla matbuat toplantısı düzenledi.

Belediye başkanlarının aralarında "dönem başkanlığı" diye adlandırılacak uygulamayı yürürlüğe koyma kararı aldığını anlatım eden Karayalçın, karar uyarınca Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın ilk çağ başkanı şekilde vazife yapacağını, tüm belediyelere birlikte hizmet bir sekreterya kurulduğunu söyledi.

CHP'nin, devletin yapısının işleyişini, din kurallarının dışında tutma kararlılığında ve din alanıyla politika ve ülke bölgesini birbirinden ayrı görme yaklaşımında olduğunu vurgulayan Karayalçın, devletin, devletin kurumlarının, eğitim alanının, yargı alanının, din kurallarına oranla yapılandırılamayacağını, işletilemeyeceğini kaydetti.

Karayalçın, devletin dini olmadığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Devlet, o toplumdaki tüm inançlara eşit uzaklıkta olmalıdır. Ancak bugüne kadarki uygulamada Alevi yurttaşlarımızın bir ibadet noktayı şekilde kullandıkları cemevlerinin bu anlayış dışında değerlendirildiği bilinmektedir. CHP Genel Merkezi, şubatta aldığı kararla bu haksız, kusur ve dışlayıcı yaklaşımın hiç olmazsa CHP'li belediyelerde son bulması için belediyelere 'Cemevleri ibadethanedir' kararını almaları için buyruk vermiştir. CHP'li 14 belediyemiz şubat ve mart aylarında meclis kararlarıyla umumi merkezimizin bu talimatının gereğini yerine getirmiştir. Bugün nedeni ile İstanbul'da 14 belediyemizin sınırları arasında cemevleri ibadethanedir. Belediyelerimiz başka inanç gruplarına ve başka inanç gruplarına mensup yurttaşlarımıza hangi imkanları sağlıyorsa, cemevlerine tıpkı imkanları sağlayacaktır. Aslında cumhuriyetimizin ana ilkesi, CHP'nin belkemiği bulunan laiklik ilkesinin bir gereği, bu vesileyle yerine getirilmiş olmaktadır."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar