CHP'den Molla Gürani Cami Çıkışı

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, yaklaşık 800 yıllık Molla Gürani Cami'nin tarihi izlerinin tahrip edildiği ve yapıda karar alındığı halde restorasyon yapılmadığı iddiasını Meclis’e taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
CHP'den Molla Gürani Cami Çıkışı

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Süleymaniye koruma alanı içinde olan yaklaşık 800 yıllık Molla Gürani Cami'nin tarihi izlerinin tahrip edildiği ve yapıda karar alındığı halde restorasyon yapılmadığı iddiasını Meclis’e taşıdı.

Öğüt, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması için Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Öğüt soru önergesinin gerekçesinde, Molla Gürani Camisi'nin papaz odası olarak kullanılan bölümünün tuvalete dönüştürüldüğü, tarihi kapıların beton dökülerek kapatıldığı, sütunların büyük bölümünün, detaylar ve süslemelerin üzerinin sıva, boya, kaplama ve halıyla örtüldüğü, girişine prefabrik ev yapıldığı, ilaveten caminin kapalı bahçesine de gecekondu inşa edildiği dile getirilmekte olduğunu ifade etti.

Öğüt’ün Bakan Çelik tarafın cevaplanması istediği sorular şöyle:
"Molla Gürani Camii'nin yukarıda sıralanan değişikliklerin yapılmak suretiyle tarihi dokusunun tahrip edildiği doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir ve sorumluları kimlerdir?
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yapı ile ilgili 2010 yılında restorasyon kararı almasına rağmen aradan geçen zamanda hiçbir adım atılmamasının gerekçesi nedir? Tarihi yapıya böyle mi sahip çıkılmaktadır?
Başka ülkelerde tek bir tarihi taş bile gerektiği şekilde korunurken, ülkemizde bu şekilde tahrip edilmesi hususunda düşünceniz nedir?"
CİHAN

Yorumlar