CHP'den, 'MASAK yönetimi ve başkanı neden değişti' sorusu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yönetimi ve başkanının değiştirilmesine neden olan gerekçeyi sordu.Bakan Mehmet Şimşek’in yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na...

Google Haberlere Abone ol
CHP'den, 'MASAK yönetimi ve başkanı neden değişti' sorusu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yönetimi ve başkanının değiştirilmesine neden olan gerekçeyi sordu.

Bakan Mehmet Şimşek’in yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP’li Kart, şu açıklamayı yaptı: “17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk operasyonu olarak bilinen yolsuzluk iddialarının tahkikinde MASAK önemli bir rol üstlenmiştir. 4208 sayılı Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun gereğince; ‘uyuşturucu, silah ticareti’ gibi kaynaklardan sağlanan ‘Kara paranın’ mercilere ulaştırmakla sorumlu olan MASAK’ın; 10.06.2008 -6517 sayılı yazısıyla gelişmeleri Şişli Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştırdığı bilinmektedir. MASAK bünyesinde hazırlanan 13.05.2008 tarih/R-61 sayılı rapor ile; Mehmet Happani ve Abdurrahman İşce’nin ortak oldukları kuyumculuk ve döviz şirketlerinin, kara para aklama konusuyla bağlantılı olarak soruşturulmaları gereği dile getirilmektedir. Müteakiben de 07.05.2010 tarihindeki gelişmelerle ; Rıza Sarraf’ın İstanbul Kapalıçarşı’daki döviz bürosu üzerinden tahkikatın genişletildiği görülmektedir. Süreç bütün olarak değerlendirildiğinde, 17 Aralık operasyonunun adli olarak olgunlaşmasında, MASAK’ın üstüne düşen görevi ‘büyük ölçüde’ yerine getirdiği anlaşılmaktadır.

‘ALDIRMA REİS. R.T.E-USTANIN HİKAYESİ’ TWEETİNİ ATAN POLAT’IN GÖREVLENDİRİLMESİ

17 Aralık sürecinde hükümet kaynaklı olarak idari, adli ve hatta yasama aşamasında gerçekleştirilen müdahaleleri, önergeyle tekrarlamaya gerek görmediklerine işaret eden Kart, “Ancak MASAK’ın yönetim yapısının başkan yardımcısından başlayarak ve müteakiben de Başkan’ı kapsayacak şekilde ‘alelacele’ ve hiçbir somut gerekçe getirilmeden değiştirilmesinin son derece ‘müstacel’ bir tasarruf niteliğinde olduğu açıktır. Hükümetin, MASAK’ın bu süreçte yaptığı çalışmalardan tedirgin olduğu anlaşılmaktadır. Mürsel Ali Kaplan’ın yerine; 17 Aralık operasyonuyla ilgili olarak, Başbakan’a hitaben ‘Aldırma Reis. R.T.E-Ustanın Hikayesi’ tweetini atan İbrahim Hakkı Polat’ın görevlendirilmesi de yine ‘kayda değer’ bir başka gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.”

BAKAN ŞİMŞEK’E MASAK SORULARI

Kart, Bakan şimşek’e bu bağlamda şu soruları yöneltti:

"15.10.2009 tarihli 3’lü Kararname ile MASAK Başkanlığına atanan ve 5 yıla yaklaşan bir süreyle bu görevi sürdüren Mürsel Ali Kaplan hangi gerekçe ve takdir yetkisiyle 'tenzili rütbe' niteliğindeki bir işlemle görevden alınmış ve pasifize edilmiştir?

MASAK Başkanlığı gibi son derece kritik bir görevi üstlenen Mürsel Ali Kaplan hakkında görev süresi boyunca yapılmış olan herhangi bir idari inceleme ya da soruşturma söz konusu mudur? Bu nitelikte bir inceleme veya soruşturma varsa, akıbeti nedir?" CİHAN

Yorumlar