CHP'den ev hizmetlerinde çalışan kadınlar için kanun teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve milletvekilleri, ev hizmetlerinde çalışan kadınlar hakkında kanun teklifi verdi. "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nde, 5510...

Google Haberlere Abone ol
CHP'den ev hizmetlerinde çalışan kadınlar için kanun teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve milletvekilleri, ev hizmetlerinde çalışan kadınlar hakkında kanun teklifi verdi. "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince sigortalı sayılmadığına dikkat çekildi.

Kanuni değişiklikle, ev hizmetlerinde gündelik olarak süreksiz çalışanların sigortalı sayılmasını engelleyen hükmün kanun metninden çıkarılması amaçlanıyor. Ev hizmetlerinde sürekli veya süreksiz çalışanlar için işverenlerin asgari ücretin günlük tutarının yüzde 30'u oranında Sosyal Güvenlik ve yüzde 5'i oranında kıdem tazminatı primi ödemesini öngören düzenleme kanuna eklenmekte ve buna ilişkin yönetmeliğin SGK tarafından çıkarılması hedefleniyor. Bu kapsamda ev hizmetlisi adına ödenen kıdem tazminatı primi ev hizmetlisinin emekliliği veya ödenen primlerin emekliliğine yetmemesi halinde 60 yaşında kendisine veya ölümü halinde mirasçılarına ödenecek. Gerekçe bölümünde ise Tanrıkulu sigortalı sayılmayan ve çoğunluğu kadın olan vatandaşların da güçlerinin azaldığı yaşlılık dönemlerini çok zor geçirdikleri gibi işlerine giderken veya işleri sırasında geçirdikleri kazalarda hayatlarını kaybettiklerinde geride bıraktıkları eşleri ve çocuklarının da dul-yetim aylığı alamadığını ifade etti.

"Yasa gereği (bir ay gibi) sürekli çalışıp sigortalı olsalarbu defa da tazminat hakları olmamaktadır." diyen Tanrıkulu, gündelikçi veya temizlikçi kadınlar olsun ister aynı evde sürekli çalışan olsun hiçbir ev hizmetlisi hakkında İş Kanunu hükümlerinin uygulandığını vurguladı.

Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Ülkemizde yaklaşık 1,3 milyon ev hizmetlisi istihdamındaki kayıt dışılığı önlemek için, Avrupa’daki 'banka kuponu formülü' hemçalışanı hem de işverenlerini kayıt altına almaya çözüm olabilecektir. Sistem,'Günlüğü 10 lira olan prim kuponlarını bankadan satın alan işverenlerin evlerinde gündelik çalışan kişiye gün sonunda hem ücretini hem de kuponunu vermesi; ev hizmetlisi çalışanın da o kuponları toplayıp SGK’ya götürüp, hizmetlerine ekletmesi' şeklinde işlemektedir. Bu uygulamanın emsallerinin Avrupa’da olması ve sistemin sigortasız çalışan vatandaşların gelecek kaygılarına çözüm olması iyi bir örnektir. Önerilen kanun teklifinde gündelik ve süreksiz çalışan vatandaşlarımızın işverenleri asgari ücretin günlük tutarının (34,05 Türk Lirası)%30’u (10,22 Türk Lirası) Sosyal Güvenlik ve % 5’i (1,72 Türk Lirası) oranında kıdem tazminatı primi öderler. Bu primlerin ödeme metodu ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanacak Sosyal Güvenlik fişleri/kuponları ile sağlanacaktır."

CİHAN

Yorumlar