CHP'den 5 yıl veya daha az ceza alan gebe ve çocuklu kadınlar için kanun teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, hakkında 5 yıl veya daha kısa süreli hapis cezasına hükmedilen gebe veya 11 yaşından küçük çocuğu bulunan kadınların, cezalarının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle gerçekleştirilmesi...

Google Haberlere Abone ol
CHP'den 5 yıl veya daha az ceza alan gebe ve çocuklu kadınlar için kanun teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, hakkında 5 yıl veya daha kısa süreli hapis cezasına hükmedilen gebe veya 11 yaşından küçük çocuğu bulunan kadınların, cezalarının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle gerçekleştirilmesi için kanun teklifi verdi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” gerekçesine ilişkin Tanrıkulu, “Ülkemizde çocuklu kadın hükümlüler ve anneleriyle birlikte cezaevinde yaşamaya mahkûm edilmiş çocuklar cezaevlerinde birçok sorunla karşılaşmaktadır. Çocukların toplumla kaynaşarak, topluma faydalı ve sağlıklı birer birey olarak yetişmeleri amacı karşısında, anneleriyle birlikte cezaevlerinde yaşamaya mahkûm edilmeleri kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenledir ki haklarında 5 yıl ve daha az cezaya hükmedilen annelerin cezalarının, mümkün olduğunca toplum içerisinde ve sağlıklı nesiller yetiştirebilmeleri amacıyla cezaevleri dışında infazının gerektiği düşünülmektedir.” dedi.

"HİÇBİR SUÇU OLMAYAN ÇOCUĞUN UMUT DOLU GELECEĞİNİN ELİNDEN ALINMASI"

CHP’li Tanrıkulu, aynı şekilde cezaevlerinde çocuklarına süt alamayan, ekonomik durumu iyi olmadığı takdirde çocuğunun sağlıklı beslenmesini temin edemeyen, çocuğuyla beraber olduğu için diğer mahkûmlar tarafından psikolojik veya fiili şiddete maruz kalan annelerin cezaevlerinde tutulması, ceza hukuku anlamında suçların şahsiliği ilkesiyle açıklansa dahi, hiçbir suçu olmayan çocuğun umut dolu geleceğinin elinden alınması ve uzun vadede sağlıksız yetişen bireyin olası yaşam tarzından dolayı toplumun cezalandırılması sonucunu doğurduğuna işaret etti.

"ANNESİNİ ELLERİNDE KELEPÇE İLE GÖRMESİ"

Bu aşamada, hükümlü annenin çocuğunun bakımının devlet tarafından üstlenilmesi veya varsa diğer aile bireyleri tarafından sağlanması bir çözüm olarak değerlendirilebilecek ise de annesiz yetişmeye mahkûm edilmiş bir çocuğun da aynı şekilde sağlıklı büyümesinden bahsetmenin mümkün olmayacağına vurgu yapılan CHP’nin kanun teklifi gerekçesinde, “Bir çocuğun cezaevlerindeki olumsuz koşullarda büyümesinin, başka bir cezaevine veya hastaneye dahi nakil esnasında annesini ellerinde kelepçe ile görmesinin ceza hukuku ve sosyolojik açıdan telafisi mümkün olmayacak zararlar doğurması karşısında, işbu teklifle yukarıda açıklanan sorunların yaşanmasının engellenmesi amaçlanmaktadır.” denildi.

5275 SAYILI CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUN’DA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1 - 13/12/2004 tarihli ve 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun “Hapis Cezasının İnfazının Ertelenmesi” Başlıklı 16 ncı Maddesinin 4 üncü Bendinde “Hapis cezasının infazı” ibaresinden sonra gelmek üzere “hakkında 5 yıldan fazla hapis cezasına hükmedilen” ibaresi eklenmiş, “gebe olan” ibaresi “gebe” olarak değiştirilmiş, ikinci cümlede yer alan “anasından başka birine” ibaresi kaldırılarak, yerine “babasına” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2 - 13/12/2004 tarihli ve 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 105/A maddesi eklenmiştir.

“Çocuklu Kadın Hükümlüler Hakkında Denetimli Serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı ve Elektronik Cihazların Kullanılması Suretiyle Takip

MADDE 105/A-

(1)Hakkında 5 yıl veya daha kısa süreli hapis cezasına hükmedilen gebe veya 11 yaşından küçük çocuğu bulunan kadınların cezaları denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle gerçekleştirilir. Denetimli serbestlik tedbiri, hükümlü kadının toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi elektronik cihazların kullanılması suretiyle de yerine getirilebilir.

(2) Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezaların infazına ve İzleme, gözetim ve denetime ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.”

CİHAN

Yorumlar