CHP'den '28 Nisan Anma ve Yas Günü ilan edilsin' teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 28 Nisan tarihinin ‘Anma ve Yas Günü’ olması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. CHP’li Tanal, ‘2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına...

Google Haberlere Abone ol
CHP'den '28 Nisan Anma ve Yas Günü ilan edilsin' teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 28 Nisan tarihinin ‘Anma ve Yas Günü’ olması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

CHP’li Tanal, ‘2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin gerekçesinde şunları ifade etti: "Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre; her yıl 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken hayatını kaybediyor. Çalışanlar yılda yaklaşık 337 milyon kazaya maruz kalıyor ve 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyorlar. İşyerlerinde kullanılan toksik maddeler her yıl 440 bin işçiyi öldürüyor. Her 15 saniyede bir, 1 işçi çalışırken ölüyor. Her 15 saniyede bir ise 160 işçi iş kazası geçiriyor. Her gün 6 bin 300 işçi çalışırken ölüyor. Türkiye'de ise her gün ortalama 3 ila 8 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Bu tablonun içerisinde istatistiklere girmeyen, meslek hastalığına yakalandığı için hayatını kaybedenler ve yaralananlar ise yer almıyor."

RESMİ TATİL TALEBİ

28 Nisan’ın ILO tarafından 2001 yılında ‘Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü’ ilan edildiğine işaret eden Tanal, "2013 yılı itibariyle bugün dünyada 30'u aşkın ülkede resmi olarak ‘Anma ve Yas Günü’ kabul edilmiştir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alındığı bir çalışma hayatının gerçekleşmesine katkı ve hayatını kaybeden işçilerimize saygının bir gereği olarak 28 Nisan'ın 'Anma ve Yas Günü' olarak resmi tatil ilan edilmesi, amacıyla söz konusu kanun teklifi hazırlanmıştır." dedi.

CİHAN

Yorumlar