CHP, yurtdışına yapılan yardımları TBMM'ye taşıdı

CHP Milletvekili Osman Korutürk, yurt dışına yapılan yardımlar, bu yardımların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı ve yerine ulaşıp ulaşmadığı konusunda TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol
CHP, yurtdışına yapılan yardımları TBMM'ye taşıdı

CHP Milletvekili Osman Korutürk, yurt dışına yapılan yardımlar, bu yardımların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı ve yerine ulaşıp ulaşmadığı konusunda TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Osman Korutürk, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle sunduğu soru önergesinde, “Hükümetiniz, uzun yıllardır büyük çaplı bir iç savaş ve siyasal otorite boşluğu ile mücadele etmekte olan Somali ile ilişkilerini yeni bir yaklaşım gibi takdim etmeye çaba sarfetmektedir. Oysa 1992 yılından bu yana birbirini izleyen tüm T.C. Hükümetlerinin bu ülkenin normalleşmesine her türlü katkıda bulunmaya çaba göstermişlerdir. Hükümetinizin yukarıda işaret edilen çabaları bağlamında Dışişleri Bakanlığı ve diğer bazı devlet kuruluşlarından yapılan resmi açıklamalarda, Somali'ye Hükümetinizce önemli miktarda para yardımı yapılmakta olduğu ilan edile gelmektedir. Afrika'da Somali ve onun gibi zor durumda bulunan diğer birçok ülkeye yardım yapılması, bu yardımın doğru usullerle ve şeffaf olarak yönetilmesi ve yerinde kullanılmasının sağlanması hâlinde kuşkusuz Türkiye'nin dış politika ilkeleriyle bağdaşmaktadır. Ancak TBMM Genel Kurulunda 2014 yılı merkezi bütçe görüşmeleri sırasında Sayıştay raporlarının Meclisimize gönderilmemiş olması ve 17 Aralık 2013 tarihinde ortaya çıkan, Hükümetinize mensup dört bakanın karıştığı geniş çaplı yolsuzluk, Hükümetinizin yaptığı kamu harcamaları meyanında yurtdışına gönderilen yardımlar konusunda da kamuoyunun zihninde soru işaretleri uyanmasına yol açmıştır.” dedi.

“YARDIMLARIN YERİNE ULAŞMASINDA ÇOK CİDDİ ŞÜPHELER OLUŞTU”

“Somali'deki hükümetin hesap verebilirliğin çok kuşkulu olması, bu ülkede normal kanallardan finansal işlem yürütülmesine imkân verecek bankacılık ve mali denetleme mekanizmalarının bulunmaması, ayrıca Somali Merkez Bankası'nda 2013 yazında ortaya çıkan büyük yolsuzluk ve zimmet skandalı, bu ülkeye yapılan yardımların yerine ulaştığı konusunda ciddi şüpheler doğurmaktadır.” diye devam eden Korutürk, 13 Şubat 2014 tarihinde Reuters Ajansı ile 17 Şubat günkü Fransız Le Figaro Gazetesi’nin haberlerini hatırlattı.
Korutürk, “Haberlerde, Hükümetinizin Somali’ye önemli miktarda maddi yardımda bulunduğu, yukarıda sözü edilen bankacılık sistemi yokluğu nedeniyle bu yardımın nakit olarak iletildiği ve Türkiye'nin Somali'ye yaptığı yardımı 2013 yılı Aralık ayı itibariyle sebep göstermeden durdurduğu açıklanmıştır.

Haberin devamında, yıllık toplam bütçesi yalnızca 110 milyon dolar olan Somali'ye Türkiye tarafından bugüne kadar ne kadar yardım yapıldığının bilinmediği kaydedilmekte, ancak yukarıda sözü edilen Merkez Bankası skandalına da adı karışmış olan Somali Merkez Bankası eski Başkanı Abdusselam Omar'ın 2013 yılı Haziran ayından Aralık (dâhil) ayına kadar T.C. Mogadişu Büyükelçiliği'nce kendisine "kutular içinde 100'er dolarlık banknotlar hâlinde her ay 4.500.000 dolar" nakit verildiğini, bu tediyenin Aralık ayında kesildiğini söylediği aktarılmaktadır.” görüşünü belirtti.

KORUTÜRK’ÜN DAVUTOĞLU’NA SORULARI

CHP’li Korutürk bu bağlamda Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:
“Somali'ye Hükümetiniz döneminde bugüne kadar yapılmış olan yardımın miktarı ne kadardır? Bu yardımın ne kadarlık bir bölümü elden nakit olarak verilmiştir? Yerleşik bankacılık sistemi olmayan bu ülkeye yapılan yardımın kaydı nasıl tutulmakta, mahsubu nasıl yapılmaktadır?

“BU HESAP, SAYIŞTAY DENETİMİNDEN GEÇMEKTE MİDİR?”

Yukarıda kısaca ifade edildiği üzere geçtiğimiz yıl Somali Merkez Bankasında büyük bir yolsuzluk skandalı patlak vermiş, banka görevlilerinin kendi zimmetlerine usulsüz para aktardıklarına dair iddialar üzerine birçok batılı ülke Somali'ye yapmış oldukları yardımı durdurmuşlardır. Bu iddiaların varlığına rağmen Hükümetiniz Somali'ye yardımı hangi güvenceye dayalı olarak Aralık 2013 tarihine kadar sürdürmüştür? Somali Hükümeti yapılan yardımın eline ulaştığına, nerelerde nasıl kullanıldığına dair Türkiye'ye somut verilere dayalı bir hesap vermekte midir? Bu hesap Sayıştay denetiminden geçmekte midir?

SOMALİ HÜKÜMETİNE VERİLEN YARDIMIN KESİLMESİ

Türkiye ile mevcut Somali Hükümetinin yakın ilişkisi üzerine El Kaide ile bağlantılı Eş Şebab Terör Örgütü geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Mogadişu Büyükelçiliğimize yönelik olarak üç kişinin ölümü ve dokuz kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir saldırıyı üstlenmiştir. Aynı terör örgütü geçtiğimiz hafta sonu Türkiye'yi "Somali'nin en büyük düşmanı" ilan etmiş, bunu ülkemizin NATO üyesi olmasına ve “Somali'de Hıristiyan çıkarlarını gözetmesine” bağlamıştır. Somali Hükümetine tarafınızdan verilen yardımın ve daha sonra bu yardımın kesilmesinin bu suçlamayla bir bağlantısı var mıdır?”

CİHAN

Yorumlar