CHP, Türkiye kamuoyunu kandırdı

CHP Grup toplantısında bütün Türkiye'ye 'dokunulmazlıklarda evet' oyu kullanacaklarını açıklayan Kılıçdaroğlu, Meclis'teki oylamada 'hayır' oyu kullandı

Google Haberlere Abone ol
CHP, Türkiye kamuoyunu kandırdı
CHP ve onun Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör örgütlerine destek veren milletvekillerinin yargılanması için kaldırılması planlanan dokunulmazlıklar konusunda Türkiye'yi 'yanıltan' tavırlar sergiledi. Partinin grup toplantısında canlı yayında bütün Türkiye'nin önünde dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda 'evet' oyu kullanacaklarını açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün yapılan oylamada partisiyle birlikte 'hayır' oyu kullandı. Kamuoyuna farklı, HDP'ye karşı farklı davranan Kılıçdaroğlu ve CHP'nin bu tavrı çok tartışılacak. 

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlık oylamasında hayır oyu kullandığını iddia etti. Cora, sosyal medya hesabından, "CHP Genel Bşk. Kemal Kılıçdaroğlu dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin oylamada red (kırmızı) oyu verdi. Beyaz oyu kabinde unuttu" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan "CHP 'evet' derse dokunulmazlık kalkar" demişti.

PARTİLERDEN AÇIKLAMALAR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, milletvekili dokunulmazlıkları konusundaki açık beyanları ve komisyondaki 'evet'in tersi olarak CHP'lilerin TBMM Genel Kurulunda ret oyu kullanmasını, "siyasi iki yüzlülük" olarak değerlendirerek, bunun HDP ve CHP dayanışmasını deşifre ettiğini belirtti. Adalet Bakanı Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, CHP'ye eleştirilerde bulundu. CHP Genel Başkanı KemalKılıçdaroğlu'nun, 7 Mart 2016'da partisinin genel merkezinde dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili konuşmasını hatırlatan Bozdağ, Kılıçdaroğlu'nun "Buradan açık ve net Davutoğlu'na bir çağrı yapıyorum: Ben dahil bütün dokunulmazlık dosyalarını getirin Meclis'e. Milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıralım. Hepimiz gidelim bağımsız yargının önünde hesabını verelim, milletin önüne öyle çıkalım" diye konuştuğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu'nun CNN Türk'te katıldığı Tarafsız Bölge programında, "AK Parti'nin gerçek yüzünü ortaya çıkarmak için teklife 'kabul' oyu vereceklerini" söylediğini aktaran Bozdağ, şunları kaydetti: "Teklifin Anayasa Komisyonu Raporu'na HDP muhalefet şerhi yazdı ama CHP muhalefet şerhi değil ek görüş yazdı ve teklife kabul oyu verdi. Bu açık beyanların ve komisyondaki 'evet'in tam tersi CHP'lilerin TBMM Genel Kurulunda ret oyu kullanması, siyasi iki yüzlülüktür. TBMM Genel Kurulunda dokunulmazlıkların kaldırılmaması için CHP'lilerin ret oyu vermeleri, HDP ve CHP dayanışmasını deşifre etmiştir. CHP, milleti aldatıyor ve milletin gözünün içine bakarak yalan söylüyor. Sözünün eri olmayan, sözüyle oyu aynı olmayan ahlaktan söz edemez. CHP'nin tutumunun özeti: Gizli oy, açık yalan."

TURAN: FİRE YOK

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği oylamasında partilerinden fire olmadığını söyledi. Meclis'te gazetecilerle bir araya gelen  AK Parti Grup Başkanvekili Turan, Meclis Genel Kurulundaki  dokunulmazlık oylamasında AK Parti'den fire olmadığını aktardı.  Bülent Turan, CHP'nin oylamada  HDP ile işbirliği yaptığını ileri sürerek, ikinci tur oylamada 330'un bulunması durumunda  referanduma gidilebileceğini belirtti. Turan, 20 Mayıs Cuma günü Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yönetiminde ikinci turun yapılacağını kaydetti.  

CHP'Lİ BÖKE'DEN FİRE AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Selin Sayek Böke, Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Böke, "Dokunulmazlık konusunda en fazla fireyi CHP'nin verdiği söyleniyor. Ancak ikinci tur oylamada tavrını değiştirebileceği ve teklifin referanduma gitmemesi için  destek vereceği de söyleniyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi: "CHP'nin politikası tek tutarlı olan parti esasında bu konuda. Dokunulmazlıkların kürsü dışında kaldırılması gerekiyor. Bu yönde verilecek her oyda kişinin, milletvekilinin vicdanına kalmış. Bu dünde böyleydi Cuma günü de böyle olacak. CHP'nin ilkesel tutumunda en ufak bir değişiklik yoktur. CHP'nin samimiyeti ortadadır. Burada samimiyetsizliği ortaya çıkmış olan en büyük parti AKP'dir" diye konuştu.  

MHP: BAZI PARTİLER İÇİN VAHİM SONUÇ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz dokunulmazlıklar konusunda programımıza ne yazdıysak 7 Haziran ya da 1 Kasım öncesi vatandaşa bu konuda neyi ifade edip söz verdiysek aynı noktadayız. Görüş ve düşüncelerimizde herhangi bir değişiklik yok, yasama ve denetleme yetkisinin dışındaki bütün dokunulmazlıkların kaldırılması şeklindedir" dedi.

Bu konuda grup kararı alınmamış olmasına rağmen tutarlı bir duruş sergilediklerini vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti: "Yaptığımız açıklamalara ve parti programımıza sadık kaldık ve bu oylamalar sırasında dikkat edilirse 40 kişilik grubumuzun hepsi katıldı, fire vermeksizin ‘evet’ oyu verdi. Bir grup kararı almadık, niye bu kadar birlikte hareket ettik? Çünkü bu arkadaşlarımızın tümü parti programını bilen insanlar. Zaten aynı sözleri sahada seçim sürecinde halkımıza vermiş insanlar. Dolayısıyla orada herkes sözünü yerine getirdi. Sonuç, belirli bazı siyasi partiler için vahim bir sonuç, neden; CHP kamuoyuna açıklama yapıyor, CHP lideri Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Evet’ oyu vereceğiz diyor, neredeyse komple ‘hayır’ oyu çıkıyor. AKP’den verilen firelerin de cüzi olduğunu görebiliyoruz ya da anlayabiliyoruz. Dolayısıyla ortaya HDP’nin önderliğini yaptığı bir sol blok çıkıyor. CHP, HDP’lileşmiş veya CHP, HDP’nin kuyruğuna takıldı, arka bahçesi değil de ön bahçesi oldu ve birlikte hareket etmek suretiyle 367’nin çıkmamasını sağladılar, bunu başardılar. Referandum aralığında görülüyor."

Yalçın, cuma günü yapılacak oylamada nasıl bir sonucun çıkacağını öngöremediklerini belirterek, "Burada tedbir alması gereken siyasi partilerden birisi de iktidar partisiydi. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bu durum karşısında zor bir duruma düşecek, bu sonucun hesabını vereceklerden birisi de O’dur. Çünkü neticede HDP’yi başarılı kılmışlardır bu sonuçla birlikte ama bunun hesabını verecek olan, yani siyaseten bu sonuca katlanması gereken veya açıklama yapması gereken kişi Sayın Kılıçdaroğlu’dur. Cuma günü iktidar partisi gayret sarf edip bazı milletvekillerini ikna etmek yoluyla 367’nin geçmesini sağlar mı bilmem, bunu bugünden kestirmek zor, ihtimallerden biri budur, bunun dışındaki ihtimal referanduma kalacağı şeklindedir. MHP, dokunulmazlıkların kaldırılması yönüne sıfır fire verdi, yine sıfır fire verecek" ifadesini kullandı.

 PAYLAN: GİZLİ OY KULLANMADILAR

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Meclis'te gazetecilerin, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa teklifin oylamasına ilişkin sorularını yanıtladı. Oylamanın gizli olduğunu hatırlatan Paylan, ancak AK Parti milletvekillerinin oy verme işlemi için hazırlanan kabinlerdeki perdeleri kapatmadan oy kullandıkları, "evet" anlamına gelen beyaz pulu zarfa koyup, kırmızı ve yeşil pulları ise diğer AK Parti milletvekillerine gösterdikleri iddiasında bulundu. AK Parti'li bazı milletvekillerinin oy kabinlerinin etrafında durarak, içeri giren milletvekillerini etki altına aldıklarını savunan Paylan, "Neredeyse hiçbir AKP milletvekili gizli oy kullanmamıştır" ifadesini kullandı. Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili'ne şikayetlerini ilettiklerini ancak onun da zayıf bir uyarıda bulunmakla yetindiğini söyleyen Paylan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Pek çok AKP milletvekilinin baskı altında olduğunu biliyoruz. Pek çok AKP milletvekili bu anayasa değişikliğinden rahatsızlar. Eğer gizli oy olabilseydi bu anayasa değişikliği geçmezdi, 330'un altında kalırdı. Cuma günü gizli oy verilmesi sağlanabilirse, her AKP milletvekili perdenin arkasında gizli olarak, özgür iradesiyle oyunu kullanabilirse, bu anayasa değişikliği 330'un altında kalır, geçmez. Bugün açık oylama ile anayasa değişikliğine yol verirsek, yarın başkanlığı da bu şekilde geçirirler. Bu da hakka, hukuka aykırıdır."

Paylan, "Partili cumhurbaşkanı ve dokunulmazlıkların aynı sandıkta referanduma götürülmesi de konuşuluyor. Değerlendirmeniz ne olur?" sorusuna ise "İlk adım dokunulmazlıklar meselesi. Darbeyi maalesef adım adım kurumsallaştırıyor saray. Bu çerçevede buna yol vermezsek eğer diğer meseleyi de gündeme getiremez. Milletvekilleri özgür iradeleriyle oy verirlerse ne dokunulmazlıklar ne de başkanlık veya partili cumhurbaşkanı geçer bu Meclis'ten" karşılığını verdi. 

İKİNCİ TUR OYLAMA CUMA GÜNÜ

Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda dünkü 1. tur oylamasında 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilirken, 27 oy boş çıkmış, 1 oy geçersiz sayılmış, 5 milletvekili de çekimser kalmıştı. 2. madde ise 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıkmış, 6 milletvekili de çekimser kalmıştı. Teklifin ikinci tur oylaması 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

Yorumlar