CHP Sözcüsü Böke: Açık bir saray darbesidir

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke, "Bir anayasa mahkemesi kararını beğenmeyebilirsiniz fakat 'karara uymuyorum' demek, anayasal sistemin varlığını reddetmektir. Anayasanın kendisini yok saymaktır, bu siyasete yapılmış açık bir saray darbesidir" dedi

Google Haberlere Abone ol
CHP Sözcüsü Böke: Açık bir saray darbesidir

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Türkiye'de bugün demokratik bir hükümet yoktur. Türkiye'de bugün bir tek adam rejimi ve bu tek rejiminin vesayetine kendi rızasıyla teslim olan bir hükümet vardır, aciz bir hükümet vardır. Tek adamın ihtirasları, siyasi çıkarları Türkiye'deki bütün siyasi sistemi tıkamıştır" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında haftalık toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Böke, Anayasa Mahkemesi'nin Erdem Gül ve Can Dündar ile ilgili kararına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını eleştirdi.

Erdoğan'ın "saygı duymuyorum, kararı tanımıyorum" şeklindeki sözleriyle, yargıya açıkça müdahale ettiğini savunan Böke, söz konusu dava ile ilgili yargı sürecinin sürdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı sıfatı taşıyan birinin yargı sürecine ilişkin "talimat vermesinin" kabul edilemeyeceğini belirten Böke, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu açıklama aynı zamanda anayasal düzenin, cumhurbaşkanı tarafından da reddedilmesidir. Bir anayasa mahkemesi kararını beğenmeyebilirsiniz fakat 'karara uymuyorum' demek, anayasal sistemin varlığını reddetmektir. Anayasanın kendisini yok saymaktır, bu siyasete yapılmış açık bir saray darbesidir. Anayasa yoksa, anayasadan yetkisini alan bir cumhurbaşkanı da yoktur. Cumhurbaşkanı tanımadığı bu anayasadan yetkisini alıyor. Cumhurbaşkanı anayasayı tanımıyorsa, Cumhurbaşkanı'nı tanımak için de bir neden kalmamaktadır. Sarayın bu açık darbesi Türkiye'de bu hükümeti, Meclisi ve siyaseti açıkça vesayet altına alma denemesidir. Daha da vahimi, Mecliste çoğunluğu olan AKP, bu vesayete dünden razı. Biz CHP, ne darbelere, ne vesayete razı değiliz."

Cumhurbaşkanının açıklamaları öncesi kararı "sevindirici" olarak değerlendiren AK Partili milletvekillerinin, daha sonra "hızla ağız değiştirdiğini" savunan Böke, milletvekillerinin durumu nasıl ifade edebileceklerini de bilemediklerini ileri sürdü.

Hükümetin, "ne varlığını, ne de anayasal sistemi saraya karşı savunamaz duruma geldiğini" öne süren Böke, "Cumhurbaşkanının kendi düşüncesidir diyerek, bu görüşü meşrulaştıran hükümete buradan sormak istiyorum; anayasal sistemi yok saymak meşru mudur? Mahkemeye emir vermeye kalkmak, 'anayasayı tanımıyorum' demek meşru mudur? Yarın aynı cumhurbaşkanı çıkıp, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümetini tanımıyorum' derse hükümet olarak yanıtınız, 'kendi düşüncesidir' demek mi olacak? İradenizi ve yetkinizi tamamen saraya ciro etmekten memnun musunuz?" diye konuştu.

Hükümetin, "saray vesayeti" karşısında anayasayı savunamaz halde olduğunu savunan Böke, böyle bir hükümetten vatandaşın hakkını savunmasının da beklenemeyeceğini vurguladı.

Selin Sayek Böke, "Türkiye'de bugün demokratik bir hükümet yoktur. Türkiye'de bugün bir tek adam rejimi ve bu tek rejiminin vesayetine kendi rızasıyla teslim olan bir hükümet vardır, aciz bir hükümet vardır. Tek adamın ihtirasları, siyasi çıkarları Türkiye'deki bütün siyasi sistemi tıkamıştır. Bu tıkanıklığa da razı olan bir hükümet vardır. Ülkenin esas sorunu, problemin ta kendisi bir Erdoğan rejimidir. Siyaseti felç eden bir darbe rejimi, bir vesayet sistemi yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar