CHP, Soma için Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi

CHP, Manisa Soma'da maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının sebeplerinin araştırılarak sorumluların tespiti, iş kazalarının önlenmesi için sendikalar ile kurum ve kuruluşların işbirliği ve koordinasyonunu sağlanması, iş ve işçi...

Google Haberlere Abone ol
CHP, Soma için Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi

CHP, Manisa Soma'da maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının sebeplerinin araştırılarak sorumluların tespiti, iş kazalarının önlenmesi için sendikalar ile kurum ve kuruluşların işbirliği ve koordinasyonunu sağlanması, iş ve işçi güvenliği bilincinin yerleşmesi, kazaların önlenmesi, kalıcı çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) komisyon kurulmasını talep etti.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, Soma'daki özel maden ocaklarında 2011 yılından bu yana 11 ölümlü kaza meydana geldiğine dikkat çekildi. Soma'da yaşanan facianın herkesi derinden üzdüğünü dile getiren Ören, bu kazanın Soma’da ilk kez yaşanmadığını, son üç yıl içinde 11 ölümlü maden kazası meydana geldiğini ifade etti.

CHP olarak bu kazalar için araştırma önergeleri, soru önergeleri verdiklerini ancak AKP milletvekilleri tarafından "kazaların araştırılmasına gerek yok" denilerek reddedildiğini anlatan Ören, Başbakan'ın önergeyle ilgili "Soma ile ilgili tek kelime bulamazsınız" sözünün ise doğru olmadığını vurguladı.

"AKP milletvekillerinin gündemi engellemeye yönelik, eften püften önerge suçlamaları ise maden kazalarına ve işçi ölümlerine duyarsızlıklarının göstergesidir." diyen Ören, şöyle devam etti: "Bu konuyu tekrar Meclis gündemine taşıyacağız. Soma faciasını unutmayacağız, unutturmayacağız. Kazaların nedenleri, sorumluların bulunması ve bir daha böyle faciaların yaşanmaması için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla hazırladığımız yeni bir araştırma önergesini TBMM Başkanlığı'na sunduk. Önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'na CHP önerisi olarak gelmesini sağlayacağız. Meclis'te Soma’daki Maden Kazalarının Araştırılması İçin Araştırma Komisyonu kurulmasını tekrar talep edeceğiz." diye konuştu.

İŞTE CHP'NİN TEKLİFİ

Soma, Türkiye'nin en önemli linyit kömürü maden yataklarının bulunduğu bir ilçesi. Ekonomisi maden sektörüne dayanmaktadır. Halen TKİ ve özel sektör işletmelerinde 12 bin yer altı maden işçisi çalışmaktadır. Alın teri ve emek kenti Soma’nın adı, sadece maden kazaları ile gündeme gelmektedir. 13 Mayıs 2014 Salı günü meydana gelen yangında son açıklanan resmi rakamlara göre 282 işçi hayatını kaybetmiş, 80 işçi yaralanmıştır. Hala yeraltında 100’e yakın işçinin olduğu belirtilmektedir. Derin üzüntü yaratan bu elim kaza maden ocaklarında alınması gereken tedbirleri tekrar gündeme getirmiştir.

SOMA’DAKİ ÖZEL MADEN OCAKLARINDA 2011 YILINDAN BU YANA 11 ÖLÜMLÜ KAZA MEYDANA GELDİ

12 Ocak 2011 Gazdan zehirlenme 1 işçi öldü

15 Ocak 2011 Kömür yıkama iş kazası 1 işçi öldü

29 Haziran 2011 Göçük 1 işçi öldü

2 Ağustos 2011 Göçük 1 işçi öldü

4 Eylül 2012 1 işçi öldü, 2 işçi yaralandı

4 Ekim 2012 Kömür Tozu yanması kazası 2 işçi öldü, 7 işçi yaralandı

18 Ocak 2013 İş kazası 1 İşçi öldü, 1 işçi yaralandı

26 Şubat 2013 Göçük Kazası 1 işçi öldü

3 Ekim 2013 Bantta iş kazası 1 işçi öldü

20 Ekim 2013 Maden ocağında yangın 1 işçi öldü 27 işçi yaralandı

13 Mayıs 2014 Maden Ocağında Yangın 282 işçi öldü, 80 işçi yaralandı.

Bu tablo, durumun vahametini açığa çıkarmıştır. Kazalardan sonra göstermelik yapılan denetimlerle kazaların önüne geçilemediği açıkça görülmektedir. Özellikle taşeron firmaların iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yeterli özeni göstermemeleri, kaçak maden ocaklarının faaliyetlerine göz yumulması facialara yol açan etkenlerdir.

İş kazaları çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisidir. Ülkemizde en çok iş kazası yaşanan iller İstanbul, İzmir, Bursa Manisa, Zonguldak olarak sıralanmaktadır. Manisa ve Zonguldak illerinin, listenin ilk sırlarında yer almasının tek nedeni yaşanan maden kazaları sayısının fazlalığıdır.

Soma’da yaşanan son kaza ile Manisa ilk sıraya yükselmiştir. Soma’da maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının nedenlerinin araştırılarak, sorumluların tespiti, iş kazalarının önlenmesi için sendikalar ile kurum ve kuruluşların işbirliği ve koordinasyonunun sağlanması, iş ve işçi güvenliği bilincinin yerleşmesi, kazaların önlenmesi ve kalıcı çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."

CİHAN

Yorumlar