CHP, Katar ve Suudi Arabistan ziyaretlerinin içeriğini Erdoğan’a sordu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, sayısı artan ancak ziyaretin içeriği hakkında kamuoyuna bilgi verilmeyen, çoğu günü birlik olan Katar ve Suudi Arabistan ziyaretlerinin içeriğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

Google Haberlere Abone ol
CHP, Katar ve Suudi Arabistan ziyaretlerinin içeriğini Erdoğan’a sordu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, sayısı artan ancak ziyaretin içeriği hakkında kamuoyuna bilgi verilmeyen, çoğu günü birlik olan Katar ve Suudi Arabistan ziyaretlerinin içeriğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

Atilla Kart, TBMM Başkanlığı’na söz konusu ziyaretlerle ilgili sundukları 20 Nisan 2012, 17 Eylül 2012 ve 28 Ocak 2013 tarihli üç ayrı önergenin işleme konulduğu, Başbakan’a ulaştırıldığı ancak iç tüzükte belirtilen süre içinde Başbakan’ın cevap vermediğine dikkat çekti. Her 3 önergeye de yasal süresi içinde cevap verilmediğinden gelen kağıtlarda yayımlandığına işaret eden CHP’li Kart, 4 Aralık günü gerçekleşen Katar seyahati için TBMM Başkanlığı’na Başbakan Erdoğan’ın yazılı cevaplaması istemiyle yeni bir soru önergesi verdi.

Mezkûr önergelerinde; AK Parti hükümetleri döneminde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar düzeyinde Suudi Arabistan ve Katar’a yapılan ziyaretlerin sayısında olağanüstü artışların olduğu, bu ziyaretlerin birbirinin peşi sıra ve kısa aralıklarla yapıldığı ve çoğu zaman kamuoyuna bilgi verilmediğini dile getirdiklerine işaret eden Kart, “58, 59, 60 ve 61. hükümetler döneminde yapılan ziyaretlerin sayısı ve niteliği ile ilgili bilgi verilmesi talep olunmuştur. Önergelerimiz TBMM Başkanı tarafından işleme konulmuş, Başbakan’a ulaştırılmış, ancak Başbakan iç tüzükte belirtilen süre içinde cevap vermemiştir. Her 3 önergeye de yasal süresi içinde cevap verilmediğinden gelen kağıtlar da yayımlanmıştır.” açıklamasını yaptı.

Atilla Kart, Suriye ile ilgili çok kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, Türkiye’nin Suudi Arabistan ve Katar ile ilgili resmi – gayri resmi ilişkileri, bu ilişkilerin niteliği ve bunların kamuoyu tarafından bilinmesinin zorunluluğu olduğunu dile getirdi.

“TBMM VE MUHALEFET İVEDİ BİLGİLENDİRİLMELİ”

“Rejimin adı ‘demokrasi’ ise TBMM’nin ve muhalefetin ivedi olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir.” diyen Kart, şöyle devam etti: “Türkiye’nin Suriye ile ilgili gelişmeler konusunda, Suudi Arabistan ve Katar ile birlikte hareket ettiği göz önüne alındığında ve keza bu ülkeler kaynaklı olarak Türkiye’ye 10 milyar dolarlar seviyesinde kayıt dışı sermaye akışının yapıldığı yönünde ciddi iddia ve bulguların söz konusu olması sebebiyle Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar düzeyinde bu ülkelere yapılan gayri resmi ziyaretlerin sayısı ve niteliğinin bilinmesi ve bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi zarureti vardır.”

4 ARALIK’TAKİ KATAR ZİYARETİ

Hükümetin ısrarla cevap vermediği bu ziyaretlerin içeriği ve akıbeti henüz bilinmez iken ve kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesinden kaçınılırken Başbakan Erdoğan’ın 4 Aralık 2013 tarihindeki günü birlik Katar ziyaretinin son derece anlamlı olduğunu söyleyen Kart, “Hükümetin, TBMM’nin bilgisi haricinde ilişkiler içinde olduğu, Katar ve Suudi Arabistan’la birlikte yeni iş birliği süreçlerini hayata geçirmek için bu ziyareti gerçekleştirdiği ihtimali kuvvet kazanmıştır. Hükümetin mezkûr önergelerimizde dile getirilen hususları ivedi olarak açıklaması ve kamuoyunu bilgilendirmesi zorunluluğu vardır. Demokrasinin gereği olarak bu bilgilendirmenin yapılması zorunlu olduğu gibi, bölge barışının korunması bakımından da gerekli bilgilendirmenin yapılması zorunluluğu vardır.” dedi.

CHP ZİYARET İÇİN 4. SORU ÖNERGESİNİ VERDİ

CHP’li Atilla Kart, enerji ve istihbarat ağırlıklı olduğu tahmin olunan bu ziyaretler hakkında TBMM’nin ivedi olarak bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Yukarıdaki anlatımlar doğrultusunda 4. kez soruyoruz” diyen Kart, soruları söyle sıraladı: “58, 59, 60 ve 61. hükümetler döneminde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan R. Tayyip Erdoğan ve bakanlar düzeyinde Suudi Arabistan ve Katar’a yapılan resmi ve gayri resmi ziyaretlerin sayısı nedir? Her bir ziyaret kaç gün sürmüştür? Bu görüşmelerin tamamı kayıt altına alınmış mıdır? Kayıt altına alınmayan resmi görüşme var mıdır? Bu ülkeler ile Türkiye arasında mutabık kalınan anlaşma ve protokoller hangileridir? Yine 58, 59, 60 ve 61. hükümetler döneminde Suudi Arabistan ve Katar’dan Türkiye’ye kral, şeyh, emir, başbakan, bakan ve devlet adamları düzeyinde yapılan resmi ve gayri resmi ziyaretlerin sayısı nedir? Bu görüşmelerin tamamı kayıt altına alınmış mıdır? Kayıt altına alınmayan resmi görüşme var mıdır? İlgi önergelerimize neden cevap verilmemiştir? Ziyaretler konusunda muhalefet partileri ve TBMM neden bilgilendirilmemektedir? Suriye konusunda ivedi gelişmeler mi söz konusudur? Cevap verilmemesi, gayri resmi olarak yapılan görüşmelerde kuşkulu ilişkilerin bulunduğu yönündeki iddiaları doğrulamaz mı? Böyle bir anlam ve sonuç ortaya çıkmaz mı?" CİHAN

Yorumlar