CHP: İşsizliğe sihirli değnek dokundu

CHP Ekonomi Raporu’na göre TÜİK’in işsizlik rakamlarında AB’ye uyum kapsamında yaptığı güncellemeler sonrasında 2005-2013 yılları arasında ortalama yüzde 10,7 olan işsizlik oranı yüzde 9,8’e geriledi. Yeni yöntemle hesaplanan işsizlik...

Google Haberlere Abone ol
CHP: İşsizliğe sihirli değnek dokundu

CHP Ekonomi Raporu’na göre TÜİK’in işsizlik rakamlarında AB’ye uyum kapsamında yaptığı güncellemeler sonrasında 2005-2013 yılları arasında ortalama yüzde 10,7 olan işsizlik oranı yüzde 9,8’e geriledi. Yeni yöntemle hesaplanan işsizlik oranı 2014’ün Şubat ayı hariç her yıl sistematik olarak eski serinin altında kalıyor.

Rapora göre işsizliği dizginleyen istihdamdaki olağanüstü artış oldu. Resmi verilere göre son bir yılda istihdamda görülen yüzde 5,5’lik artış yüzde 9 büyüme hızının yakalandığı 2010-11 dönemindeki istihdam artışlarına yakın. Oysa son bir yılda Türkiye ekonomisinde büyümenin yüzde 4 civarında olması bekleniyor.

Bütçe sonuçlarının da değerlendirildiği raporda, harcamalarda en yüksek artışın sosyal güvenlik kuruluşları ve mahalli idareler başta olmak üzere cari transfer kalemlerinde görüldüğü ayrıca personel ve mal ve hizmet alımlarında yüksek artışların olduğu ve bütçenin harcama esnekliğinin giderek azaldığı da belirtildi. Diğer taraftan yatırım ve sermaye transferlerindeki artışlara da dikkat çekilerek "Hükümet arka arkaya seçimlerin olacağı bir dönemde anlaşılan işi şansa bırakmak istememiş ve başta yatırım ile transfer harcamalarında olmak üzere popülizme son sürat devam etmiş." denildi.

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 93. Ekonomik Görünüm Raporu’nda, 2014 Şubat ayı işsizlik rakamları ve 2014 Nisan ayı bütçe sonuçları değerlendirildi. Yeni seride özellikle işgücü rakamlarında sıra dışı gelişmeler görülüyor. Buna göre 2014’ün Şubat ayında çalışma çağındaki nüfus, önceki yılın aynı dönemine göre 1,1 milyon (yüzde 1,6) artarken işgücündeki artış 1,6 milyon kişi(yüzde 6) oldu. İşgücüne tek bir yılda 1,6 milyon kişi civarında bir katılım veya tek bir yılda işgücünde yüzde 6’lık artış mevcut seride bir rekor. Buna bağlı olarak Şubat’ta işgücüne katılım oranı da son bir yılda, 1,9 puan artarak yüzde 49,1’e çıktı. İşgücüne katılım oranında tek bir yılda 2 puana yakın bu artış da yeni bir rekor.

Raporda, "Kır-kent ayrımı, istihdam edilenlerin iktisadi faaliyet kolları, eğitim durumu gibi birçok önemli göstergede de eskiyle karşılaştırma imkanı kalmadı." değerlendirmesine yer veriliyor.

Bütçenin gelir tarafındaki sıkıntılara rağmen harcama tarafında kesenin ağzının açıldığının savunulduğu raporda, bütçe harcamalarının yüzde 60’a yakınının personel, mal ve hizmet alımı, sosyal güvenlik kurumlarına transferler gibi tasarruf imkanının sınırlı olduğu kalemlerden oluştuğu belirtildi.

Nisan’da faiz dışı bütçe harcamalarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,9 arttığının anlatıldığı raporda, "Yılın ilk dört ayındaki artış ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oldu. Yapılan harcamalara bakıldığında en yüksek artış sosyal güvenlik kuruluşları ve mahalli idareler başta olmak üzere cari transfer kalemlerinde. Nisan’da sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan transferler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,6, mahalli idarelere yapılan transferler ise 24,8 arttı. Aynı dönemde personel harcamalarındaki artış yüzde 14,9; mal ve hizmet alım giderlerindeki artış yüzde 15,6 oldu.

Yılın ilk dört ayı itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre, en yüksek artışın yatırımlar ve görev zararı nedeniyle KİT’lere yapılan transfer kalemlerinde olduğunun belirtildiği raporda, “Hükümet arka arkaya seçimlerin olacağı bir dönemde anlaşılan işi şansa bırakmak istememiş ve başta yatırım ile transfer harcamalarında olmak üzere popülizme son sürat devam etmiş” değerlendirmesinde bulunuldu.

Rapora göre geçtiğimiz yılın Nisan ayında 595 milyon TL fazla veren bütçe dengesi, bu yılın aynı ayında 2.7 milyar TL açık verdi. Buna karşın yılın ilk dört ayında bütçe açığı, geçen yılın aynı dönemine göre, 3.9 milyar TL artarak 4.2 milyar TL’ye çıktı." deniyor. CİHAN

Yorumlar