CHP, HSYK'nın savcı ve hakim kararnamesini Meclis gündemine taşıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yaz kararnamesini Meclis gündemine taşıdı. 2014 yaz kararnames​inin neden ve hangi gerekçe ile HSYK Genelgesi'​ne aykırı...

Google Haberlere Abone ol
CHP, HSYK'nın savcı ve hakim kararnamesini Meclis gündemine taşıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yaz kararnamesini Meclis gündemine taşıdı. 2014 yaz kararnames​inin neden ve hangi gerekçe ile HSYK Genelgesi'​ne aykırı bir şekilde hazırlandığını sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Tanrıkulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesinin 2014 yılı yaz kararnamesi çalışmaları 11 Haziran 2014 günü tamamlandığını, 2 bin 224 Hakim ve Savcının görev yerinin değiştirildiğini hatırlattı. 2014 yaz kararnamesinin HSYK Genelgesi'ne aykırı bir şekilde hazırlandığını öne süren HSYK 1.Dairesi Üyesi Teoman Gökçe kararnamenin yaz değil kıyım kararnamesi olduğunu belirterek istifa ettiğini dile getiren Tanrıkulu, bu bağlamda şu soruları yöneltti:

- 2014 yaz kararnamesi neden ve hangi gerekçe ile HSYK Genelgesi'ne aykırı bir şekilde hazırlanmıştır?

- Kararnamenin, AKP’nin Bakanlık listesine destek vermeyecekleri bilinen kısacası muhalif olarak fişlenen hakim savcılar üzerinde etkili oldukları düşünülen tüm rütbeli hakim ve savcıların başka şehirlerde görevlendirilecek şekilde düzenlendiği iddiası doğru mudur?

- Kararname ile AKP tarafından kurdurulduğu öne sürülen ‘’Yargıda Birlik Platformu’’ ile birlikte hareket eden Savcı ve Hakimlere unvanlı görevler verildiği iddiası doğru mudur?

- 2014 yaz kararnamesi ile ‘’Yargıda Birlik Platformu’’ üyesi Hakim ve Savcılardan unvanlı görevler verilenler ve terfi ettirilenler kimlerdir?

- HSYK Yaz kararnamesi 11 Haziran 2014 günü gündüz vakti oluşturulmasına rağmen neden aynı günün gece yarısı duyurulmuştur?

- Son 10 yılda gece yarısı duyurulan başka HSYK kararnamesi bulunmaktaysa, listesi nedir?

- 17 Aralık 2013 tarihinden 11 Haziran 2014 tarihine kadarki dönemde görev yerleri değiştirilen Hakimlerin sayısı nedir?

- 17 Aralık 2013 tarihinden 11 Haziran 2014 tarihine kadarki dönemde görev yerleri değiştirilen Savcıların sayısı nedir?

- Ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir ve Adana’da yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında görev alan hangi Hakim ve Savcıların görev yerleri değiştirilmiştir ?

- 17 Aralık 2013 tarihinden 11 Haziran 2014 tarihine kadarki dönemde koruma polisleri iptal edilerek korumasız bırakılan Hakim ve Savcıların tam listesi nedir ve ilgili işlemin gerekçesi nedir?

- Yasadışı dinlendiğini iddia edip şikayetçi olan Adana Hakimi Yaşar Sezikli’nin Ankara Hakimliğine, Soma faciasında tutuklama kararları veren nöbetçi hakim Yavuz Mahmut Çenge’nin Mardin Derik'e Hakimliğine, 3.havalimanı için durdurma kararı veren İstanbul 4.idare Mahkemesi Başkanı Sebahat Turan’ın Başkanlık görevinden alınıp, üye Hakimliğe, Yolsuzluk Soruşturmasını yapanlardan İstanbul Savcısı Mehmet Yüzgeç’in Kahramanmaraş Savcılığına , polis tutuklama kararları ile ünlü Adana Başsavcıvekili Ali Doğan’ın İstanbul Başsavcıvekilliğine, Hrant Dink davasında örgüt var mütaası veren Bakırköy Başsavcıvekili Hikmet Usta’nın Büyükçekmece Savcılığına, Mavi Marmara Davası ile ilgili olarak İsrail Genelkurmay Başkanı hakkında yakalama çıkaran mahkeme başkanının üye hakimliğe atanmaları HSYK kararı mıdır yoksa Adalet Bakanı’nın verdiği listenin HSYK tarafından uygulanması mıdır?

- İstifa eden HSYK 1. Daire üyesi Hakim Teoman Gökçe'nin yerine Deniz Feneri soruşturmasında 'Örgüt yok' diyen Hakim Harun Kodalak’ın getirilmesi Deniz Feneri Davası kararından ötürü Harun Kodalak’ın ödüllendirilmesi midir?

CİHAN

Yorumlar