CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: Amerika'da McCarthy dönemine benziyor

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cadı avı yapılacağına yönelik sözleri için "Amerika'da bir dönem, 50'li yıllarda McCarthy dönemi vardı; o döneme benziyor. Yapsın bakalım. Türkiye hukuk devletidir....

Google Haberlere Abone ol
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: Amerika'da McCarthy dönemine benziyor

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cadı avı yapılacağına yönelik sözleri için "Amerika'da bir dönem, 50'li yıllarda McCarthy dönemi vardı; o döneme benziyor. Yapsın bakalım. Türkiye hukuk devletidir. Bugün hukuku, gücü, egemenliği altına almaya çalışan bir Tayyip Erdoğan vardır." dedi.

Bu kadar yolsuzluğa, şaibeye bulaşmış bir kişinin Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamına layık olmadığını vurgulayan Hamzaçebi, Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk büyük yenilgisini Cumhurbaşkanlığı seçiminde alacağını savundu.

Meclis basın kapısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Hamzaçebi, çatı adayı teklifini değerlendirdi. "Çatı adayı demek Cumhurbaşkanını tarif etmek demektir." diyen Hamzaçebi, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı bütün toplumun birliğini temsil eden bir kişidir, bir partinin adayı değildir. Şüphesiz bir partiye üye olabilir ama seçildiği andan itibaren Cumhurbaşkanı Anayasamıza göre tarafsız olmak zorundadır. Biz tarafsız Cumhurbaşkanını tarif etmeye çalışıyoruz. CHP veya MHP'nin adayı olarak da bakmamak gerekir. Başka bir partiden de olabilir. MHP ile buluştuğumuz çok temel bir nokta var: Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olmamalıdır. Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduğu bir Türkiye, özgürlüklerden uzaklaşmış, insan hak ve özgürlüklerini kilitlemiş, bunların önüne engel koymuş tutsak bir Türkiye demektir. Özgürlükleri tehlikede olan bir Türkiye demektir."

"Bu kadar yolsuzluğa, şaibeye bulaşmış bir kişi Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamına layık değildir." diyen Hamzaçebi, MHP ile bir temas olmadığını ancak bu temasın bir şekilde olacağını kaydetti. Mecliste olabileceğini anlatan Hamzaçebi, "Sürekli grupta beraberiz, bu temas olur. Önemli olan ilkelerde mutabık kalmak." ifadelerini kullandı.

"İLK BÜYÜK YENİLGİSİNİ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE ALACAK"

Başbakanın muhalefetin çatı aday çalışmasıyla ilgili "Aslında Pensilvanya'daki zat bu tanıma uyuyor ama onun da üniversite diploması yok sıkıntı burada." açıklaması için Hamzaçebi, "Kendisi mi düşünüyordu; herhalde. Herhalde espri yapmıştır. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. O otursun kendisine baksın. Kendisi Cumhurbaşkanı olamayacaktır. Olmanın hesaplarını yapıyor, müzakerelerini yapıyor, ittifaklar arıyor. Ama Recep Tayyip Erdoğan ilk büyük yenilgisini bu Cumhurbaşkanlığı seçiminde alacaktır. Ben buna inanıyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne bu seçimlerde oy vermiş olan vatandaşlarımızın bir bölümü; öyle anlaşılıyor ki azımsanmayacak bir bölümü bu şekilde düşünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"HUKUKU, MİLLETİ TESLİM ALAMAYACAKTIR"

Başbakanın cadı avı yapılacağına yönelik sözlerinin sorulması üzerine Hamzaçebi, "Amerika'da bir dönem, 50'li yıllarda McCarthy dönemi vardı; o döneme benziyor. Yapsın bakalım, Türkiye hukuk devletidir. Bugün hukuku, gücü, egemenliği altına almaya çalışan bir Tayyip Erdoğan vardır. Ama Türkiye'de hukuku, milleti teslim alamayacaktır. Bu o kadar kolay değildir. Hukuk vardır, kanunlarla kamu görevlilerinin görevlerine son verebilir, bunları yapıyor. HSYK'da yaptı, başka kurumlarda yaptı. Bunların döneceği yerler vardır. En son milletten dönecektir. Sanmasın ki bu yüzde 43 oy, onun bu antidemokratik, otoriter uygulamalarına destekler. Hayır; hala yüzde 43 oyu yanlış yorumlayan bir Başbakan vardır." şeklinde konuştu.

FBI'ya Hizmet hareketiyle ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın dosya sunduğu iddialarıyla ilgili de Hamzaçebi, "Bilemiyorum, bu konuyu şuanda sizden duyuyorum. Bilgi sahibi değilim." karşılığını verdi.

CİHAN

Yorumlar