CHP Grup Başkanvekili Altay: Hükümetin utanç odasına ihtiyacı var

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Soma'dan siyasi bir kazanım içine girmediklerini belirterek "Bunun içine girenlerin Allah belasını versin. Hükümetin utanç odasına ihtiyacı var." dedi. Altay, bakanlardan onurlarını Başbakan'ın iki dudağına...

Google Haberlere Abone ol
CHP Grup Başkanvekili Altay: Hükümetin utanç odasına ihtiyacı var

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Soma'dan siyasi bir kazanım içine girmediklerini belirterek "Bunun içine girenlerin Allah belasını versin. Hükümetin utanç odasına ihtiyacı var." dedi. Altay, bakanlardan onurlarını Başbakan'ın iki dudağına teslim etmemelerini isteyerek onurlarıyla istifa etmelerini istedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Altay, Soma faciasına ilişkin iktidarın tutumunu ibretle izlediklerini ifade etti. Tek sorumlu ve günah keçisi olarak şirketin seçildiğini anlatan Altay, bir nolu sorumlu ve suçlunun hükümet olduğunu, ardından ise şirket ve sendikanın suçlu olduğunu söyledi. Soma'daki devletin şefkatli yüzünün şiddet ve nefret olarak kendisini gösterdiğini dile getiren Altay, devletin gücü ve saygınlığının kendisini tepki olarak gösterdiğine dikkat çekti. Hükümetin tepki ve protestoya karşı tutumunu sert sözlerle eleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarını da eleştiren Altay, samimi ise Yusuf Yerkel ile ilgili bir işlem yapılacağını basın mensuplarıyla paylaşması gerektiğini ifade etti. "Başbakan'a tokat atıp atmadığını sorabilmiş mi?" diye soran Altay, bu konuları açıklayacak bir özgül ağırlığının olmadığının bir kez daha görüldüğünü kaydetti.

Attığı yumruktan dolayı Başbakan'ın özür dilemesi gerektiğini vurgulayan Altay, "Başbakanlık makamı eşkiyalık makamı değildir." diye konuştu. Vatandaşına tokat atan birine Başbakan demenin içinden gelmeyeceğini belirten Altay, milli iradeye tokat atana Genel Kurul'da karşılık vereceğinin de bilinmesini istedi.

Soma'daki facianın idari, adli ve siyasi yanı olduğunu anlatan Altay, hesap verebilirlik ve istifa müessesesinin çalıştırılması gerektiğini vurguladı. Gensoruyla amaçlarının kelle almak olmadığını dile getiren Altay, adına kaza denilen cinayetlerin ilerde tekrarlanmamasına yol açacağını ifade etti.

Soma'dan siyasi bir kazanım içine girmediklerinin altını çizen Altay, "Bunun içine girenlerin Allah belasını versin." dedi. "Hükümetin utanç odasına ihtiyacı var." diyen Altay, bakanlardan onurlarını Başbakan'ın iki dudağına teslim etmemelerini isteyerek onurlarıyla istifa etmelerini istedi.

Soma'da vatandaşı tekmeleyen Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in bir an önce görevden alınması ve hakim karşısına çıkarılması gerektiğini vurguladı.

TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin verdiği araştırma önergeleri doğrultusunda dün madencilik sektöründeki sorunları araştırmak üzere bir komisyon kuruldu. Görüşmelere çok az sayıda milletvekili katıldı. Konuya ilişkin soruya Altay, 11 Meclis araştırma önergesinin birleştirildiğini hatırlattı. Partilerinde yaptığı yoklamada 56 CHP'li milletvekilinin görüşmede görevinin başında olduğunu dile getiren Altay, bazı vekillerin bir kısmının yurt dışında, bir kısmının ise Soma ve çevre köylerde olduğunu ifade etti. Soma konusunda en duyarlı partinin CHP olduğunun görüldüğünü kaydetti. Altay, partilerin komisyon konusunda ortak iradeleri olduğu için herkesin orada olmasına gerek olmadığını düşündüğünü ifade etti.

Bakanlar Taner Yıldız ve Faruk Çelik'in eşit kusurlu olduğunu vurgulayan Altay, gensoruda tam kadro Meclis'te olacaklarını belirterek "Amaç Soma'da yaşanan katliamın siyasi sorumlularından hesap sormaktır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar