CHP Genel Başkanı Oran: Türkiye ne Hitler'e ne de Gestapo'lara kalacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Hitler'e, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ'yı da Gestapo'ya benzetti.

Google Haberlere Abone ol
CHP Genel Başkanı Oran: Türkiye ne Hitler'e ne de Gestapo'lara kalacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Hitler'e, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ'yı da Gestapo'ya benzetti.

Muğla Belediyesi tarafından yaptırılan Menteşe Kent Parkı'nın açılışında konuşan Umut Oran, Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı Âlâ'ya yüklendi. CHP'li belediyelerin yeşil alanlar oluşturduğuna dikkat çeken Oran, "Eminin şu an böyle bir alan iktidar belediyelerinin elinde olsa bu alana ya bir gökdelen dikerdi, tıraşlama mıraşlama da yapmazdı ya da buraya bir alışveriş merkezi koyardı. AKP'nin, onun başındaki Erdoğan'ın aklına toprak, yeşil meydan gördüğü zaman sadece rant geliyor." dedi.

Oran, 30 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kalmasına rağmen mitinglerin genel seçim havasında yapıldığını hatırlatarak, "Zaten AKP'de tek adam, başka kimse yok. AKP'de sadece bir kişi konuşuyor, AKP'de sadece bir kişi çalışıyor. Başkasının sesini duymuyorsunuz, duysanız bile moralinizi bozuluyor. AKP bu seçimi yerel seçimden çıkardı, kendi kaderini oynama seçimi haline getirdi. Siyasette üslup son derece kötü. Erdoğan'ın ağzından çıkan sözlere baktığınız zaman gerçekten Erdoğan, siyasette seviyeyi de üslubu da sıfırladı." ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın herkesi ve her kesimi tehdit ettiğini iddia eden Oran, şunları söyledi: "Arkasına almış devletin tüm imkânlarını, gittiği her yere polis ordusuyla gidiyor. Gittiği her yere en az 5 bin polis götürüyor. Bu kadar esiyorsun gürlüyorsun o zaman adama derler ki; 'Erkeksen çık ortaya.' Ne meydana çıkabiliyor tek başına ne de ekrana çıkabiliyor. Arkasında 5 bin polis korumasıyla gezerek, devletin tüm imkânlarını alarak, taşıma mitingler yaparak, kamu görevlilerini tehdit ederek, miting alanlarına sokarak geliyor, ağzından kin ve nefret saçıyor. Sporcuya laf atıyor, sanatçıyı tehdit ediyor, gazeteciyi tehdit ediyor, sivil toplum örgütlerini tehdit ediyor, sendikalara lafı bire bin para, büyük holding, küçük holding demiyor herkese kim onun görüşünü benimsemiyorsa, kim ona doğru demiyorsa herkese çatıyor."

Umut Oran, Başbakan Erdoğan'ın spora da müdahale ettiğini belirterek, "Bir spor kulübü başkanını o spor kulübünün inşaatı devam eden stadının durdurulmasıyla tehdit ediyor. Neymiş Çarşı, efendim Gezi eylemlerine katılmış, 'Beşiktaş Kulübü'nün başkanına haber verin, böyle devam ederlerse o zaman ben de bu stat yenileme inşaatını durdururum.' Böyle bir anlayış olabilir mi? Senin gücün Beşiktaş'a yeter mi? Senin gücün Fenerbahçe'ye yeter mi? Senin gücün Galatasaray'a yeter mi? Senin gücün Trabzonspor'a yeter mi?" diye sordu.

Başbakan Erdoğan'ın kabadayılık yapmaya çalıştığını ileri süren Oran, "Türkiye'ye gerçekten yakışmayan bir üslup. Çetebaşı mısın? Mafya mısın? Hitler misin? Anlamak mümkün değil. Paralel yapı diye bir şey tutturdu. Şimdi de onun mağduriyetini yaşıyor. Sadece mitinglerde meydan meydan gezmiyor. Avrupa Birliği'ne de gidiyor. Brüksel'de hem kendi ağzıyla itiraf ediyor, kendi zavallı durumunu itiraf ediyor, hem de Türkiye'yi şikâyet ediyor. Yetmiyor Obama'yı arıyor, 'Ya Amerika'da şu şahıs var, sen de gereğini yap' diyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 90 yıldır böylesini ne gördü ne de böylesi bir duruma düştü. Gerçekten çok acı, çok utanç verici." diye konuştu.

Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Hitler'e, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ'yı ise Gestapo'ya benzeterek, sözlerine şöyle devam etti: "Geçenlerde şöyle bir baktım Naziler, Hitler dönemine. O kadar benzer uygulamaları Erdoğan getirmiş ki ülkeye. Mesela kadınlar evde otursun çalışmasın, 1950'li yıllardaki Hitlerin sloganı. Kadınlar evde çocuk baksın, üç çocuk yapsın. o zaman da kömür yardımı yapılırdı. Oy istiyorlardı. Orada da tek propaganda tek adam. Parti devleti. Aynı o zamanki gibi bugün de Erdoğan'ın koymak istediği Türkiye. Bu ülkenin şu anki İçişleri Bakanının o dönemin müsteşarının kasetleri ortalara saçılmış durumda. Biraz evvel Erdoğan'a Hitler dedim, böyle müsteşara da, böyle İşçileri Bakanı anlayışına da ancak Gestapo denir. Buradan bir daha sesleniyorum: Bu ses kayıtları ciddi bir iddia, bu ses kayıtlarını kabul etmiyorsan çık 'Ben bunları söylemedim' de. Bunları söylemediğini de ispat et. Eğer bugüne kadar yaptığın gibi sessiz kalıyorsan o zaman suskunluk, o zaman senin bunları kabul ettiğin anlamına gelir. Eğer sen bunları yaptıysan da derhal o görevinden istifa et. Türkiye ne Hitler'e kalacak ne de böyle Gestapo anlayışına kalacak."

Konuşmaların ardından Muğla Belediyesi tarafından yaptırılan Menteşe Kent Parkı'nın açılış kurdelesi CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Muğla milletvekilleri Nurettin Demir ve Ömer Suha Aldan, Muğla Büyükşehir Belediye başkan adayı ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün birlikte kesti. CİHAN

Yorumlar