CHP, Ergenekon ve Balyoz sanıkları için hazırladığı paketi TBMM'ye sunacak

Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanmasının yolunu açacak düzenlemeye ilişkin CHP hazırladığı paketi bu akşam ya da en geç yarın TBMM Başkanlığı’na sunacak.

Google Haberlere Abone ol
CHP, Ergenekon ve Balyoz sanıkları için hazırladığı paketi TBMM'ye sunacak

Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanmasının yolunu açacak düzenlemeye ilişkin CHP hazırladığı paketi bu akşam ya da en geç yarın TBMM Başkanlığı’na sunacak. Paketin ayrıntılarını basın mensuplarıyla paylaşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Başbakan’ın iyi niyetini, samimiyetini hep birlikte test etme olanağı bulmuş olacağız.” dedi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Ergenekon ve Balyoz sanıkları için hazırladıkları kanun teklifi hakkında bilgi verdi. Altay paket hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu akşam ya da yarın tekrar TBMM Başkanlığı’na sorunu çözücü sonuç alıcı adaleti sağlayıcı yeni bir paketi sunacağız. Bu pakette özetle TMK’da savunma hakkını sınırlayan bazı düzenlemelerin iptalini ön görüyoruz. Yine bu pakette gizli tanık uygulaması tanık koruma yasasında kimi düzenlemeleri öngörüyoruz. Şu anda devam eden özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili düzenleme tabi hakimlik ilkesine aykırılıktan dolayı gene bizim önerimizin içinde yer alacak. Ayrıca bu mahkemelerdeki dosyaların olağan mahkemelere devredilmesiyle ilgili de düzenlemeyi bu paketin içine koyacağız. Yargıtay’da temyiz incelemesinde bulunan dosyalar tabi hakimlik ilkesinin gereği olarak yasanın yürürlüğe girdiği tarihte bozulacak şekilde bir düzenlemeyi ön görüyoruz. Bu dosyaların yine aynı çerçevede olağan mahkemelere gönderilmesini düzenliyoruz. 6352 Sayılı Yasa'nın geçici 2. maddesiyle devam eden özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını teklifimizde ön görüyoruz. Aynı çerçevede terörle mücadele kanununun 10. maddesine göre kurulan mahkemeler için de aynı talebimizi yineliyoruz bu kanun teklifimizde. Yargıtay’da kesinleşmiş dosyalar için ise bu Balyoz tutuklularını Engin Alan’ı ilgilendiren bir durum, salt dijital verilere dayalı deliller delil başlangıcı niteliğinde sayılacak ki şimdi delil sayılıyor, evrensel hukuk kurallarına göre bunlar delil başlangıcıdır, dijital veriler hükme esas alınmayacak ve yeniden yargılanma sebebi sayılacak diyoruz, bu teklifimizle. İnfaz yasasında yapılacak bir değişiklikle de, hükümlü milletvekillerinin infazının yasama dönemi sonuna bırakılması öngörülerimiz arasında.”

Başbakan’ın yeniden yargılanma ile ilgili sözlerini de hatırlatan Altay, “Arkasında ne kadar duracağını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz. Teklifimiz en geç yarın TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Başbakan’ın iyi niyetini, samimiyetini hep birlikte test etme olanağı bulmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar