CHP, Davutoğlu'na Türkiye'nin Expo'ya katılıp katılmayacağını sordu

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na, Milano’da 2015’te yapılacak fuara Türkiye’nin katılmayacağının İtalyan Büyükelçiliği’ne resmi olarak bildirilip bildirilmediğini ve bildirim yapılmış ise...

Google Haberlere Abone ol
CHP, Davutoğlu'na Türkiye'nin Expo'ya katılıp katılmayacağını sordu

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na, Milano’da 2015’te yapılacak fuara Türkiye’nin katılmayacağının İtalyan Büyükelçiliği’ne resmi olarak bildirilip bildirilmediğini ve bildirim yapılmış ise aniden katılmaktan vazgeçilmesinin gerekçelerini sordu.

Gürsel Tekin, TBMM Başkanlığı’na Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde, ülkelerin tanıtımı açısından en önemli organizasyonların başında olimpiyatlar ve dünyanın en büyük kültür, tarih ve eğitim olimpiyatının tanıtımının yapıldığı Expo’ların geldiğini hatırlattı. İzmir'in Expo 2020'yi kaybetmiş olmasının, Türkiye’nin dış politikasının iflas ettiğinin en önemli kanıtı, AK Parti'nin iç ve dış politikalarıyla Türkiye'ye kaybettirdiğinin açık kanıtı olduğunu ifade eden Tekin, “Kaybedilen itibarımızın düzeltilmesi ve ülkemizin hak ettiği noktada olması için mücadele verilmesi gerekirken yeni skandallara imza atılarak hata üstüne hata yapılmaktadır.” dedi.

Tekin, gazetelerde “Expo intikamı” başlıklı bir habere göre, “Expo 2020 adayı İzmir’e destek sözü verip Dubai’ye oy veren İtalya’ya, Milano’da 2015’te yapılacak fuara Türkiye’nin katılmayacağı bildirildi” ifadelerinin yer aldığını, katılmama kararının doğrudan Başbakanlık tarafından alındığı ve Dışişleri’nin bu durumdan memnun olmadığının aktarıldığını bildirdi.

CHP Genel Sekreteri, dünyanın en büyük fuarı olarak kabul edilen ve 5 senede bir gerçekleştirilen Expo’ya katılarak, hem ülkenin yurtdışında tanıtımı hem de bu fuarın yaratacağı kazancı elde etmek gerekirken, kişisel kaprisler uğruna ülkemizi feda etmenin anlaşılacak hiçbir tarafı bulunmadığını dile getirdi.

'MİLANO’YA KATILMAMA GEREKÇESİ NEDİR?'

Gürsel Tekin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na yazılı yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"İtalyan Büyükelçiliği’ne, Milano’da 2015’te yapılacak fuara Türkiye’nin katılmayacağı resmi olarak bildirilmiş midir? Bu bildirim yapılmış ise, aniden katılmaktan vazgeçilmesinin gerekçeleri nelerdir?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, İtalya ziyareti esnasında, İtalya Cumhurbaşkanı’na, Expo’ya katılacağımız yönünde beyanda bulunmuş olmasına rağmen, katılmama yönünde alınacak bir karar, devlet yönetme ciddiyetiyle ne kadar bağdaşmaktadır? Kaprisle, devlet yönetilir mi?

Türkiye’nin 2012’de Expo 2015’e katılım protokolünü imzalamasına karşın, katılmaması durumunda, hem ülkenin yurtdışındaki tanıtımı, hem de bu fuarın yaratacağı artı değer açısından yaşayacağı kayıplar nasıl telafi edilecektir?

Türkiye’nin EXPO’ya katılmama kararının arkasında, Expo 2020 için İzmir yerine Dubai’yi destekleyen İtalya’dan Başbakanın “intikam” almak niyetinin bulunduğu iddiası doğru mudur?

1 Temmuz 2014’de AB’nin dönem başkanlığını üstlenecek olan İtalya ile EXPO’ya katılım konusunda yaşanacak diplomatik bir krizin, Türkiye’nin AB sürecindeki ilişkileri nasıl etkileyecektir?

Türkiye’nin önemli bir uluslararası vitrinde yer almamasının yanı sıra Expo’ya katılmayarak ülkemiz kaç milyon dolar gelirden mahrum kalacaktır?" CİHAN

Yorumlar