CHP, dalda kayısısı donan çiftçi için Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyecek

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da yaşanan don felaketinin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ile ilgili bir teklif vereceklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
CHP, dalda kayısısı donan çiftçi için Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyecek

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da yaşanan don felaketinin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ile ilgili bir teklif vereceklerini açıkladı. Ağbaba, ''29-30-31 Mart’ta yaşanan belki son yüz yılın en büyük don olayında sadece kayısıda değil, cevizinden üzümüne, kirazına kadar bütün ürünlere ve ağaçlara zarar verdi. Malatya Malatya olalı böyle bir olay yaşamadı. Daldaki kayısı ve ağaç dondu." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, 29-30-31 Mart tarihlerinde Malatya'da yaşanan don felaketini anlattı. Malatya ekonomisinin donduğunu belirten Ağbaba, dünyanın en güzel kayısılarının Malatya'da üretildiğine dikkat çekti.

Malatya'nın Türkiye ve dünya kayısı üretiminin tamamına yakınını karşıladığını dile getiren Ağbaba, kayısı üretiminin sadece Malatya ve Türkiye için değil, tüm dünya için çok önemli olduğunu vurguladı. Ağbaba, "Kayısı Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 300 milyon doların üzerinde bir katkı getiren bir ürün. Cari açığımızı kapatan Rıza Zarraf kadar bir etkisi var mı tartışılır ama Malatyalının alın teri kayısı Türkiye için önemli gelir kaynaklarından birisi." diye konuştu.

Malatya'da sadece kayısı değil, bir çok tarım ürününü üretildiğini ifade eden Ağbaba, şöyle devam etti: "Türkiye'nin en güzel dalbastı kirazı Yeşilyurt’ta, Türkiye’nin en güzel cevizi Hekimhan’da, Türkiye’nin en güzel elması Doğanşehir’de, Türkiye’nin en güzel üzümü Arapkir ve Banaz’da üretilmektedir. 29-30-31 Mart’ta yaşanan belki son yüz yılın en büyük don olayında sadece kayısıda değil, cevizinden üzümüne, kirazına kadar bütün ürünlere ve ağaçlara zarar verdi."

''1 DÖNÜM ARAZİDE ÜRETİCİNİN ZARARI 2 BİN LİRA''

"Malatya Malatya olalı böyle bir olay yaşamadı. Daldaki kayısı ve ağaç dondu." diyen Ağbaba, basın toplantısına getirdiği dondan zarar görmüş ürünleri gösterdi. Yaşanan don olayı ile birlikte çocukların okul masrafının, kızların düğün hayallerinin, esnafın, şoförün donduğunu, Malatya ekonomisi ve Malatya’nın geleceğinin donduğunu söyledi. Malatya'da son yıllarda don ve dolu felaketi yaşandığını anlatan Ağbaba, her kayısı ağacından ortalama 30-40 kilo kayısı elde edildiğini, Malatya genelinde 8 milyonun üzerinde ağaç olduğunu belirtti. Don olayından sonra 1 dönüm arazide üreticinin zararının 2 bin lira olduğunun altını çizen Ağbaba, Malatyalı üreticiler eşlerinden dostlarında aldıkları borç ile yaşadıklarını ifade eden ve kayısı olsa da olmasa da masrafın aynı olduğunu ifade etti.

"Üreticilerin şartları zor, sigortası pahalı, geri ödemeleri sıkıntılı. Bu yıl Malatya’daki üreticilerin yüzde 45’i TARSİM’e ürünlerini sigortalattı. Ürünlerini sigorta yaptırmayanlar kara kara düşünüyorlar." diyen Ağbaba, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakana seslendi: "Afet yasası derhal değiştirilmelidir. Ancak bütün kentte yaşam biterse ancak afet yasasından faydalanıyorsunuz. Büyük felaketin üzerinden Malatya ve ürünleri zarar gören şehirler derhal afet kapsamına alınmalı, tıpkı geçmişte olduğu gibi TARSİM’e sigorta yaptırıp yaptırılmamasına bakmadan tüm üreticilere dönüm başına ödeme yapılmalıdır. Alan bazlı ödeme fındık için seçimden önce yapıldı. Malatya’da alan bazlı ödeme derhal yapılmalıdır. Ayrıca geçtiğimiz yıl Ziraat Bankası’na ve tarım kredi kooperatiflerine borçları olan üreticilerin borçları en az 2 yıl faizsiz ertelenmelidir. Elektrik borçları ertelenmelidir."

''MALATYA AK PARTİ’DEN EN FAZLA ZARAR GÖREN İLLERİN BAŞINDA GELİYOR''

Yaşanan felaketin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ile ilgili bir teklif vereceklerini açıklayan Ağbaba, Malatya'da esnafın da kara kara düşündüğünü söyledi. Ağbaba, "Esnafın Halk Bankası’ndan aldığı krediyi ödeyecek durumu kalmadı. Çünkü bizim bütün yaşamımız kayısıya bağlıdır. Bu borçlmarın da derhal ödenmesi gerek. Eğer ertelenmezse bu dönemde üreticilerimiz battı, önümüzdeki aylarda esnaflarımızın batacağından kimsenin kuşkusu olmamalıdır." şeklinde konuştu.

Malatya'nın AK Parti'ye en çok oy veren illerin başında geldiğine dikkat çeken Ağbaba, Malatya'nın AK Parti’den en fazla zarar gören illerin başında geldiğini savundu. AK Parti'nin uyguladığı tarım politikalarını eleştiren Ağbaba, yanında getirdiği kuru kaysıları gazetecilere ikram etti. Veli Ağbaba, kayısının ortalama fiyatının dondan önce 3 lira civarında olduğunu, dondan sonra bu fiyatın 2-3 katı arttığını vurguladı. CİHAN

Yorumlar