CHP, Başbakanlık Müsteşarı Kasırga'nın oğullarını İçişleri Bakanı'na sordu

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga'nın oğullarının firmasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Sağlık AŞ'den aldığı işlerle ilgili, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması istemiyle bir sor.

Google Haberlere Abone ol
CHP, Başbakanlık Müsteşarı Kasırga'nın oğullarını İçişleri Bakanı'na sordu

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga'nın oğullarının firmasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Sağlık AŞ'den aldığı işlerle ilgili, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Hurşit Güneş, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde; “İBB'nin 2006 yılında gıda yardımı mekanizmasını değiştirip kupon sistemine geçtiğini; 2006 yılında 600 bin adet 25 TL’lik alışveriş kuponu bastırılması bedelinin 2,6 milyon TL olarak açıklandığını, ortalama her 25 TL’lik kuponun maliyetinin 4,3 TL’ye denk geldiğini; 2007 yılında yine aynı miktarda kupon bastırıldığını ve bu sefer ihale bedelinin 3,5 milyon TL olarak belirlendiğini ve her bir kuponun 5,8 TL’ye mal edildiğini; 2008 yılında ise 1 milyar 500 milyon adet 25 TL’lik alışveriş kuponu bastırıldığını, karşılığında 7,8 milyon TL ödendiğini ve her bir kuponun ortalama 5,2 TL’ye mal edildiği” bilgisini verdi.

CHP’li Güneş, alışveriş kuponlarının toplamının yüzde 20’si kadarına tekabül eden basım işlemi bedelinin, ihaleyi alan yine İBB’ye bağlı olan Sağlık AŞ’ye aktarıldığını, Sağlık AŞ’nin ise hangi alt yükleniciler ile bu hizmeti verdiğinin bilinmediğini aktardı. Bilinen tek firmanın ise alışveriş kuponları sisteminin işlemesi için gerekli olan yazılımı kuran LST Yazılım adlı firma olduğunu vurgulayan Güneş, bu firmanın ortaklarının 2003-2008 yılları arasında Adalet Bakanlığı Müsteşarı, daha sonra Başbakanlık Başdanışmanı ve şimdi Başbakan Müşaviri olan Fahri Kasırga’nın oğulları Serdar ve Serkan Kasırga olduğunun ve bu firmanın aynı zamanda Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile de çalıştığının altını çizdi.

EFKAN ALA'YA MÜSTEŞAR'IN OĞULLARI SORULARI

Güneş, soru önergesinde İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya şu soruları yöneltti: "Alışveriş kuponu basım ihalesi bedeli, toplam yardımın yaklaşık yüzde 20’sine denk gelmektedir. Bu yüksek bedelin sebebi nedir? İhaleyi alan Sağlık AŞ bu hizmeti hangi alt yükleniciler ile vermiş ve her bir alt yükleniciye ne kadar ödeme yapmıştır? Alışveriş kuponları sistemi yazılımı işi için Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı ile Başbakanlık Başdanışmanlığı yapmış ve şimdi Başbakanlık Müsteşarı olan Fahri Kasırga’nın oğullarının firması dışında başka bir teklif alınmış mıdır yoksa yine son dönemde gördüğümüz "becerikli" oğullar üzerinden bir yolsuzluk vakası ile mi karşı karşıyayız?

Bu alışveriş kuponları hangi objektif kriterlere göre dağıtılmıştır? Dağıtımların adil yapılabilmesi için herhangi bir denetim mekanizması mevcut mudur? 2006-2007-2008 yılındaki ihalelerle ilgili bilgiler İBB basın danışmanlığının bir televizyon kanalının ana haber bülteninde yayınlanan yardım kuponları haberine verdiği cevaptan alınmıştır. 2008 yılından sonra ne kadar alışveriş kuponu basılmış ve dağıtmıştır? İhale bedelleri nedir? İhaleleri kimler almıştır ve alt yüklenicileri kimlerdir? Alt yüklenicilere ne kadar ödeme yapılmıştır?"

CİHAN

Yorumlar