CHP, Başbakan'a, Suriye'ye sevk edilen silah ve mühimmatı sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 2013 Haziran ayından itibaren Türkiye’den Suriye’ye sevk edilen 47 ton silah ve mühimmatın tam içeriklerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

Google Haberlere Abone ol
CHP, Başbakan'a, Suriye'ye sevk edilen silah ve mühimmatı sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 2013 Haziran ayından itibaren Türkiye’den Suriye’ye sevk edilen 47 ton silah ve mühimmatın tam içeriklerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Erdoğan’ın konuyla ilgili yazılı cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, “BM, dünyada gerçekleşen tüm ithalat-ihracat faaliyetlerini istatistik departmanına bağlı Comtrade (mal ticareti) veri tabanına yüklemekte ve 2013 Kasım ayından itibaren de bilgileri Comtrade'in web sitesi aracılığıyla dünya kamuoyuna açıklamaktadır. Comtrade'ın web sitesinde Türkiye ve Suriye arasındaki mal ticaretinin uluslararası kodu '93' olan 'silah ve mühimmat kaleminde yer aldığı görülmektedir.” hatırlatmasını yaptı.

CHP’li Tanrıkulu, 93 kodlu silah ve mühimmat kaleminde 2013 Haziran ayından itibaren Türkiye’den Suriye’ye 47 ton silah ve mühimmat gönderildiğinin ortaya çıktığını belirterek, “BM raporu, TÜİK verilerine göre hazırlanmıştır. Ancak TÜİK, BM kayıtlarında 9303 koduyla gözüken silah ve mühimmatları, Uluslararası Standart Ticaret Sınıflaması'na göre 'Askeri Silahlar ve Mühimmatlar' başlığı altında ama 'Askeri Amaçlı Olmayan Silahlar' (av tüfekleri gibi) kategorisinde göstermiştir.” dedi.

TÜIK KAYITLARINDA TÜRKİYE’DEN SURİYE’YE SİLAH İHRACATI

Ay Malın Cinsi İhracat Bedeli (Dolar) İhracat Bedeli (TL)
Haziran Silah ve Mühimmat (Kod 93) 91.811 177.656
Temmuz Silah ve Mühimmat (Kod 93) 83.462 161.393
Ağustos Silah ve Mühimmat (Kod 93) 271.018 537.706
Eylül Silah ve Mühimmat (Kod 93) 619.035 1.246.945
Ekim Silah ve Mühimmat (Kod 93) 512.843 1.026.291
TOPLAM 1.578.169 3.149.991

Tanrıkulu, ardından Erdoğan’a şu soruları yöneltti: “Yukarıda yer alan tabloda bulunan rakamlar TÜİK’in rakamları mıdır? Eğer TÜİK’in rakamları ise TÜİK böyle bir tablo hazırlamış mıdır? 2013 Haziran ayından itibaren Türkiye’den Suriye’ye 47 ton silah ve mühimmatın tam içerikleri nelerdir? Hangi tip, model silah ve mühimmatlar hangi miktarlarda Suriye’ye sevk edilmişlerdir? BM kayıtlarında 9303 koduyla gözüken silah ve mühimmatların, Türkiye İstatistik Kurumu'nun, Uluslararası Standart Ticaret Sınıflaması'na göre de 'Askeri Silahlar ve Mühimmatlar' başlığı altındaki 'Askeri Amaçlı Olmayan Silahlar' kategorisinde av tüfeği, namludan doldurulan silahlar cinslerinde belirtildiği dikkate alındığında Suriye’ye gönderilen savaş silahları ve mühimmatlarının gümrüksüz olarak sevkiyatlarının temini bu yöntemle mi sağlanmıştır? Haziran'dan beri Suriye'ye her ay yapıldığı gözüken silah sevkiyatlarından hükümetinizin ve Başbakan olarak sizin haberiniz ve onayınız bulunmakta mıdır? Silah sevkiyatlarının 2013 Haziran ayından itibaren başlamasının nedeni nedir? Silah sevkiyatlarının Haziran ayından itibaren başlamasının nedeni hükümetinizin uygulamaya geçirdiği bir politika değişikliği midir? Söz konusu silah sevkiyatlarına hükümet olarak onay ve izin verdiniz mi? Bu sevkiyatlar Suriye'de hangi muhalif örgütlere yapılmışlardır? Ekim'de de devam ettiği gözüken silah sevkiyatlarını neden önlenmemiştir? Bu silah sevkiyatlarında sorumluluğu olanlar hakkında silah ambargosunu ihlalden suç duyurularında bulunulacak mıdır?”


CİHAN

Yorumlar