CHP, Babacan’a Zarrab ve Happani arasında geçtiği iddia edilen konuşmayı sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a Reza Zarrab ile Abdullah Happani arasında rüşvete ilişkin konuşmaların yer aldığı iddiaları sordu.

Google Haberlere Abone ol
CHP, Babacan’a Zarrab ve Happani arasında geçtiği iddia edilen konuşmayı sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a Reza Zarrab ile Abdullah Happani arasında rüşvete ilişkin konuşmaların yer aldığı iddiaları sordu.

Ali Babacan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM Başkanlığı’na sor önergesi veren Umut Oran, “'Haramzadeler' isimli sosyal medya hesabından Reza Zarrab ile Abdullah Happani arasında rüşvete ilişkin konuşmalar dün internete sızdırıldı. Söz konusu ses kaydında, AKP'li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Reza Zarrab'ın 'kendisine ulaşan raporlarda görünenden 10 milyon Euro daha az aldığını iddia etmesi' üzerine ikili arasında eksik olan paranın akıbeti konuşuluyor.” hatırlatmasını yaptı.

    CHP’li Oran, Babacan'a şu soruları yöneltti: Zarrab'ın, Happani'ye 'Senin verdiğin rapor vardı ya, o raporu verdim, incelemiş... Euro olarak diyor ki aldıklarımızda bir 10 kağıt daha aşağı aldım diyor' ifadelerini kullanması karşısında 17 Aralık 2013 tarihinde kamuoyuna yansıyan büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında bakanlık olarak kamu maliyesi ve düzenleyici kuruluşları nezdinde herhangi bir girişimde bulundunuz mu, girişimleriniz var ise akıbetleri ne olmuştur, hangi sonuçları aldınız?

Bu telefon görüşmesinde Happani’nin "Hesabı kitabı belli hangi tarihte ne verdiğimiz belli bizim. Önüne koymak lazım" demesi üzerine, Zarrab’ın "Süleyman'a vermişiz ona geçmişizdir" karşılığını vermesi ve Happani’nin de "Zaten 2 milyon Süleyman'a verdiğimiz para..." diye konuşması karşısında 17 Aralık’ta tutuklanan ve 14 Şubat 2014’te salıverilen, tutuklandığında Halk Bankası Genel Müdürü olan Süleyman Aslan hakkında bu konuşmalar sonrasında inceleme talimatı verecek misiniz, inceleme/araştırma talimatı verdiyseniz sonucu ne olmuştur?

Tutuklandığında evinde ayakkabı kutuları içinde 4,5 milyon dolar nakit para çıkan ve salıverildikten sonra Halkbank Yönetim Kurulu üyesi yapılan Süleyman Aslan’ın kişisel para trafiği ile ilgili olarak karaparanın aklanması kapsamında inceleme yapılması amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurumu’na (MASAK) başvurdunuz mu? Başvurduysanız sonucu ne olmuştur?

MASAK’ın bu tür bir gelişmeyi kamuoyundan öğrenir öğrenmez kendiliğinden harekete geçmesi gerekmiyor mu? MASAK bu konuda herhangi bir inceleme başlatıp, size ve bağlı/ilgili kurumlarınıza 17 Aralık operasyonu ile ilgili olarak herhangi bir talepte bulundu mu, bilgi aktardı mı? Size ulaşan MASAK talebi varsa hangi yanıtı verdiniz, hangi işlemleri yaptınız?" CİHAN

Yorumlar