CHP Arınç'a MİLGEM Projesi'ni sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, Başbakan’ın yaptığı telefon görüşmesinde MİLGEM Projesi ile ilgili Metin Kalkavan’ı yönlendirdiği iddiasını sordu.

Google Haberlere Abone ol
CHP Arınç'a MİLGEM Projesi'ni sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, Başbakan’ın yaptığı telefon görüşmesinde MİLGEM Projesi ile ilgili Metin Kalkavan’ı yönlendirdiği iddiasını sordu.

Bülent Arınç’ın yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Sezgin Tanrıkılu, şu soruları yöneltti:
"- Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Nisan 2013 Nisan tarihinde Metin Kalkavan ile yaptığı telefon görüşmesinde MİLGEM ihalesini kendisine yakın bir isim olan Metin Kalkavan’ın Sedef Tersanesi’ne vermek için Metin Kalkavan’ı Başbakanlık Teftiş Kurulu’na 'ihalede tam rekabet oluşmadı' diye başvuruda bulunmasının ardından aynı başvuruyu BİMER’e de yapması yönünde yönlendirdiği iddiası doğru mudur?
- Recep Tayyip Erdoğan’ın Metin Kalkavan’dan Başbakanlık Teftiş Kurulu ve BİMER’e yaptığı başvuruların aynısını ayrıca kendisinin Özel Kalem’ine de yapmasını istediği doğru mudur?
Sonrasında Başbakanlık Teftiş Kurulu’na ihale ile ilgili iletilen şikayetler sonucu Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun yaptığı incelemeler sonucu ihalenin iptali yönünde görüş verdiği, Recep Tayyip Erdoğan’ın da 26 Eylül 2013 tarihinde yapılan savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında ihalenin iptali yönünde karar verdiği iddiası doğru mudur?
- Recep Tayyip Erdoğan’ın Sanayi İcra Komitesi toplantısının bittiği 26 Eylül 2013 gecesi Metin Kalkavan’ı arayarak toplantının içeriği hakkında bilgi verdiği, Metin Kalkavan’ın en fazla fiyatı veren kişi olmasına rağmen ihaleyi iptal ettirdiğini, ihalenin tekrar görüşülmesini sağlamak için diğer ucuz teklif verenlerin bu işi daha önce yapmadığını gerekçe gösterdiğini söylediği doğru mudur?

HAVUZLU ÇIKARMA GEMİSİ PROJESİ

- Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından ihaleye çıkarılan Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin (LPD) projesinde değişikliğe gidilerek Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer almayan dik iniş yapabilen F 35 tipi savaş uçaklarının operasyonlarına imkân tanınacak ve ayrıca projede 80 metre koşu bandı olacak şekilde değiştirildiği doğru mudur?
- LPD Projesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer almayan F-35 tipi savaş uçaklarının operasyonlarına imkan verecek şekilde gereksiz olarak değiştirilmesinin nedeni nedir?
Projenin aslında değişikliğe gidilmesi talimatının Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiği iddiası doğru mudur?
- Projede yapılan değişikliklerin 800 milyon Euro olarak öngörülen ihale bedelinde artış sağlanması için kasıtlı olarak gerçekleştirildiği iddiası doğru mudur? TURCON Holding bünyesindeki Sedef Tersanesi'nin inşa edeceği Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin (LPD) ihale bedelinin 800 milyon Euro’dan projede yapılan değişiklikler sonucu 1.2 milyar Euro'ya yükseltildiği iddiası doğru mudur? İddia doğruysa ihale bedeli hangi gerekçelerle projede yapılan gereksiz değişikliklerle 400 milyon Euro yükseltilmiştir?
- İhale bedelinin yükseltilmesiyle oluşan 400 milyon Euro’nun yarısının TÜRGEV Vakfı’na bağış olarak aktarıldığı iddiası doğru mudur? Havuzlu Çıkarma Gemisi'nin ihale bedelinin yükseltilmesi sonucu TURCON Holding tarafından TÜRGEV’e 200 milyon Euro bağış yapıldığı iddiası doğru mudur?”
CİHAN

Yorumlar