CHP: AKP’nin Arap ülkelerinde saygınlık ve güvenilirliği kalmadı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), AK Parti ve kendi Orta Doğu politikalarını ana hatları ile ele alan bir rapor hazırladı.

Google Haberlere Abone ol
CHP: AKP’nin Arap ülkelerinde saygınlık ve güvenilirliği kalmadı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), AK Parti ve kendi Orta Doğu politikalarını ana hatları ile ele alan bir rapor hazırladı. AK Parti’nin ideolojik saplantılara dayalı, mezhepsel eksenli yaklaşımıyla bölgedeki ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüklerini tehlikeye attığı, Arap ülkelerinde saygınlık ve güvenilirliği kalmadığına vurgu yapılan raporda, CHP’nin Orta Doğu politikası 13 madde, AK Parti’ninki ise 8 madde halinde sıralandı.

AK Parti Hükümeti’nin, Cumhuriyet tarihinin en olumsuz dış politika yönetimine imza atmaya devam ettiğine vurgu yapılan raporda, bu politika sonucunda Türkiye’nin; bölgesinde ve dünyada ciddiye alınmayan, etkin uluslararası süreçlerden dışlanan, hatta kimi komşularınca tehdit olarak algılanan bir ülke konumuna indirgendiği vurgulandı.

Barış, çözüm, istikrar odaklı ve çok taraflı bir dış politika yerine tek taraflı, buyurgan, askeri güç kullanımından yana, herkese meydan okuyan, hiçbir meydan okumasını karşılayamayan, bölgesel ve uluslararası kuruluşlardan kendini dışlayan bir politika benimseyen AK Parti’nin, Türkiye’yi tehlikeli bir yalnızlığın içine sürüklediği de ifade edildi.

Raporda, “Demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, temel özgürlükler, kadın-erkek eşitliği ve yaşam kalitesi bakımından Türkiye’yi küresel plandaki bütün endekslerde en alt sıralara mahkûm eden AKP’nin dış politikasını da aslında içerdeki yanlışlarının uzantısı ve yansıması olarak görmek gerekir. AKP’nin Türkiye’yi soktuğu çıkmazın en belirgin olduğu bölge Orta Doğu’dur. Lider ve model olma iddia ve havasıyla, Arap ülkelerine üstten bakan, buyurgan bir üslupla akıl hocalığına kalkışan AKP, Arap Baharı gibi temel bölgesel gelişmelerin dışında kalmıştır. Güçler ayrılığı ilkesinin her geçen gün zedelendiği ve demokrasinin sürekli gerilediği Türkiye gerçeğinin de etkisiyle AKP’nin Arap ülkelerinde saygınlık ve güvenilirliği kalmamıştır.” denildi.

“AKP OYUN KURDUĞUNU ZANNETTİĞİ HER OLAYDA OYUNA GELMİŞTİR”

Bölgedeki ülkelerin içişlerine karışmayı oyun kuruculuk olarak gören AK Parti’nin, oyun kurduğunu zannettiği her olayda oyuna geldiği, bölgeye terör örgütlerinin üşüşmesine yol açarak, içişlerine karıştığı ülkelerin de ötesinde, tüm bölgeyi büyük bir belaya sürüklediği tespiti yapılan CHP raporu, “Maceracı, hayalperest yaklaşımlarıyla ülkemizi bütün komşularıyla gergin ve risklerle dolu bir noktaya getirmiştir. Öyle ki AKP’nin izlediği politikalar neticesinde bugün İsrail, Suriye ve Mısır’la diplomatik ilişkilerimiz kopmuş, Irak ve İran'la gergin ve iniş çıkışlı bir döneme girilmiştir. Kuzey Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizin sözü bile geçmemektedir. Türkiye’nin toplam gücü, yetenekleri ve derinliği ile Hükümetin gerçekçi, olmayan ve orantısız arayışları arasındaki uyumsuzluk AKP’nin Orta Doğu politikasının adıdır.” şeklinde devam etti.

“AKP, DEĞERSİZ VE TEHLİKELİ BİR YALNIZLIK İÇERİSİNDEDİR”

Raporda, “AKP, ideolojik saplantılara dayalı, mezhepsel eksenli yaklaşımıyla bölgemiz ülkelerinin egemenlik ve toprak bütünlüklerini tehlikeye atmaktadır. Bu durum, Orta Doğu’daki fay hatlarının tetiklenmesine, gerginliklerin artmasına, şiddetin derinleşmesine ve halkların mezhep ayrılıkları doğrultusunda kutuplaşmasına neden olmaktadır. Bölgede “düzen kuruculuk”, ‘yeni Osmanlıcılık’ ve ‘stratejik derinlik’ gibi bölgenin tarihsel ve kültürel özelliklerine ters düşen kavramlarla liderliğe heveslenen AKP, bugün değersiz ve tehlikeli bir yalnızlık içindedir. AKP, müttefik ve dost ülkelerden kopuk, aykırı tutumlar izlemeyi bir marifet sayarak, dış politikada olumlu sonuç almanın iş ve güç birliğinden geçtiği gerçeğini hiçe saymaktadır.” görüşü belirtildi.

“ORTA DOĞU, VATANDAŞLARIMIZIN TEHLİKEDE OLDUĞU BİR BÖLGEYE DÖNÜŞTÜ”

Suriye’ye karşı saldırgan bir tutum takınan AK Parti Hükümetinin, komşu ülkedeki savaşı derinleştirdiği ve savaşın Türkiye’deki olumsuz yansımalarıyla baş edemez bir hale geldiğine işaret eden CHP raporunda, şu görüşlere yer verildi: “Türkiye, bugün hem Suriye rejimi hem de bazı muhalifler tarafından teröre destek verdiği için suçlanmaktadır. AKP, Suriye’ye barış getirmek için gösterilen diplomatik çabalara karşı olumsuz bir tavır takınmaktadır. Cenevre-2 sürecinde AKP’nin tutumunu; barışçıl çabaların içini boşaltma, barış arayışlarını sabote etme, diplomatik girişimleri yayılmacı siyasetinin aracı haline dönüştürme ve Suriye muhalefetinin avukatlığını yaparak şiddeti körükleme şeklinde 4 maddede özetlemek mümkündür.

Hükümetin, Irak ve Mısır’ın içişlerine karışmasının bedelini iş adamlarımız ve vatandaşlarımız ödemeye devam etmektedirler. Suriye’deki savaşa siyasi bir çözüm bulma çabalarında ve Orta Doğu barış görüşmelerinde Türkiye’nin adı geçmemektedir. İran ve Batı dünyası arasındaki ilişkilerde, Türkiye arabulucu ya da kolaylaştırıcı konumunu kaybetmiştir. AKP, İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi hedefini iç politika odaklı kazanımlarına feda etmiştir. Bugün AKP’nin bölgedeki müttefikleri Müslüman Kardeşler, Hamas ve Suriye’deki El Kaide bağlantılı radikal gruplardır. Orta Doğu, vatandaşlarımızın rahatlıkla seyahat edemediği ve can güvenliklerinin tehlikede olduğu bir bölgeye dönüşmüştür.”



CİHAN

Yorumlar