CHP: AK Parti, 22 milyar dolar borç ödedi, 243 milyar dolar borç aldı

CHP’nin yerel seçimler için hazırladığı broşürde, AK Parti ile geçen 11 yılda ekonomide oluşan hasara dikkat çekildi.

Google Haberlere Abone ol
CHP: AK Parti, 22 milyar dolar borç ödedi, 243 milyar dolar borç aldı

CHP’nin yerel seçimler için hazırladığı broşürde, AK Parti ile geçen 11 yılda ekonomide oluşan hasara dikkat çekildi. AK Parti döneminde 22 milyar dolar borç ödenmekle birlikte ülkenin 243 milyar dolar borçlandırıldığı vurgulandı. Broşürde, CHP iktidarında vatandaşın gelirini artıracak politikalara öncelik verileceği, böylece AK Parti döneminde borca batan vatandaşların borçlarını rahatça ödemesinin sağlanacağı belirtildi.

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın yönetiminde hazırladığı 'Hasar Tespit Raporu'nda AK Parti döneminde ekonomide yaşananlar araştırıldı. Broşür halinde düzenlenerek CHP il ve ilçe teşkilatlarına da dağıtılan raporda, AK Parti döneminin sonunda ekonomide ortaya çıkan tablo değerlendirildi ve ekonomiye yönelik taahhütler, “CHP iktidarında istikrar içinde hızlı büyüme sağlanacak, millet orta gelir tuzağından çıkarılacak, vatandaşın rahatça borçlanıp, borcunu rahatça ödemesini sağlayacak şekilde geliri artırılacak, işsizler işe kavuşacak, milletin birlik, varlık ve özgürlük içinde yaşaması temin edilecek." şeklinde sıralandı.

243 MİLYAR DOLAR BORÇLANDILAR

'CHP Soruyor: Nerede Bu Paralar? Bu Nasıl İstikrar' başlıklı broşürde yer alan bilgilere göre 11 yıllık AKP dönemi ekonomik olarak şöyle aktarıldı:
"22 milyar dolar ödediler, 243 milyar dolar borçlandılar: Ülke sıcak para bağımlısı oldu. 22 milyar dolarlık IMF borcunu ödemekle övünen AKP, dışarından 243 milyar dolar borç aldı, dış borç 372 milyar dolara fırladı.
Faiz lobisi dediler, en yüksek faizi verdiler: Faiz lobilerinden şikayet eden AKP Türkiye’yi dünyanın en yüksek faizini ödemeye mahkum etti. AKP döneminde yapılan faiz ödemesi 367 milyar dolar. Bu, AKP öncesindeki 28 yılda yapılan faiz ödemesinin 1,5 katı.

KREDİLER 109 KART ARTTI

Gelir 3,9 kat artarken krediler 109 kat arttı: Vatandaşın geliri 3,9 kat artarken kredi kartı borçları 19 kat, tüketici kredileri 109 kat arttı. Borç altında ezilen vatandaş 'Biz olmazsak istikrar biter' diye korkutulurken istikrar bizzat AKP tarafından bitirildi.
Büyümede başarısız dönem: Hükümet 11 yılda 1 trilyon 697 milyar dolar para kullandı. Bu para AKP’den önceki 42 iktidarın kullandığı paranın iki katından fazla. Buna rağmen büyüme hem önceki yılların ortalamasının hem rakip ülkelerin altında kaldı.

TEMEL VERİLER ALARMDA

AKP döneminde cari açık 104 kat, dış ticaret açığı 2,8 kat, döviz açık pozisyonu 4,6 kat, kısa vadeli dış borç 8 kat arttı.
Türkiye’nin rezervleri yetersiz hale geldi: Merkez Bankası rezervleri 4,6 kat arttı ama dış borç ve cari açık o kadar fazla arttı ki her 100 dolarlık kısa vadeli dış borç ve cari açık için Merkez Bankası kasasındaki para AKP öncesinde 166 dolar iken 11 yılın sonunda 67 dolara düştü.
Tarım ve sanayi çöktü: Türkiye dünya imalat sanayi liginden düştü, tarım çöktü. Çiftçi 6,5 İstanbul büyüklüğünde tarım alanını ekemez hale geldi. Samanı bile dışarıdan ithal ettik.
İşsizlik patladı: 1980-2002 döneminde ortalama yüzde 8,3 olan işsizlik, bu hükümet döneminde yüzde 10,8’e çıktı. Bakan oğlunun 1 trilyona 3-5 kuruş dediği ülkede her beş gençten biri işsiz.
Hükümet yargıdan kaçtı, vatandaş icra kapısında: AKP ile geçen yılların sonunda icra dosyası sayısı 21 milyona ulaştı; artış 2 kattan fazla. Protesto edilen senetlerin tutarı 7,5 milyar TL’yi buldu; artış 9 kattan fazla.”

17 ARALIK RÜŞVET VE YOLSUZLUK OPERASYONU SONRASI

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ortaya çıkan iddialara da yer verilen broşürde 'İşte vatandaşın hali, işte hükümetin hali' başlığıyla bir bölüm de yer alıyor. Buna göre; “Vatandaşa 666 dolar, bakanlara milyonlar: Vatandaşın geliri 11 yılda, 11 taksitte 666 dolar arttı. Buna karşın savcılığın iddiasına göre eski Ekonomi Bakanı 28 taksitte 52 milyon dolar, eski İçişleri Bakanı 10 taksitte 10 milyar dolar, eski AB Bakanı 3 taksitte 1,5 milyon dolar rüşvet aldı.
Vatandaş yoksullukla boğuşuyor, ayakkabı kutularından milyonlar saçılıyor: Türkiye’de resmi verilere göre 41 milyon kişi iki günde bir masasına bir kap et yemeği koyamazken, Bakan mahdumlarının kasalarından, banka genel müdürlerinin ayakkabı kutularından milyonlar fışkırıyor." değerlendirmesi yapıldı. CİHAN

Yorumlar